Как съхранявате маслините?

  • 23 526
  • 38
Момичета, много ги обичам, но напоследък няколко пъти ми се случва да ми мухлясат в хладилника. Аз ги държа или в пластмасовата кутийка (от най-малките за готова храна), или в найлоновото пликче, в което от двете съм ги купила. И естествено в хладилника. Не купувам по много, 200-300 грама, но ги ям само аз. И защо така мухлясват  newsm78. Или просто самите маслини не са качествени.... Моля, споделете вие как ги съхранявате.
Виж целия пост
# 1
Аз ги слагам в хладилника в спецеална чинийка само за тях. Имам такава и за кашкавал и сирене. Нищо особено. Между другото едва ли е от кесийката, защото по магазините съм виждала да има готови разфасовани в кусийки и им няма нищо. Най- вероятно е от маслините.  Peace
Виж целия пост
# 2
 в бурканче със зехтин.
или в бурканче и солена вода, отгоре 1 пръст зехтин/олио

ако са само в зехтин слагам и подправки – розмарин, мащерка, салвия...
после позвам зехтинът за готвене, има разкошен вкус Peace
Виж целия пост
# 3
asyalein браво. Много добра идея   bouquet
Виж целия пост
# 4
В чинийка. Нямат време да мухлясат, защото ги изяждаме светкавично  Rolling Eyes

Но смятам да пробвам варианта на asyalein.
Виж целия пост
# 5
В пластмасова кутия. Имам едни, които са вече от два месеца, нищо им няма.
Виж целия пост
# 6
Купувам ги в кутии със зехтин от Турция и си се съхраняват сами. Mr. Green
Ако ми се наложи да взема от магазина,взимам малко разфасовеки,с торбички,нищо им няма.
Виж целия пост
# 7
Купувам ги в кутии със зехтин от Турция и си се съхраняват сами. Mr. Green

Аз пък все си вземам насипни от пазара. Следващият път обаче ще взема такива, които са в зехтин. Peace
Виж целия пост
# 8
За колко време ти мухлясват, че ми стана интересно?  Thinking
Виж целия пост
# 9
В пластмасова кутия. Имам едни, които са вече от два месеца, нищо им няма.

щом им няма нищо, значи са с консервант  Thinking

забравих да спомена, че зехтинът с подправките ползвам много успешно за салати  Party
особено като правя домати с моцарела и слагам от зехтина на маслините  Flutter
Виж целия пост
# 10
В пластмасова кутия. Имам едни, които са вече от два месеца, нищо им няма.

щом им няма нищо, значи са с консервант  Thinking
Редактирам се. В кутията са в нещо си, предполагам консервант ( майка ги е сложила в нещо ), в пликчето било друго. Embarassed
Виж целия пост
# 11
слагам ги в бурканче с олио или зехтин, ако имам
Виж целия пост
# 12
А
За колко време ти мухлясват, че ми стана интересно?  Thinking
Ами за колко, една седмица - 10 дни, нещо такова. Не повече.
А да питам за зехтина, като се изядат маслините и се купят нови, в нов зехтин ли ги слагате, или може и в същия?
Виж целия пост
# 13
В същия.
Не ми се струва нормално да ти мухлясват за толкова кратко време.  newsm78 Аз всъщност, май не съм и виждала мухлясали маслини. Само те ли ти мухлясват или и други храни?  Thinking
Виж целия пост
# 14
В стъклен буркан със зехтин и олио.
После използвам за подправяне на салати
И на мен ми се е случвало маслини да мухлясват, когато не ги сложа в мазнина. Не е точно мухъл, а лек бял мъх, който хващат. Ако ги "хванеш" навреме - изплаквам хубаво с вода, напръсквам със зехтин и използваме за салатки
Виж целия пост
# 15
... Не ми се струва нормално да ти мухлясват за толкова кратко време.  newsm78 ...

Това, кога ще мухлясат храните, зависело от температурата в хладилника.
Дано да се включи някой по-компетентен, за да обясни по-добре.
Виж целия пост
# 16
В пластмасова кутия със олио(да ги покрие).Издържат много време без да се развалят,а и после поливам салатката с овкусеното олио.
Виж целия пост
# 17
В пластмасова кутия със олио(да ги покрие).Издържат много време без да се развалят,а и после поливам салатката с овкусеното олио.

Така практикувам и аз.
Виж целия пост
# 18
В пластмасова кутия със олио(да ги покрие).Издържат много време без да се развалят,а и после поливам салатката с овкусеното олио.

Така практикувам и аз.
Peace :peace
Виж целия пост
# 19
Ако ги "хванеш" навреме - изплаквам хубаво с вода, напръсквам със зехтин и използваме за салатки

щом плесента се вижда вече, то тя е и вътре.
измити или не, са опасни за здравето...
Виж целия пост
# 20
Няма логика да мухлясват само маслините, а друг вид храна - не.
Хрумна ми нещо друго - когато престоят и засъхнат маслините, може да побелеят от отделената по повърхността им сол. Дали не става въпрос за нещо такова?
Виждала съм това нещо и по колбаси, ако човек се престраши да близне, ще разбере, че не е мухъл, а сол, образувала се в процеса на дехидратиране и свиване на продукта.
Виж целия пост
# 21
Не.не,и аз мислех така преди,но баш си е мухъл.Много е гадно и стават едни такива лигави с неприятен вкус.
Виж целия пост
# 22

Виждала съм това нещо и по колбаси, ако човек се престраши да близне, ще разбере, че не е мухъл, а сол, образувала се в процеса на дехидратиране и свиване на продукта.

по сушените на въздух колбаси се образува т.нар. благородна плесен.
но си мисля, че това не може да се случи по маслините, защото преди консумация, те винаги са киснати в марината, а не са сушени  newsm78

но не съм сигурна.
моите маслини нямат бели неща  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 23
Маслините ги съхранявам в кутия с олио! Така се запазват дълго.
Виж целия пост
# 24
Точно мухъл е  Peace И моят мъж не вярваше, но като погледна отблизо, видя, че е мухъл. Това беше преди 5 години, от тогава не се е случвало.

П.с. а някой чувал ли е, че трябва да се гълта по една костилка от маслина на ден за здраве? Едната ми баба така ме тормозеше преди двайсет години и ми е интересно дали и някой друг го е правил.
Виж целия пост
# 25
П.с. а някой чувал ли е, че трябва да се гълта по една костилка от маслина на ден за здраве?

аз знам, че е много полезно, една приятелка ядеше всички маслини с костилките.
аз съм пробвала, за жалост получавам няколкодневен запек, така че положителни страни не намерих  Blush
Виж целия пост
# 26
П.с. а някой чувал ли е, че трябва да се гълта по една костилка от маслина на ден за здраве?

аз знам, че е много полезно, една приятелка ядеше всички маслини с костилките.
аз съм пробвала, за жалост получавам няколкодневен запек, така че положителни страни не намерих  Blush

Хм, аз като малка все със запек ходех  Rolling Eyes явно и маслините са допринасяли за това.  Laughing
Между другото и досега хапвам по навик по някоя костилка.
Виж целия пост
# 27
аз имам един познат ,който гълта костилките на маслините,било полезно за стомаха.ама дали е така........................ newsm78
Виж целия пост
# 28
аз ги съхранявам в хладилника,в буркан с олио/на нивото на маслините/.това олио после го използвам за салати.
Виж целия пост
# 29
Хм. Явно не става въпрос за сол. Защото съм виждала такива побелели маслини по магазините, резултат на алчността на търговците и допълнителното им киснене в солен разтвор.


П.с. а някой чувал ли е, че трябва да се гълта по една костилка от маслина на ден за здраве? Едната ми баба така ме тормозеше преди двайсет години и ми е интересно дали и някой друг го е правил.
Моята баба твърдеше, че при болки в стомаха помага изяждането на една маслина и смученето на костилката като бонбон. Пробвах, действа.  Laughing
За гълтането и аз съм го чувала, също и това, че костилката се стопява под въздействието на стомашния сок. Не съм рискувала, обаче. Някои костилки имат доста остри краища!
Виж целия пост
# 30
Как' Сийка, тази сол не е от кисненето в солени разтвори, а точно от некисненето. Маслините пристигат по  магазините в тенекии като сиренето, които са пълни с маслини и солена саламура. На витрините насипните маслини се излагат във ванички и в тях няма саламура(изискване на ХЕИ), и ако от там не се изтъргуват бърза, а постоят 2-3 дни те се позбръчкват и по повърхността им има бели петънца, които са всъщност избила сол при съхненето във витрината. Иначе в домашни условия най-добре в кутийка, буркан или в кавкото ви е удобно заляти с мазнина(зехтин или олио), може и малко лимонов сок, но преди това ви препоръчвам да ги поизмиете с топла вода, даже може малко да покиснат в нея, ако не искате да са солени.
Виж целия пост
# 31
Във буркан заливам маслините със вряла вода и 2 пръста отгоре зехтин или олио траят с месеци
Виж целия пост
# 32
Винаги и само в буркан с олио   Peace
Ако са пркалено солени - дупча ги с вилица, накисвам за няколко часа във вряла вода.
Костилки не гълтам, не го смятам за полезно.
Бели точици се образувта по маслините, да, мухъл е  Peace
Виж целия пост
# 33
И аз съхранявам маслините в саламура и олио....Само в олио или зехтин ми идват тежички....
Виж целия пост
# 34
Сигурна съм, че е мухъл, те и си миришат на такова. А друга храна не ми е мухлясвала в хладилника.
Сега си мисля, че може би те са стояли доста и в магазина. Аз ги купувам обикновено от Европа-та срещу нас. Там са насипани в тавички и във витрина. А каква е температурата в тази витрина.... един  Господ знае. В четвъртък вечер в магазина беше ужасно топло и задушно, имаше много хора, а работеха само 2 каси. Но това е друга тема.
Виж целия пост
# 35
Слагам ги в бурканче с вода и зехтин.
Виж целия пост
# 36
или в бурканче и солена вода, отгоре 1 пръст зехтин/олио

Най-често така.
Виж целия пост
# 37
Преди ги съхранявах с леко солена вода с малко олио. Сега в чист захтин, слагам и парченца нарязан лимон. После използвам зехтина
Виж целия пост
# 38
в бурканче със зехтин.
или в бурканче и солена вода, отгоре 1 пръст зехтин/олио

ако са само в зехтин слагам и подправки – розмарин, мащерка, салвия...
после позвам зехтинът за готвене, има разкошен вкус Peace

Чела съм, че това е най-добрия начин за съхранение, но аз купувам често по малко и ги държа в кутийка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия