Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 603
  • 366
# 195
Ние пък вече ядем само Био кисело мляко.
Имате ли някакъв опит с него?
Виж целия пост
# 196
Lioness,поздравления отново за темата   bouquet
По-нагоре бях писала как баба ми си слага буркани наесен в мазето и си има цяла зима.Честно казано досега много не бях се интересувала,но сега я поразпитах подробно и ето какво разбрах:Кипва си тя прясното мляко(домашно овче),изчаква да поизстине до подходящата температура(нито много топло,нито много хладко),добавя лъжица и половина закваска(взима от комшийка от краве мляко,иначе ставало много тежко  newsm78 ) на голям буркан,разбърква добре и затваря добре със затварачката.Така си консервира няколко буркана,завива ги на топло да се подквасят 4 часа,оставя ги постепенно да се охладят и ги слага на студено.При отваряне капачката "пуква" и излиза въздух,на вкус млякото е все едно че е квасено предния ден.Едва след 3-4 месеца престой се усеща промяна във вкуса и по-висока киселинност.
Малко се отклоних от темата за купешките млека,но сметнах,че на някого може да е интересно как може да си съхрани за по-дълго време кисело мляко.
Ако имам възможност да се позанимая,бих пробвала да подквася прясно мляко от магазина с домашната подкваса,която имам и ми е интересно какво ще се получи  Thinking
Виж целия пост
# 197
Днес за първи път купих кисело мляко Елби и честно да ви кажа няма вкус на кис.мляко.По точно изобщо не е кисело има вкус на нишесте.Това е мое мнение,прочетох хубави неща за него във форума затова го пробвах.А ето това е от самата кофичка http://www.lbbulgaricum.bg/bg/products.php?m=2&s=24.Пише чудесни неща,даже имат и плодови за което незнаех.Някой пробвал ли ги е?
Виж целия пост
# 198
А аз така се бях доверила на Верея.... Tired
ами и аз !!!
Виж целия пост
# 199
Последния път, когато се опитах да заквася с Данон си останах само с опита  Mr. Green, но пък по по преди съм успявала, та може и нещо случайно да е било  Thinking Така или иначе Вереята и мен ме разочарова, напоследък нея я предпочитахме вкъщи....истината е че масово фирмите се стараят в началото, след което си развалят качеството драстично  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 200
Вижте, какво исследване има от 2006 година. Някой има ли нещо подобно от 2008 година, защото със сигурност има промени в производството.
Ето и експеримента: http://www.bnap.org/?p=89
Виж целия пост
# 201
Ами те нали затова японците купиха бактерията и я завъдиха там.
И правят по-качествено българско кисело мляко от българите.
И научиха японците да ядат повече кисело мляко от българите.
И това от години.
Виж целия пост
# 202
Подпуквам ги подред.
Много мляко ми се насъбра в хладилника тия дни, но мисля да започна системно да проверявам всичките марки кисело мляко....
Аз също продължавам да проверявам. Оставих на стайна температура следните 5 марки кисели млека:
"Герма", "Пършевица", "Българското кисело мляко", "Сердика за деца", "Елена"
Нямаше ме два дни. Когато се прибрах днес,  видях че "Елена" леко бе стегнало капачката си. Преди няколко часа ги подложих всичките пет хубостници на детектор на лъжата за кисели млека - малка конвекторна печка, духаща от 30 см разстояние.
"Елена" след малко ще се спука. Сердика за деца също "тръгна".
Герма", "Пършевица" и "Българското кисело мляко" мълчат засега.

Виж целия пост
# 203
Преди няколко часа ги подложих всичките пет хубостници на детектор на лъжата за кисели млека - малка конвекторна печка, духаща от 30 см разстояние.

 Joy   hahaha

Герма", "Пършевица" и "Българското кисело мляко" мълчат засега.

Те какво да кажат милите, освен че им пари...   Mr. Green
Виж целия пост
# 204
Преди няколко часа ги подложих всичките пет хубостници на детектор на лъжата за кисели млека - малка конвекторна печка, духаща от 30 см разстояние.

 Joy   hahaha

Герма", "Пършевица" и "Българското кисело мляко" мълчат засега.

Те какво да кажат милите, освен че им пари...   Mr. Green

 Joy Joy Joy ivosla, Възхищавам се на ентусиазма ти   bouquet
Благодаря ти, че ми усмихна деня!
Виж целия пост
# 205
Майка ми пък редовно кваси с Активия и млякото се заквасва идеално, става гладко като крем и гъсто - като обърнеш бурканчето не изпада. Не е като едновремешното кисело мялко, но е много вкусно, има даже и лека кисела нишка.
Виж целия пост
# 206
Аз много харесвах Чех селекция. Носеха го само на два магазина, но спряха. Защото клиентите казали, че било кисело.
Добре де, ако на нещо на капачката пише Кисело мляко, какво се очаква да бъде?
Виж целия пост
# 207
Аз пък помня като дете като сложа чаена лъжичка сода за хляб на к.мляко и то хукваше да излиза от съда, т.е. кипваше. Сега такова нещо не се случва. Взимам различни марки, без Данон. И си мисля, че истинско кисело мляко вече няма.
Виж целия пост
# 208
Сега проучвам кисело мляко Домлян,не е лошо ,но и то е от тия дето не се развалят.Иначе и за него гарантират,че е истинско
Виж целия пост
# 209
Майка ми пък редовно кваси с Активия и млякото се заквасва идеално, става гладко като крем и гъсто - като обърнеш бурканчето не изпада. Не е като едновремешното кисело мялко, но е много вкусно, има даже и лека кисела нишка.

Онзи ден един професор, който произвежда закваски за кисело мляко и зарежда 1/3 от производителите на кисело мляко, по новините на БТВ ( за качеството на млечните продукти) говореше, че точно така НЕ трябва да изглежда киселото мляко - гъсто, кремообарзно и да не се отделя от кофичката, защото истинското кисело мляко не е толкова гъсто. Но пък във вашия случай - ти казваш, че млякото изглежда така след домашно заквасване  Wink. А какво прясно мляко използвате?
Относно суроватката/цвика, на няколко места съм чела, че тя е задължителна при натуралния продукт и без нея отново говорим за млечен продукт, доста в страни от 12-82 по БДС БЪЛГАРСКО МЛЯКО КИСЕЛО = закваска + прясно мляко .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия