Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 312 924
  • 2 129
# 2 055
Фунийки

2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1    ч.ч. захар
1    ч.ч. кисело мляко
1    амонячна сода
1     щипка хлебна сода
брашно колкото поеме
Прави се кладенче  от брашното и хлебната сода  в него се слагат яйцата, захарта , олиото  ,амонячната сода се гаси с няколко капки оцет но не е задължително и се слага в киселото мляко омесва се меко тетсо което се разточва на тънка кора и се изрязват ленти който се овиват около фунийките  аз ги изрязвам с чиния.Пекат са на 170 градуса като след първата изпечена тава изключвам фурната отдоло и оставям да пече само отгоре защото ми прегарят.







За крема
1л. прясно мляко
1ч.ч. захар
5 яйца (само жълтъка)
1 ванилия
5.суп.л. брашно с връх
1 краве масло
лимонова кора
Първо се слага да заври млякото ,разбиват се жълтъците с захарта и прибавям брашното получената смес прибавям към млякото малко по малко .Крема се вари на бавен огън.Накрая слагам лимонова кора.На мен ми издържаха 7 дена на 8мия ден вече крема беше развален.След като ги напълня ги оставям една нощ да поеме креме и на другия ден ги допалвам накрая поръсвам с пудра захар.Рецептата е от майка ми .
Виж целия пост
# 2 056
Котка, благодаря  Hug

аз, ако продължа да влизам в темата ви, ще напълнея. гаранция. даже само от гледане.  Laughing Peace
Виж целия пост
# 2 057
Кулинарки, честита Коледа  bouquetНевероятни красоти и вкуснотийки сте сътворили.  bouquet
При нас най-много се харесаха меденките на Джули /изядени всичките от сина ми/ и АКК-то, оценено от по-възрастните  Mr. Green Джинджифиловити сладки останаха твърди, но и те свършиха. За нова година съм решила да правя Ванилените кравайчета, но имам питатне. Защо тестото се разточна на цилиндър, за да се изрежат кръгчета, не може ли на правоъгълник? И специално питане към Диди, за Базелските медени сладки - тестото пише че е лепкаво, как тогава може да се разточи, не се ли изсипва направо в тавата, като за кекс?
Виж целия пост
# 2 058
Кулинарки, честита Коледа  bouquetНевероятни красоти и вкуснотийки сте сътворили.  bouquet
При нас най-много се харесаха меденките на Джули /изядени всичките от сина ми/ и АКК-то, оценено от по-възрастните  Mr. Green Джинджифиловити сладки останаха твърди, но и те свършиха. За нова година съм решила да правя Ванилените кравайчета, но имам питатне. Защо тестото се разточна на цилиндър, за да се изрежат кръгчета, не може ли на правоъгълник? И специално питане към Диди, за Базелските медени сладки - тестото пише че е лепкаво, как тогава може да се разточи, не се ли изсипва направо в тавата, като за кекс?
нещо си се объркала, те не се режат на формички. Прави се руло, от което се нарязват филийки, които оформяш на плота на кравайче.
Виж целия пост
# 2 059
Аз не съм го правила на руло и после да режа, а направо си късах топченца с ръце и си оформях фитилчетата Peace.
Виж целия пост
# 2 060
Понеже в нашата къща имаше претоварена програма преди Коледа та чак сега смогнах да направя коледни сладки - ще си ги ядем за нова година  Wink



Повече снимки тук
Виж целия пост
# 2 061
Шеметче късно ама какви сладки само Peace Peace Peace
Виж целия пост
# 2 062
Ето ги и моите коледни изкушения:
фунийки:

ванилени рогчета по рецепта от списание "Кулинарен журнал":

ПП:Аз ги направих под формата на гевречета.
немски коледни сладки с конфитюр...пак по рецепта на списание "Кулинарен журнал"

Виж целия пост
# 2 063
shemet_neveroiaten , как ще ги ядете тези красоти, бре?  те са като коледна украса !
аз на твое място бих ги бранила със зъби и нокти. Laughing
Виж целия пост
# 2 064
L 0 V E, едно време за фунийките ползвахме капачки от кисело мляко, а сега какво?
Виж целия пост
# 2 065
L 0 V E, едно време за фунийките ползвахме капачки от кисело мляко, а сега какво?
Ами същото. Аз си взех от баба ми, защото имах голямо желание да направя фунийки. Та тя ми даде половината от нейните.  Peace
Може да си направиш и фунийки от капачки за буркани като изрежеш края им.
Виж целия пост
# 2 066
L 0 V E, едно време за фунийките ползвахме капачки от кисело мляко, а сега какво?
Ами същото. Аз си взех от баба ми, защото имах голямо желание да направя фунийки. Та тя ми даде половината от нейните.  Peace
Може да си направиш и фунийки от капачки за буркани като изрежеш края им.


Ама тогава не бяха ли едни по-широки такива newsm78? Значи и от сегашните стават Thinking.  Ако успееш да отвориш кофичката така, че да се запази цяла капачката Laughing.
Виж целия пост
# 2 067


Ама тогава не бяха ли едни  такива NeWS78? Значи и от сегашните стават Thinking.  Ако успееш да отвориш кофичката така, че да се запази цяла капачката :Lil:.
Аз ти говоря за капачки от буркани. Не такива от кисело мляко, а от капачките, тези с които се запечатват бурканите за зимата.
Виж целия пост
# 2 068
Да, разбрах го това, но понеже писа, че и сега се правят от киселото мляко, та затова попитах. Ако и вкуса го докарам като едно време Laughing, бяха с чуден крем. Ще трябва да потърся мамината рецепта.
Виж целия пост
# 2 069
Момичета , няма да имам повече възможност да пиша тази година   Wink  , затова весело посрещане на Новата  2009 !


emy_emy , лепкаво е , но се разточва ! С малко брашно по него и точилката.освен това е малко количество , така че не очаквай някакви големи разточени кори.Не става за изсипване , доста си е гъсто , почти за месене става.Ако се притесняваш , го разточи м/у стреч фолио , но внимавай да не стане тънко !
  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия