Коя манджа свързвате с детството си?

  • 9 079
  • 87
# 60
Пълнените чушки с кайма и ориз,картофената яхния и кюфтетата.
Виж целия пост
# 61
Малай с царевично брашно.
Супер. Правеха ни го на топки с лъжица. Топките редяха една до друга в тава и я хвърляха на снега да изстине. След това топяхме студените топки в маджун от сладка тръстика.
Виж целия пост
# 62
А защо хилещи се емотикони в нейния пост? То въобще пост ли е?
Мамалига, качамак, малай, все тая.
Румънските девойки са тънки като сърпове.  Ядат мамалига.
Виж целия пост
# 63
А защо ми изтриха мнението? Наистина не съм чувала за подобна храна?
Виж целия пост
# 64
спагетите на майка ми
пресни картофи със сос от копър, които и досега не мога да направя като нея

сладкиша с вишни на баба ми и сладките, които тя правеше, беше ненадмината, лека й пръст
Виж целия пост
# 65
Не виждам нещо смешно в малая. Това е вид тутманик с царевично брашно.И не съм румънка защото рода ми е от вътрешността на страната. Някой хора щом видят нещо различно и им е смешно.
Виж целия пост
# 66
mozila звучи вкусно, ще си потърся рецептата за малая
Виж целия пост
# 67
Студена супа с прясно мляко и печен пипер.
Бухтите и дърпаната баница на баба - върха, пръстите си облизвам. Тиганички....
Кебап на фурна - и до ден днешен в ръцете я гледам как го прави и не мога да го направя -мръвката е добре изпечена отвсякъде а вътре е крехко, на мазното ясно че му слага подправки за да топим с хляба ама като се съберяхме да колим прасе всички колачи го признаваха тоз кебап от осмянката.

Виж целия пост
# 68
Лютеницата с "хоро" - сега май не е същата, варенето на лютеница на село на двора, пиперки с доматен сос, ориз с кисело зеле, царевични пръчици, домашната дърпана баница, която правих всяка неделя с леля, имаше едно сладко нещо - мисля беше внос, като пестил - сладко - кисело, червено-кафяв цвят, на блокчета и се отлющваше на тънък лист, една бабина торта на 3 блата, по средата - с крем нишесте и отгоре - поръсена с орехи. Бисквити "детска радост", едни бонбони - розови и бели с неправилни форми като скалички, миризмата на селсите магазини, сещате ли се?
В селото, в което карах летата си - Бракница се казва, до град Попово, имаше фурна и жените от селото караха смени. Еххх, ранното ставане - в 4.30, да си дежурен с баба ипосле - аромата на хляба и пърленките! ммммммммммм.       
Еклери и швепс. Едни вафли по-големи .... едновремешните "Чайка" май.

Еееех, детството.  Дядо да иде на пазар в Попово, че по-голям град и да донесе сладолед, а и баба го чакаме на рейса!       Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
     
Виж целия пост
# 69
Повечето се сещат за бабини гозби - ясно кой ни е отгледал Simple Smile
Всъщност нямам кой знае какво спомени свързани с домашните манджи.

Аз се сещам как понякога баба ми ме водеше в една скара-бира, на края на ул. Жданов /днешна Пиротска/ и там ядяхме най-хубавите кебапчета с гарнитура - боб, лютеница и пържени картофи.
В кв. Надежда, на бул. Ломско шосе все още има една сладкарница, от минимум 25 години, където ядях кадаиф с боза.

Баща ми правеше задушен заек, който не исках да ям. Миришеше  божествено, но аз бях твърдоглава и така и не разбрах по какво се прехласваха гостите толкова.

Обичах да си купувам по половин франзела и да си я ям без нищо, на връщане от училище.
Много обичах ментов сладолед - спомените ми с него са от гр. Кюстендил, където баба ми ме води няколко поредни лета и всеки ден изяждах по 3, като третия биваше купен тайно от баба ми и поглъщан на 2-3 хапки Crazy
Виж целия пост
# 70
Качамакът , моят дядо ми ни правеше.
Някои специалитети на баба ми :
 - каша от пукано брашно , яйце и сирене
 -  мариновани зелени чушки изпържени в тиган с малко брашно
 -  циганска баница
Виж целия пост
# 71
Не е точно манджа, но- с лютеницата на баба. Sad
Виж целия пост
# 72
И за още нещо се сещам - просеник (не съм сигурна дали съм го изписала правилно). Баба го правеше с обикновено царевично брашно, вода, сол и олио. Печеше го в селската печка, а колко невероятно хрупкава и вкусна му беше кората... Обожавах такова нещо със студено прясно мляко.
Виж целия пост
# 73
Месеницата и мекиците на баба ми и бухти.
Както и попара, която малко ме е срам да кажа, но обичам и до днес.  Blush
Виж целия пост
# 74
Мусака с кайма, кюфтета фрикасе, миш-маш, картофки огретен, кюфтета по чирпански, пълнени чушки и домати с ориз.
От закуските - мекици, сладкиш "негърче", дебели филии с лютеница или малиново сладко, бисквитена торта с нишесте.
На 31.12 задължителната баклава и свински пържоли.
Да не забравя класическата закуска баничка с боза от хлебарницата. chef
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия