ГРИС

  • 34 488
  • 45
# 30
Таня аз правих с царевиен грис  по рецептата на МАЙКА с карамелизирания грис и захар -стана нещо божествено.Хареса се на всички,даже и на малката дъщеря-каприз.
Виж целия пост
# 31
arte_mida47, благодаря! Ще пробвам!  Peace
Виж целия пост
# 32
Ето и от мен един страхотен десерт с грис:
              АРАБСКО РЕВАНЕ
Продукти: 1/2 ч.ч олио
                  2 с.л. какао
                  1 ч.ч. захар
                  1 1/2 ч.ч. грис
                  100гр. натрошени орехи
                  400гр. кисело мляко с 1ч.л. сода
                  1 ванилия
За сиропа: 1 1/2 ч.ч.захар
                  3 ч.ч. вода
                  сока на един лимон
Начин на приготвяне: Всичко се смесва последователно по начина,по който са изброени продуктите.В намаслена и набрашнена тава се изсипва сместа и се слага в предварително загрята фурна.Пече се на 180 гр.около 35 мин.Продуктите за сиропа се смесват и се варят 15мин.Изстинал сладкиша се нарязва в тавичката на квадратчета и се залива с топлия сироп.Държи се в хладилника и колкото повече време минава,толкова по-вкусен става Peace
Приятен апетит!
П.с приятели,които казват,че не обичат грис, го ядат с удоволствие и въобще не знаят за какво става въпрос Joy                               
Виж целия пост
# 33
Фалшив хайвер съм правила с грис....На мен ми харесва, на домашните - не. Но нещо съм изгубила рецептата......Да се сеща някой?
Виж целия пост
# 34
Фалшив хайвер съм правила с грис....На мен ми харесва, на домашните - не. Но нещо съм изгубила рецептата......Да се сеща някой?

Аз правя така: На една чаша грис (сварен с мляко и готов) се добавя една настъргана глава с лук (аз я пускам на блендера щото иначе много сълзливо става  Joy ), един жълтък, 3 сл олио, сока от един лимон, сол на вус. Всичкото се слага в блендера да стане гладка смес. Гарнирам с настъргана лимонова кора, черно пиперче и стръкче магданоз.
Виж целия пост
# 35
ето и моята рецепта за грис:
800гр прясно мляко
1 чч грис
60-70гр масло
1/2 чч захар
2-3 почистени настъргани ябълки
10тина смлени ореха
 слагам маслото на огъня като се стопи добавям гриса, след това заливам с млякото и захарта, преди да смъкна от котлона и настърганите ябълки, като разсипя в купички поръсвам с орехи
Виж целия пост
# 36
...........Вкусно е наистина, обаче ми стана доста рядко...при положение, че добавих 1 супена лъжица нишесте накрая  ooooh!

Захир, може би зависи от гриста, купувала съм и по-ситна и по-едра, не ми е ставало рядко досега и не ми се е налагало да добавям нишесте. Пробвай да увеличиш количеството грис.

Благодаря, Лабрекс. Другият път ще сложа двойно количество   bouquet
Виж целия пост
# 37
ето и моята рецепта за грис:
800гр прясно мляко
1 чч грис
60-70гр масло
1/2 чч захар
2-3 почистени настъргани ябълки
10тина смлени ореха
 слагам маслото на огъня като се стопи добавям гриса, след това заливам с млякото и захарта, преди да смъкна от котлона и настърганите ябълки, като разсипя в купички поръсвам с орехи

а гриса запържваш ли го
и може ли ако не го пържиш да се сложи маслото накрая с ябълките
Виж целия пост
# 38
Много интересни рецепти сте дали Hug.Досега съм правила само грис халва, сега смятам да пробвам и вашите вкусотии - май ще започна с карамеленият грис на МАЙКА  Wink.
Виж целия пост
# 39
И аз обожавам грис.Моята рецапта и пропорции са безпогрешни и винаги се получава
1л.мляко,но знам,че по-добре става,ако се сложи 800мл.мляко и 200мл.вода.
Та млякото завира с щипка сол,задължително.Намаля се силата на котлона на по-слабо,слагат се 4с.л.захар и 4с.л.грис при бъркане с бъркалка,за да не стане на бучки.Вари се до сгъстяване,при мен не повече от 15мин.Когато се отстрани от огъня се слага 1-2ванилии и се разсипва по купичките.Може да изглежда малко рядко,но с изстиването се сгъстява.Супените лъжици са от по-големите.
А иначе с удоволствие ще изпробвам рецептата на майка.Аелис ако го направиш преди мен,моля те сподели резултата Flutter
Виж целия пост
# 40
На дъното на всяка купичка с грис слагам по лъжица сладко от цели вишни. Става невероятно, опитайте  Peace
Виж целия пост
# 41
съсипвате ме с тези точни мерки и теглилки...  ooooh!
Но гриса по рецептата на МАЙКА ще се пробва, много ясно.

Аз сипвам в мет. купа на котлона около 200-300мл. прясно мляко. Малко преди да заври сипвам 2-3 с.л. захар и 1-2с.л. грис. Намалявам котлона и бъркам нон-стоп. след 3-4 мин. е готово. Може да се сложи бучка масло и да се бърка до разтопяването му.

Аз, а сега и децата ми обичаме да хапваме така добре приготвения от мен  bowuu грис    chef с обилно количество кис. мляко (смесвам гриса с млякото и сервирам). Хем по-бързо изстива, хем се сгъстява, хем е лекичко ястие (или десертче).
Виж целия пост
# 42
А някой да даде рецепта за хляб с грис...четох някъде ставал много вкусен.
Виж целия пост
# 43
направих го този на МАЙКА, но...
Вече в готовия продукт сложих малко пр. мляко (че ми стана твърде гъст), какао и 1/2 банан, нарязан на парченца.
Наистина стана страхотия  Grinning
Виж целия пост
# 44

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.


стана супер грисчето - ароматно вкуснооооооооооооооо
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия