И освен това дали има възраст, от която солта е необходима за организма.
Сол
Децата приемат минимално количество сол още с кърмата или АМ. След захранването солният баланс се променя и чрез приема на различни плодове и зеленчуци.
Препоръката да не се добавя сол преди 1 год. е по-скоро в смисъл да не се надхвърля количеството сол за възрастта, което бъбреците могат да обработят (1 грам). В зависимост от хранителния режим детето вероятно приема сол от различни източници (сухари, бисквити, сирене и др.), така че в домашно приготвената храна или готовите пюрета не е желателно да има сол, защото лесно може да бъде надхвърлено допустимото количество.
След 1 год. организмът може да приеме два пъти повече сол, отколкото за възрастта 6-12 м. (2 грама). В този случай може да се добавя малко сол в храната, за да се покрият повишените нужди на организма.
Някои педиатрите препоръчват да се добавя малко сол преди 1 год., за да се набавя йод. Това е спорна препоръка, предвид неблагоприятните последиците от завишения прием на сол върху бъбреците, а оттам върху кръвообращението, мозъка и т.н.
--> Преди 1 год. се ограничават източниците на сол и не се добавя сол при приготвянето на храната.
--> След 1 год. се ограничават източниците на сол и се добавя много малко сол при приготвянето на храната.
--> Солта е необходима на всеки етап от живота, но в определени граници.
Праскови и нектарини
В детското хранене прасковите и нектарините са полезни най-вече заради високото съдържание на витамините А и С, както и заради фибрите. От тази гледна точка са еднакво ценни - но все пак нектарините имат повече витамин А и С от прасковите.