Компотите-признак на бедност ли са?

  • 13 726
  • 224
# 195
Аз мислих днес следобяд още по зададената тема ( да не повярваш! Първо че съм мислила, второ че точно на тази тема  Laughing)
и се чудя дали в натуралните сокове има по-добри съставки отколкото в един компот  Thinking
Виж целия пост
# 196
Аз мислих днес следобяд още по зададената тема ( да не повярваш! Първо че съм мислила, второ че точно на тази тема  Laughing)
и се чудя дали в натуралните сокове има по-добри съставки отколкото в един компот  Thinking

естествено че не, но това не пречи да ти лепнат етикета "селяк" ако предпочетеш домашното.
Виж целия пост
# 197
Аз мислих днес следобяд още по зададената тема ( да не повярваш! Първо че съм мислила, второ че точно на тази тема  Laughing)
и се чудя дали в натуралните сокове има по-добри съставки отколкото в един компот  Thinking

естествено че не, но това не пречи да ти лепнат етикета "селяк" ако предпочетеш домашното.

Не знам дали е до етикет, ама ако продуктите ти за зимнината не идват от село, ами трябва да си ги купуваш от пазара, няма никакъв смисъл да се гърбиш с подобен род занимания. По добре иди си ги купи компотите и готово.
За какви съставки да говорим при консерви.
И нека ако някой каже,  не обича разни ти ми там домашни производства да  го набеждават, че позира. Защото не винаги е така.
Виж целия пост
# 198
никой не говори за лютеница правена с турски домати и македонски чушки ...
говорим за зарзавата в бабината градина ...
Виж целия пост
# 199
По-скоро сантимент, отколкото необходимост.  newsm78
Виж целия пост
# 200
никой не говори за лютеница правена с турски домати и македонски чушки ...
говорим за зарзавата в бабината градина ...

Е, може би точно по тази причина, мислят тези които обичат домашното за "селяци". Защото правенето на зимнината се свързва със селото и донякъде с право, което в никакъв случай не е обидно. Хората , които си произвеждат на село собствено производство зарзават, много ясно, че ще предпочетат да си го затворят в буркани, отколкото да си купят готови консерви.
Виж целия пост
# 201
Нека да е селско, дреме ми. Предпочитам да знам какво съдържа бурканчето. Правя разни "бутикови" сладка и компот от праскови. А киселите краставички в магазина изобщо не могат да се сравняват с моите. Ако не ме мързеше, щях и лютеница да правя, но ме мързи. Чак толкова не се прежалвам. Всичко купувам от пазара, село и градини нямам. И излиза по-скъпо от готовите неща в магазините, но пък е "био". Следователно - не е признак на бедност.
Виж целия пост
# 202
Ммммм, компот от черешки....  Crazy
Виж целия пост
# 203
аз май до 17.30 съм гажданка, а после ставам селянка Rolling Eyes
това хубаво или лошо е?
детето ми да пие истински сок, от домашни плодове хубаво или лошо е?
докато поливаме доматите и се пръскаме и е купон сигурно също е лошо. После зимата готвя с тези домати и вкуса е истински, пак сигурно е лошо Rolling Eyes
сигурно е кофти, че детето ми обича коне и крави, вместо детски клубове и претъпкани паркове, в които освен да олекнеш с 30 лв за боклуци и стари и амортизирани "детски забалвелния" пак е лошо.....
но пък на мен и на него си ни е екстра.....наздраве с компот от джанки и домашна ракийка Laughing
Виж целия пост
# 204
Вчера докато гледах "Отечествен фронт" ми направи впечатление,че водещия няколко пъти спомена това,че правенето на компоти е признак на бедност.

...

Не съм чела другите мнения.

Да, според мен е до известна степен признак на бедност и изостаналост. Компотите са за мен и метафора за начина на мислене. Те са презапасяване в случай на криза и глад - ако си гладен поне ще можеш да отвориш един компот и да натопиш сухия хляб. Презапасяването (в случая компотите) е от прединдустриалната епоха, т.е. селската. Причина - главна зависимост на цели общостни от природните условия и оттам реколтата. Индустриализацията е в противоречие с компотите - няма нужда да се запасяваш с компоти, защото е достатъчно да имаш пари и да си ги купиш. А пари имаш като имаш постоянна работа в завода или където и да е друго място и произвеждаш. Защото получаваш повече пари на работа, отколкото би получил  като полза, но затваряйки компоти в двора. Както казват и хората, живеещи в по-богатите общества от нашето - там никой не затваря компоти (освен, ако не е върл привърженик на собственоръчно приготвената храна).

Накратко, хората, живеещи по-нашироко компоти не затварят, защото не мислят за криза. Или ако мислят, то "застраховането" се изразява в други действия.
Виж целия пост
# 205
Радостина, кризата е неизбежна, знаеш! Ще гърмят балони по-силно от изпразнени военни складове...И въпреки това, аз компоти не затварям.... Ебалсъмтикризата. Кофти е ако алкохола свърши. И цигарите.


ПП И пичките разбира се. Сори. Е това вече е криза.
Виж целия пост
# 206
Мъжете свършват Сели, не птичките.
Виж целия пост
# 207
Аз пък си мислех, че едно време се затваряха буркани заради липсата на плодове/зеленчуци зимата.
Като гледам кулинарните предавания в САЩ- ами сигурно за бедните показват как се прави зимнина (туршии разни, сладка)  Flutter
Виж целия пост
# 208
За мен компотите не са признак на бедност. Аз лично лични затварям компоти и не защото се презапасявам случайно да не умра от глад зимата. Имам овошки, затварям компоти, но поне знам , че това което ям съм си го правила аз и е екологично чисто и качествено.

И както казвам Ники , предимно се прави зимнина поради липсата на плодеве/зеленчуци през зимата.
Виж целия пост
# 209

Преди да донесе буркани тати в къщи, сушахме всякакви плодове. Първите буркани бяха високи към 30 см, и с една машинка обикаляха около капачката докато се прибере към стъклото.
Който имаше такава машинка, беше виден човек, напредничав и надвил си на масрафа. На нашата улица машинка имаше един приятел срещу нас, чийто баща я бе донесъл от Русе, той там работеше в МЗ =Г.Димитров". Отначало няколко години правехме компоти само от череши, защото не знаехме, че става и от друго. И пак си сушехме всякакви плодове, за ошав и комбастия. Компота го правеха доста сладък, а като го отворят, го разреждаха с вода. И го ядяхме с хляб.
"Туй, манджата, ние за наядъни, манджата и да си кусъщ, зъма са пу малку, лябу и за наядъни!"
Когато бях в седми клас, момчето на едно интернирано от София в североизточните провинции семейство ме почерпи с компот от ягоди, та ме светна. От там до идеята за компоти и от други плодове, оставаше една крачка, която направихме за две години.
Когато бурканите ни станаха към четиридесет, баща ми направи специален рафт в мазата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия