Е-номера, от които трябва да се пазите
Официално са разрешени, но специалистите непрекъснато предупреждават за вредата, която нанасят върху здравето ни при предозиране. Някои от обвиненията към адитивите са особено тежки: може да причинят сърдечносъдови, дихателни и кожни заболявания и да са канцерогенни. Внимавайте да не приемате повече от една порция храна дневно, която ги съьдържа:
* Е102 Тартразин
* E110 Сънсет жълто
* E123 Амарант
* E151 Брилянтно черно
* E210 Бензоева киселина
* Е212 Калиев бензоат
* E213 Калциев бензоат
* Е216 Парабен
* Е220 Серен диоксид
* E221 Натриев сулфит
* Е223 Натриев метабисулфит
* E226 Калциев сулфит
* Е249 Калиев нитрат
* Е320 Бутихидроксианизол BHA
* Е621 Мононатриев глутамат
* E951 Аспартам
* Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли
Напълно безопасни Е-номера
При тях не са наблюдавани (засега!) никакви странични действия и са напълно безопасни: Е120, E162, E170, E174, E230, E280, E302, E310, E330, E355, E357, E401, E410, E412, E414, E418, E421, E422, E451, E461, E503, E507, E509, E927B, E967, E1200.