Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НГДЕК

  • 61 322
  • 286
# 255
Виж, Лейди, наистина не съм искала да обидя никого, но ти приемаш на базата на емоцията случващото се, което е разбираемо, и не искаш да приемеш нещата на базата на разума и закона - говоря за здравното осигуряване.
Пиши каквито искаш жалби, молби и прочие, но фактите от законова гледна точка са такива, каквито ти ги описах, за всички завършващи, независимо какво ти е казала, някоя незапозната слжителка на НАП. Ще можеш да промениш единствено внасяне на осигуровки за месец май, но и това не е много сигурно ...

Написано простичко, а долу съм цитирала на какво се оповава като законова разпоредба ... Сумата за здравно осигуряване се внася до 25-то число на последващия месец. Не може да се внася сума за 1/2 месец. т.е. училищата, трябва да внесат сума за месец май до 25-ти юни ... и то за целия май, като през половината от него учениците в 12 клас вече не се водят ученици в съответното училище, защото по заповед на Министъра на образованието са завършили на 13-14-15.05 в различните години. Сумите се внасят от делигирания бюджет на училището. 90% от училищата внасят до 25.05 сумата за здравно осигуряване за месец април и НЕ продължават внасяне по-нататък - защото не са длъжни да внасят от бюджета си за хора, които вече ... грубо ще го кажа ... не са принадлежащи към учебното заведение ...

Убедена съм, че на жалбите си ще получиш отговор със следните цитати!

Закон за здравното осигуряване; чл. 40; ал.3
Скрит текст:
1. (доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 22-годишна възраст;
Заповед на Министъра на образованието за учебното време за 2017/2018 година
Скрит текст:
За учениците 12 клас втория срок приключва на 15.05.2018 година.

Наистина разбирам огорчението ти и беснеенето ти по повод НГДЕК, но моля те, нека бъдем обективни, когато не става въпрос за някаква си измишльотина на училището, а за положение, касаещо всички ...

Почти безобидна, 12 клас се осигуряват до 30 юни. Разбирам, че много искаш да са прави в нгдек, ама греда.
Албена, точно това направих. Не бих оставила на идиоти да им се размине.
- Това, категорично не е вярно!!!

Почти безобидна,  учениците имат здравно осигуряване до май месец включително, така че Lady_A e напълно права, като се възмущава. Ако не им оправят осигуровките от училището до май включително, нещата се блокират.

Lady_A , съветвам те да сезираш НАП,  НОИ  и Инспекцията по труда.

Поздрави!


- Това не е много сигурно. Повечето училища излизат с постановката за учащите 12-класници до 13-14-15.05 и не внасят сума за целия месец май ... А, Лейди, не е бясна САМО за тази сума, а за това, че иска да е осигурено детето до месец юни вкл.
Виж целия пост
# 256
не аз искам за юни GrinningЦитирай  още несвързани неща. Учениците започват да дължат осигуровки от 01ЮЛИ.
Провери малко информация, преди да търсиш в мон и около. Щото в мон няма да я откриеш Simple Smile
Най обичам на черното да се вика бяло.
'' .....
Всички ученици, завършващи средно образование, дължат здравноосигурителни вноски за периода от 1 юли до постъпване на работа или до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина. За това напомнят от Националната агенция по приходите. ''
Виж целия пост
# 257
не аз искам за юни GrinningЦитирай още несвързани неща. Учениците започват да дължат осигуровки от 01ЮЛИ.
Провери малко информация, преди да търсиш в мон и около. Щото в мон няма да я откриеш Simple Smile
Най обичам на черното да се вика бяло.


Моля, цитирай ми наредба, нормативен акт, някакъв  за червеното. Наистина по този начин можеш да помогнеш на много хора да си подадат жалби и да си търсят правата.
Виж целия пост
# 258
НАП всяка година напомня едно и също от 1 юли дължат осигуровки завършилите. Разпоредбата я е оставям ти да я намериш. Щото съм от телефон, а и ти не вярваш.
http://www.nap.bg/page?id=396
Чети за учениците, под студентите.
Ако до 10 дни не ги оправят от нгдек децата ще са с прекъснати права. Що да не се ядосвам? Правят ми пореден проблем.
Виж целия пост
# 259
От линка, който си дала:

Цитат
В най-масовия случай проблемът идва от това, че учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си през септември или октомври. Учениците до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 22-годишна възраст са осигурени за сметка на държавния бюджет.
Това не е вярно. Учениците завършват средното си образование на 15.05, за тази учебна година. Защо смяташ, че само НАП е меродавно като мнение, а не заповед на Министъра на МОН, в която е определен срок за учебното време на учениците от 12 клас до 15.05? Да не говорим, че първото изречение от цитата е трактовка на НАП, а второто изречение е едно към едно с цитирания от мен член, алинея и точка в Закона за здравното осигуряване - от тук и тълкованията ... НАП си го тълкуват по презумция за това що е то учебна година, а не се съобразяват с посочената Заповед на Министъра на образованието. За мен НАП в сайта си и с цитираното вкарват противоречие и неточност, която води до заблуждение.
Наистина би могла да бъдеш полезна с решение на този проблем, но не смятам, че ще постигнеш успех - внасяне на осигуровки до 1ЮЛИ ... Въпреки всичко, ти желая успех с жалбата.

И преставам да пиша по тази тема, защото става вече като развален телефон.

Само ще помоля да дадеш инфо за резултата от жалбата - ще ми е полезно да науча как са се разбили нещата, а предполагам и на други родители ...
Виж целия пост
# 260
Това не е вярно. Учениците завършват средното си образование на 15.05, за тази учебна година.
Мисля, че не правиш разлика между край на втория учебен срок и завършване на средно образование. Да завършиш 12. клас и да завършиш средно образование не е едно и също.
Виж целия пост
# 261
Това не е вярно. Учениците завършват средното си образование на 15.05, за тази учебна година.
Мисля, че не правиш разлика между край на втория учебен срок и завършване на средно образование. Да завършиш 12. клас и да завършиш средно образование не е едно и също.

Неправилен изказ от моя страна в цитата. Права си! Наистина можеш да завършиш втория срок на 15.05 и да се явиш на матури, за да завършиш средното си образование след 2-3 години например (но пък можеш и да решиш, че не искаш Диплома за средно образование и да не се явяваш изобщо на матури, и да ти се издаде Удостоверение за завършено средно образование без оценки от ДЗИ и с друг статут на документ), но това не задължава училището да ти плаща здравните осигуровки до 22-годишна възраст, както е по закон, защото вече няма да си в редовна форма на обучение и ще си приключил учебната година.
Учебната година се определя по Закона за образованието чрез заповед на Министъра на образованието. 2018/2019 например ще започне на 17.09. 2018. Всеки етап е опеделен чрез тази заповед, като учебно време и по този начин е различна като продължителност учебната година за учениците от 1-4, 5-7, 8-11 и 12 клас. Учебната година приключва с края на вторият учебен срок и е определена като учебни седмици от закона, а като дати от въпросната заповед на Министъра.
Виж целия пост
# 262
НАП си го тълкували както искат  тва вече ме уби.. Пак питам, защо не провериш как седят нещата, вместо да вадиш заповеди от мон, нямащи общо. Както искаш де, все едно е всъщност. Нещата са такива, каквито са. Не усещам нужда да убеждавам, казах само как вървят нещата в училището. И спирам, щото всеки трябва да си извърви пътя Simple Smile Но не отписвайте децата от училища, в които се работи, като НПМГ, 73то,18то и т.н.
Виж целия пост
# 263
Ох, Лейди ... отказвам се Simple Smile Проверила съм как стоят нещата ... още миналата година с адвокати. За това споделям, за това цитирам закони и други нормативни документи. Колкото и да не ти харесва - НАП трябва да се съобразява с тази пуста заповед за учебното време, защото в Закона за образованието е написано, че така се определя то. И да - това, което "те уби" е точно некомпетентно написаното в сайта на НАП. Не си ли срещала и в други официални сайтове невярна информация? Аз съм ... За това предпочитам да се доверя на законите и адвокатите, от колкото на написаното от някой администратор дори и в официален сайт. Който както прочел и проверил - така. НГДЕК е най-западналото и никакво училище, според теб - разбрахме го.
Наистина, просто сподели как са ти отговорили писменно на жалбите, за да има яснота за родителите на следващите 12-класници.
Виж целия пост
# 264
Средното образование се завършва през юни. Осигуровки се дължат от 1 юли. Ти си продължавай.
Виж целия пост
# 265
Тъй, днес се чух с мин на културата, мин на образованието, нап и училището. Училището е длъжно да пусне декларация за април, май И ЮНИ Simple Smile От всички места казаха пуснете жалба. Само от училището НАГЛО се опитаха да ми кажат, че МОН не е оправило нещата, което е върха на НОНСЕНСА. Защото осигуровки се плащат от републиканския бюджет и министерството няма общо. Та адвокатите на безобидната могат да си скъсат дипломите, например. А от училището ще си свършат работата с клизма и заплахи. Но това вече не е мой проблем. Приключих с тях.
Виж целия пост
# 266
Подадохте ли жалба и до коя институция?
Виж целия пост
# 267
До НАП. От министерството на културата ми казаха да подам сигнал до тях, но честно казано ми е омръзнало да се занимавам. Предполагам, че други родители ще пуснат до МК. На мен зорът ми е да си оправят нещата сега, защото на 25 юли вече ще се води, че децата 3 месеца са с неплатени осигуровки. От МК и МОН бяха възмутени, че освен, че не е свършена работа, а и се набеждават други.
Виж целия пост
# 268
Защо други? МК и МОН явно не са си свършили работата по контрол, грешки винаги стават, проблеми и пропуски, несвършване на задължения има на всякъде. Инено за това е контролът и отговорността за него, от която бягат, още повече след сигнализиране и нежелание да се свърши нещо без изрична жалба. Самият сигнал чоже да си го заведат като жалба и да се самосезират за проверка. Но и на тях толкова им се работи. А гражданите веднъж са ощетени, втори път сигнализират, ама трябва и трети път да се занимават и да подават и жалба
Виж целия пост
# 269
Ами МОН нямат нищо общо със счетоводството на училището. Пускат декларация, а осигуровките са от републиканския бюджет. Обаче си абсолютно права, че след като две институции знаят вече за проблема, не е ок да ми казват подайте сигнал, те вече знаят егати. Ако като фирма не си подам декларации за три месеца, дали ще чакат жалба?? Не мисля. Това е положението обаче.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия