Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 642
  • 366
# 150
О, и аз често си купувам Верея 4.5 процента...ми какво да направя ..харесва ми и това е. Май не трябваше да влизам в темата Mr. Green
Виж целия пост
# 151
Интересен експеримент, мерси за което...     bouquet 

И мен ме учуди резултатът на Верея... За избор на купешко мляко, с което да квася използвах тази статия...  Сравнителен тест на български кисели млека
Аз лично избягвам да купувам кисели млека с висока масленост... Предпочитам 2%... Обикновено, прясното мляко, което се събира в мандрите по селата е с около 3,8 масленост, но не съм сигурна, че от млекозаводите не отнемат естествената масленост за масло например, а на нейно място да прибавят палмово масло или нещо от сорта... Киселите млека с над 4% масленост не знам как ги получават...    newsm78 
Виж целия пост
# 152
Аз лично изобщо не ям кисело мляко, освен на таратор. Но мъжът и детето ми изяждат поне по 2-3 кофички дневно. Минахме през какви ли не марки, винаги в даден момент променят нещо в млякото и спирам да го купувам.
Не квася мляко. Първо- мързи ме и нямам време да се занимавам. Второ- не обичам да купувам прясно мляко, което да не е в кутия  Simple Smile И трето, но не по важност- ужасявам се от факта, че ще ми се наложи да опитам подквасено в домашни условия кисело мляко... Явно не съм наред като гледам колко фенове има домашното КМ.
Виж целия пост
# 153
Обикновено, прясното мляко, което се събира в мандрите по селата е с около 3,8 масленост, но не съм сигурна, че от млекозаводите не отнемат естествената масленост за масло например, а на нейно място да прибавят палмово масло или нещо от сорта... Киселите млека с над 4% масленост не знам как ги получават...    newsm78 

Да, отнемат маслеността за масло, затова и тук в темата имаше изказване, че някъде слагат мас, което няма да ме учуди ако е така, с цел повишаване на маслеността.Аз смятах, че пълномасленото мляко е 3,6 %, но гледам, че има млека с 4,5 % и също ми е любопитно как? newsm78
Иначе експеримента е добър, но няма защо да се чака, всеки може да си направи сам и да провери каквото го интересува.Аз си квася домашно мляко, винаги става хубаво с моя си закваса, случвало ми се е да ползвам "На баба", а скоро и "Огоста" и млякото става влачещо се, като крем е, а не каквото трябва да е, а и не киси.
Виж целия пост
# 154
Браво, Lioness! Много добър експеримент, ще следя темата, страхотна е.   bouquet
addrianna , подквасвала съм прясно мляко купено от магазина, резултата е добър. Естествено, най- добрият вариянт е да си имаш собствена кравичка, но въпроса е, че и с купено става.  Peace
Виж целия пост
# 155
Обикновено, прясното мляко, което се събира в мандрите по селата е с около 3,8 масленост, но не съм сигурна, че от млекозаводите не отнемат естествената масленост за масло например, а на нейно място да прибавят палмово масло или нещо от сорта... Киселите млека с над 4% масленост не знам как ги получават...    newsm78 

Да, отнемат маслеността за масло, затова и тук в темата имаше изказване, че някъде слагат мас, което няма да ме учуди ако е така, с цел повишаване на маслеността.Аз смятах, че пълномасленото мляко е 3,6 %, но гледам, че има млека с 4,5 % и също ми е любопитно как? newsm78
Иначе експеримента е добър, но няма защо да се чака, всеки може да си направи сам и да провери каквото го интересува.Аз си квася домашно мляко, винаги става хубаво с моя си закваса, случвало ми се е да ползвам "На баба", а скоро и "Огоста" и млякото става влачещо се, като крем е, а не каквото трябва да е, а и не киси.
По принцип кравите дават мляко с масленост над 5-6 процента Peace
Виж целия пост
# 156
По принцип кравите дават мляко с масленост над 5-6 процента Peace

Не съм съвсем съгласна. В университета сме учили, че кравето мляко е с масленост около 4%. С най-висока масленост са биволското около 8%, следвано от овчето  Peace
Виж целия пост
# 157
Маслеността варира и е индивидаулна за всяка крава... Мисля, че зависи и от храната на кравата и е естествено, че ако човек гледа само една крава ще може да й угажда и да качи маслеността й... Освен това, млякото което се събира по селата не е чисто мляко, не е тайна за никого, че сипват и водица... Така че, в млекозаводите млякото пристига на такъв процент, какъвто съм писала с малки разлики...
Виж целия пост
# 158
знаех си, че има нещо гнило в киселото мляко http://money.ibox.bg/news/id_185715290
http://news.ibox.bg/news/id_1835006199
Виж целия пост
# 159
По принцип кравите дават мляко с масленост над 5-6 процента Peace

Не съм съвсем съгласна. В университета сме учили, че кравето мляко е с масленост около 4%. С най-висока масленост са биволското около 8%, следвано от овчето  Peace
Така съм чувала от хора, които са отглеждали крави. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 160
По принцип кравите дават мляко с масленост над 5-6 процента Peace

Не съм съвсем съгласна. В университета сме учили, че кравето мляко е с масленост около 4%. С най-висока масленост са биволското около 8%, следвано от овчето  Peace
Така съм чувала от хора, които са отглеждали крави. Rolling Eyes

Мисля, че зависи от породата или там нещо си... Едни дават повече мляко, на други е с по-голяма масленост...   Peace  Млякото, което купувам от познати е наистина с много висока масленост, но няма как да го премеря за да кажа точно колко...
Виж целия пост
# 161
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-05&article=265607
Виж целия пост
# 162

  .. Киселите млека с над 4% масленост не знам как ги получават...    newsm78 
сметана
Виж целия пост
# 163

  .. Киселите млека с над 4% масленост не знам как ги получават...    newsm78 
сметана

 Peace 

Между впрочем, сещам се, че ако в киселото мляко има сухо мляко с висок % масленост (с палмово масло например), маслеността също може да се вдигне... А такова сухо мляко може да има във всички продукти, в които се използва сухо мляко, като шоколадовите изделия, сладолед и всякакви бисквити, а не само в сирената и кашкавалите, както тръбят по медиите....
Виж целия пост
# 164
Стелт77, точно така е, както си написала.
По принцип сухото мляко е с ниска масленост - о/о 2%. Аз от 2004 г. не се занимавам с това, но до тогава палмово масло не се е използвало.
Най-истинските млека са с масленост 3% до 3,6%.
Също така по стандарт, ако има палмово масло са длъжни да го изпишат на опаковката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия