Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 471
  • 223
# 195
Mentha, има го и в Сицилиа, но май му мина сезонът на Бергамотто то, наричан е чедро плодър, страхотен на вкус,  жълтата кора леко се бели и се яде бялото под нея и вътре под него е самият лимон, пак приятен на вкус. Въобще не е лошо, правят се озаахрени корите за сладкиши и сладко, но суров е супер!


milix, "чедро" на италиански е цитрус, а "плодър" как се превежда?

Иначе и аз си захаросвам кори на цитрусови плодове - на помело (че то дава много кора  Mr. Green), хапваме ги вместо бонбони.

Лимони и портокали имаше по дърветата съвсем до скоро, но и техният сезон вече поприключва, та сигурно и с другите цитрусови плодове е така  Peace

Бергамот се съдържа и в чая "Earl Grey", почитателите на чай няма начин да не познават аромата му  Grinning
Виж целия пост
# 196
благодарение на Лулу-маркетите видях и опитах доста южноазиатски плодове и зеленчуци. Тъпото е, че не знам как да ги избирам. питам персонала, а също и купувачите, но получавам много различни отговори за избора и приготвянето на нещо. От плодовете открих личито и джакфрут, а също драгонфрут като особено вкусни Simple Smile купувала съм маниока, biter guord и drumsticks, а от Европа и САЩ също се внасят един куп интересни неща, разни тиквички, зелета и пр.
не харесах зелените кокосови орехи, все едно пия изстискана трева Sad

ужасно се изкушавам да си купя дуриан, обаче пак не съм сигурна дали ще го избера правилно. този в супера не мирише. Само веднъж ми замириса леко, като си наврях носа в обвивката, гадничко, но слабо.
Виж целия пост
# 197
не харесах зелените кокосови орехи, все едно пия изстискана трева Sad
А аз си мислех, че в зелените кокосови орехи се крие истинското кокосово мляко newsm78(тъй като в узрелите, кафеви такива има само бистра вода).
Виж целия пост
# 198
Вий, както взе да вика щерка ми, Мента, извини ме, ама сега мъжо ме " светна", че бергамотто е друг вид цитрус, както бе писала ти е, горчив, ползва се в парфюмерията и за горчивки, за ликъор. Чедърът е баш това, за което съм писала. Агруми е италийското име на цитрусовите плодове.
За дуриана гледахме по Дискавърито неотдавна, бил обаче вкусен. Аз не съм виждала тук такова нещо. В едно се убедих, в средиземноморските страни всичко почти е еднакво срещано като плод и зеленчук. Като чета тук да ен говорим и за манджите и навиците на народите.
като заговорихте за разни царевици, тук захранваме с тапиока малките бебета.
Виж целия пост
# 199
А аз си мислех, че в зелените кокосови орехи се крие истинското кокосово мляко newsm78(тъй като в узрелите, кафеви такива има само бистра вода).

Е те това е кокосовото мляко.  Peace
Виж целия пост
# 200
течното в кокоса не се ли води кокосова вода?
млякото май се прави от настъргано и пресовано месо...

The endosperm surrounds a hollow interior space, filled with air and often a liquid referred to as coconut water, not to be confused with coconut milk. Coconut milk, called "santan" in Malay and "Katas Ngungut" in Kapampangan, is made by grating the endosperm and mixing it with (warm) water.

източник
Виж целия пост
# 201
asyalein, сигурно е така, както пише.  Peace
Аз на кокоса не понасям нито водата, нито млякото, нито стърготини...  Sick Не съм се интересувала. Само гледам на една позната тетрапака, на който пише кокосово мляко, а вътре е такава вода...
Виж целия пост
# 202

Досега живеех с мисълта, че тази течност в зелените кокосови орехи е бяла, докато в узрелите се избистря. Или се бъркам ?
Извинете за глупавите въпроси, но се обърках кой крив, кой прав. Sunglasses
Виж целия пост
# 203
Бибит, не знам... и аз не ям кокосови орехи  Mr. Green
понякога си купувам кокосово мляко, но цял орех - не, та за водата вътре незнам. Peace

но има разлика между кокосова вода и кокосово мляко Peace
Виж целия пост
# 204
в зелените орехи е бистра и мирише на тревичка. За зрелите нямам представа.
Виж целия пост
# 205
Aз харесвам зелените кокосови орехи. Действат ми много освежаващо. Но както се казва хора и вскусове всякакви.
Виж целия пост
# 206
Titina и asyalein, канолата в Щатите не е генно модифицирана, а селективно развъждана (selective breeding). Това са различни неща. Много растения и животни биват подобрявани непрекъснато - крави с повече мляко, царевица която е по-сладка, пилета с по-малко мазнина - но това се постига по селекция на желаните екземпляри. Който не разбира какво точно е ГМ, обаче, си мисли че всяко подобрено растение или животно непременно е ГМ, което е невежо.
Виж целия пост
# 207
Който не разбира какво точно е ГМ, обаче, си мисли че всяко подобрено растение или животно непременно е ГМ, което е невежо.

правя разлика между двата термина Peace
Виж целия пост
# 208
Titina и asyalein, канолата в Щатите не е генно модифицирана, а селективно развъждана (selective breeding). Това са различни неща. Много растения и животни биват подобрявани непрекъснато - крави с повече мляко, царевица която е по-сладка, пилета с по-малко мазнина - но това се постига по селекция на желаните екземпляри. Който не разбира какво точно е ГМ, обаче, си мисли че всяко подобрено растение или животно непременно е ГМ, което е невежо.
Казвам какво съм чула на обучение/семинар тук. Това беше част от презентацията на канадското аграрно ведомство. Предполагам, че са направили разликата.
Между другото имам познати , които направиха износ на Canola Oil от Канада за Израел и им върнаха пратката, точно защото суровината е била генно модифицирана.

Сега намерих следното: The US imports most of its canola oil from Canada, where over 60% of rapeseed (the plant from which canola oil is extracted) are GE varieties.
Виж целия пост
# 209
Авокадо - слагат на повечето салати.
Гренадила - слагат я на чийзкейка.
Ананас - много ми харесва в пицата. На някои места слагат доста обилно количество!
Манго - не мога да го ям.
И кокосови орехи не ям.

Ягодите и черешите са много скъпи, докато бананите са супер евтини.
Също ми направи впечатление, че продават много и различни сортове тиква в тази страна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия