Вегетарианството - за или против?

  • 50 485
  • 752
# 735
http://en.wikipedia.org/wiki/Goat%27s_milk_cheese <-- Виж картинката. Ей това е хубаво меко козе сирене. Има и хубави твърди козе сирена, разбира се. Моите най-любими сирена и кашкавали са от козе мляко.

http://en.wikipedia.org/wiki/Feta <-- Ето и за фета две думи. Клер, в кое фета слагат мас?  newsm78 Имаш пред вид някоя конкретна марка ли? Защото съм сигурна, че не е масово във фета-сирената.  Peace Иначе отдавна да са гракнали тук вегетарианците.
Виж целия пост
# 736
На мен пък козето ми дъхне нещо...незнам-може би си въобразявам.А съм яла домашно козе сирене,много по-добро е от това в магазина.Това в магазина нещо не ми се нрав кой знае колко.А Фетата е точно като Дунавията...
Виж целия пост
# 737
Вие очевидно говорите за някаква друга фета.  newsm78
Моите спомени за Дунавия са едно трошливо и меко сирене. Не можеш да отрежеш "една филийка сирене", защото се троши ужасно. Фетата се реже без проблем.
На мен обикновено домашното козе ми мирише на коза.  Sick Яла и много хубави домашни, но рядко.
Виж целия пост
# 738
Не знам къде чух/четох за маста във фетата (гръцката) по принцип-не в някоя конкретна марка. В Дунавията също са слагали мас-това със сигурност. Абе реже ли се "мазно" и лесно сиренето, не му е чистта работата  Sick
Виж целия пост
# 739
Аз друго сирене (мляко, кашкавал) освен краве не мога да ям. От козето ми се повдига само като го помириша, страшно ми смърди. Овчето също ми мирише и е много тежко, мазно. Биволското и то. Понякога дори и кравето ме отвращава. Но веган няма да мога да стана, направо обожавам хубавия шоколад и сладолед.
Виж целия пост
# 740
Вие очевидно говорите за някаква друга фета.  newsm78
Моите спомени за Дунавия са едно трошливо и меко сирене. Не можеш да отрежеш "една филийка сирене", защото се троши ужасно. Фетата се реже без проблем.
На мен обикновено домашното козе ми мирише на коза.  Sick Яла и много хубави домашни, но рядко.
Кюбит,зависи на каква Дунавия си попадала.Фета е европейското название на нашата Дунавия.Само,че нали се сещаш,че има различни сирена и дори ,като вземам една и съща марка сирене,много често се случва вкуса на следващата партида да е различен.Аз съм вземала и Дунавия,която се реже без проблем и Фета,която се реже без проблем-не правя разлика да ти кажа-все сапун  Laughing.../баба ми така му вика на това сирене,че било,като калъп пресен домашен сапун/... Mr. Green
А що се отнася до домашните сирена,баба ми имаше две кози и установихме,че на едната млякото си дъхне,а на другата не,та правехме сирене само от тази,чието мляко не дъхне.Различни кози-различни млека-много зависи и от породите.  Peace...Не на всички кози има такъв мирис... Peace
Аз друго сирене (мляко, кашкавал) освен краве не мога да ям. От козето ми се повдига само като го помириша, страшно ми смърди. Овчето също ми мирише и е много тежко, мазно. Биволското и то. Понякога дори и кравето ме отвращава. Но веган няма да мога да стана, направо обожавам хубавия шоколад и сладолед.
И аз горе-долу така,но това е защото не си имала шанс да ядеш домашно-немиризливо козе сирене. Peace...Аз съм яла и трябва да ти кажа,че няма нищо общо с това ,което продават в магазините!  Peace
Виж целия пост
# 741
dodyniki, аз само домашно съм опитвала (никога не бих купила козе сирене). Няколко пъти като съм била някъде на село са ми предлагали като голям деликатес и всеки път ми се струваше все по-гадно, докато съвсем се отвратих. Има силна, натрапчива миризма на коза (аз живея в подножието на Витоша и по нашата улица ежедневно минават кози Laughing ... винаги ми миришат). И домашно краве мляко или сирене не мога да ям, защото ми миришат и са ми мазни. Явно съм си свикнала на това, което продават в магазина, въпреки, че не са съвсем истински.
Виж целия пост
# 742
Ето това е фетата, която купувах последно - гръцка е. Пише че е само от мляко произведена, но аз не вярвам много на такива сайтове, сигурно има и други съставки. На вкус е като тебеширче малко,  Crazy но не е мазна и тежка като краве сирене например. Не ми мирише и на гадно, пила съм като малка 1-2 пъти козе мляко по настояване на баба ми Sick и определено не усещам да има такава миризма.
Като си бяхме в Бг иначе си поръчах веднъж гръцка салата, защото пишеше че е с фета и се израдвах. Но това което бяха сложили, естествено беше сирене Дунавия, което преди години харесвах..... Sick Sick

П.С. Мммм, доста рецепти имат на сайта си. Flutter
Виж целия пост
# 743
Фета е европейското название на нашата Дунавия.


от 2007г. Фета е наимонование на сирене с доказан произход и се отнася за бяло саламурено сирене от овче и/или козе мляко, произведено в континентална Гърция или на о.Лесбос.
Не всяко сирене може да се казва фета - документът от Евр. комисия е VO(EG)1829/2002.
съответно сирене от краве мляко не може да бъде продавано като Фета!

козето сирене може да е меко за мазане (свежо сирене), да е меко сирене (бри, камамбер от козе мляко), може да е твърдо и зряло като кашкавал Peace
има много видове - далеч не всички са смрадливи, но си имат разбира се кози вкус и парфюм.
аз ги харесвам, макар в Бг никога да не съм пила козе мляко, защото смърдеше наистина Peace

в Германия продават в едно консерви сирене (подобна на тази, пак е турско), което се води "по български" и е точно като Дунавията.
скоро по ТВ имаше разследване за тези хидрогенизирани мазнини в сиренето и казаха, че това сирене няма право да бъде продавано като сирене, защото не е произведено от минималното заложено количество мляко, за да се нарича сирене...

колкото до саламуреното сирене в Бг - опитах на няколко производителя: от всички сирена получих подуване на корема и дискомфорт  Tired
Виж целия пост
# 744
Фета е европейското название на нашата Дунавия.


от 2007г. Фета е наимонование на сирене с доказан произход и се отнася за бяло саламурено сирене от овче и/или козе мляко, произведено в континентална Гърция или на о.Лесбос.
Не всяко сирене може да се казва фета - документът от Евр. комисия е VO(EG)1829/2002.
съответно сирене от краве мляко не може да бъде продавано като Фета!

козето сирене може да е меко за мазане (свежо сирене), да е меко сирене (бри, камамбер от козе мляко), може да е твърдо и зряло като кашкавал Peace
има много видове - далеч не всички са смрадливи, но си имат разбира се кози вкус и парфюм.
аз ги харесвам, макар в Бг никога да не съм пила козе мляко, защото смърдеше наистина Peace

в Германия продават в едно консерви сирене (подобна на тази, пак е турско), което се води "по български" и е точно като Дунавията.
скоро по ТВ имаше разследване за тези хидрогенизирани мазнини в сиренето и казаха, че това сирене няма право да бъде продавано като сирене, защото не е произведено от минималното заложено количество мляко, за да се нарича сирене...

колкото до саламуреното сирене в Бг - опитах на няколко производителя: от всички сирена получих подуване на корема и дискомфорт  Tired
Аз имах предвид друго-че тука сме го побългарили и Дунавията я прекръстиха Фета... Wink...Знам какво е иначе,но за съжаление все по-често се убеждавам тук в България,че ям не истинска Фета,а побългарена такава-демек чиста Дунавия с име Фета.  Peace
dodyniki, аз само домашно съм опитвала (никога не бих купила козе сирене). Няколко пъти като съм била някъде на село са ми предлагали като голям деликатес и всеки път ми се струваше все по-гадно, докато съвсем се отвратих. Има силна, натрапчива миризма на коза (аз живея в подножието на Витоша и по нашата улица ежедневно минават кози Laughing ... винаги ми миришат). И домашно краве мляко или сирене не мога да ям, защото ми миришат и са ми мазни. Явно съм си свикнала на това, което продават в магазина, въпреки, че не са съвсем истински.

Нали ти писах за двете кози на баба ми.Просто не си попаднала на немиризливо мляко.А аз имах шанса да го и опитам-невероятно е.А за миризливите.... Stop...не ми говори,че... Sick
Виж целия пост
# 745

Аз имах предвид друго-че тука сме го побългарили и Дунавията я прекръстиха Фета... Wink...Знам какво е иначе,но за съжаление все по-често се убеждавам тук в България,че ям не истинска Фета,а побългарена такава-демек чиста Дунавия с име Фета.  Peace


Дунавия не може да се продава като фета! не беше ли българка председателката на комисията за защита на потребителите в Евр. комисия?  Thinking

кога в Бг е имало фета? и кое наричаш ти фета?

Виж целия пост
# 746
Аз пък знам, че Фета е българско сирене изнесено за Гърция. Не знам къде е истината. Животновъдството им не е особено силен отрасъл.
Виж целия пост
# 747
Фета в никакъв случай не прилича на Дунавия. Дунавия е едно мазно, от което не можеш да отрежеш тънко парче, без да се счупи. Без проблем можеш да си го намажеш на филийка като крема сирене.

Фетата наистина има "тебеширен вкус", както е писала ЛУРДЕС и да не забравяме, че нашенските тарикати явно са решили да докарат и на нашето сирене такъв вкус Mr. Green белким заприлича на Фета, защото слагаха тебешир вътре(може и още да слагат, не знам)..

Аз пък знам, че Фета е българско сирене изнесено за Гърция. Не знам къде е истината. Животновъдството им не е особено силен отрасъл.

Това и аз съм го чувала, но не знам колко е вярно. Нищо чудно. Като не можем да си ценим богатствата, други ще печелят от тях. Продават хубавото сирене на гърците, да има и те за какво да се бият в гърдите, пък нас ни хранят с тебешир. МНого хубаво.. Crazy

Но веган няма да мога да стана, направо обожавам хубавия шоколад и сладолед.
Ако не ги ядеш един- два- три месеца и хич няма да ти липсват. Аз бях просто пристрастена към тях. Изяждах  по 3-4 сладоледа на ден. Особено  Boss с бял шоколад и карамел и с бял шоколад и ягоди ли беше  newsm78 ми бяха любими  Heart Eyes. Шоколад съм омитала по 450 грама за два дни.. hahaha

Обаче сега въобще не ми липсват и организмът ми не ги иска.  Желанието за сладко е подобно на другите..мании.
Виж целия пост
# 748
Здравейте, момичета.
Извинете, ако нахлувам изведнъж в темата ви, аз не съм вегетарианка, още по-малко веганка, но се опитвам да се информирам за здравословното хранене, а също и по малко да го прилагам.
Като цяло не държа на месото, но без яйца и млечни продукти не мога за сега.

Искам да споделя, че преди време - когато постех често, а постът (църковния) изключва всякакви животински продукти, т.е. - била съм на вегански режим (без да съм знаела Laughing) и се чувствах много отпаднала на моменти. Спомням си, че накрая ми се виеше свят. Аз постех по точно определена причина, няма смисъл да навлизаме в други тематики. Може би месец-два изкарах на такъв режим - хубавото е, че по-лесно като цяло ми работеше перисталтиката. Обаче сила, чисто физическа - по-малка. Като приключих, първото към което посегнах бяха сирене, кашкавал и яйце - ако щете ми вярвайте, моментално усетих прилив на енергия. Все едно ми я вляха с инжекция Simple Smile
Казвам го, защото се замислих за суровоядството - че сигурно е полезно, че млякото е вредно (това скоро го разбрах) и какво ли би било да изключа тези храни от менюто си и тогава пък се сетих за горния ми опит.
Виж целия пост
# 749
Цитат
и кое наричаш ти фета?
Ами навсякъде го водят различно-Фета или Фетема.Но ни убеждават,че е едно и също нещо....Незнам дали си запозната,че тук в България няма никакъв контрол върху качеството...Всеки си пише кой каквото си знае по етикетите и това е....Сигурна съм на 100%,защото работих в една фирма,чийто етикети на продуктите не отговаряха изобщо на истинското съдържание.  Peace...Та за това ти казах,че тая Фета или Фетема дето я ядем си е баш Дунавия,но с ново име.Както и с боба.Питах една позната дето работи във такава пакетажна фирма,кой боб им е по-хубав:родопския,добруджанския или обикновения...Тя само ме погледна  така  Wink,а после  hahaha....И знаеш ли какво ми каза?Всичкия боб е от едни и същи чували,само сменяме фолиото-пък ти си мисли,че днес ядеш добруджански ,а утре родопски...Нали целта е да има разнообразие та да се купува...Явно не живееш в България и не си запозната с положението...На кренвиршите също не пише ,че се правят от пилешки кожи,ама точно от това ги правят... Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия