Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 555
  • 366
# 345
Поздравления за авторката на темата. От скоро и аз се върнах към Бг корена си и започнах с домашното мляко.  Само да споделя, че според мен наистина качеството се влияе от лекарствата давани на животните - подквасих мляко от скоро родила крава, на която са и слагани инжекции в пост родилния период - за изчистване. Както и да е - резултата беше - добре сгъстено кисело мляко със силно изразена зърнеста структура.
Това мляко което купувам от скоро след сваряване има доста жълт каймак, който според запознати бил много вкусен. След подквасването се получава такъв жълт каймак и в киселото мляко
Виж целия пост
# 346
Домашно, овче мляко, подквасих го с Пършевица. Страхотно се получи, отдавна не бях яла толкова хубаво мляко. Преди това квасех домашно краве с Герма. Вкусно, но парцаливо и с много цвик. Сега се чудя в прясното, или в киселото мляко е бил проблемът. Квася го винаги по един и същи начин. Следващият път ще пробвам домашно краве с Пършевица и ще видя какво ще стане. Това мляко Елена не го намирам никъде. И Елби не мога да намеря. На предишната страница гост /Bobodi / писа, че никога не би си купил Пършевица. Надявам се да обясни защо, иначе са думи на вятъра.
 Ще пиша пак след поредното подквасване. Peace
Аз намерих Елби в Била- Варна. Стана много добре -гъсто и с малко цвик Peace
Виж целия пост
# 347
Прочетох всичко.Страхотна и много полезна тема.
Благодаря на всички споделили опита си  bouquet
Имам един въпрос.Четох,че за да се сгъсти повече млякото,може да се сложи много малко мая за сирене.Някой пробвал ли е?
Свекърва ми така правеше лятото, като подквасваше козето мляко..
Обаче в един момент започва да се засирват местата, където е попаднало от маята, и става нешо като катък Simple Smile Готино е!
За да не стане на кътък, на един буркан 600-800мл - 1, мах 2 капки мая. Това за козе го прилага и моята свекърва.
Е тя една капка слагаше на 3 литра Simple Smile И пак ставаха "сиренни" нишки Simple Smile
Дядото, от който си купувам домашно прясно мляко също ми каза да съм слагала по няколко капки мая за сирене, като кваса млякото за да стане още по-хубаво.......все още не съм пробвала,защото около нас не мога да намеря такава мая.....
Иначе за мен най-добрите млека на пазара са Ел Би и Елена Peace
Виж целия пост
# 348
А пробвахте ли млякото на Маги Малеева?Пише-Българското кисело мляко без добавки.С по-малък срок на годност е и наистина ден след това започна да вкисва.Обичам и на Сердика,Елената наистина я развалиха.А Домлан не е ли на Бор-чвор продукт?
Виж целия пост
# 349
Темата доста набъбна и нямам спомен дали някой вече е споделил: вчера подквасих овче мляко и смес (овче и краве) с 2% Карабунар. Стана страхотно. В сместа има около  1 с.л. цвик, но е гладко и плътно. За овчето няма какво да казвам - няма и капка цвик.
Виж целия пост
# 350
Поздравления за труда на авторката.Ще следя темата с интерес.Не съм я прочела цялата признавам си, но и аз бях от феновете на Верея.Сега ще се замисля към какво мляко да се ориентирам newsm78
Виж целия пост
# 351
А пробвахте ли млякото на Маги Малеева?Пише-Българското кисело мляко без добавки.С по-малък срок на годност е и наистина ден след това започна да вкисва.Обичам и на Сердика,Елената наистина я развалиха.А Домлан не е ли на Бор-чвор продукт?
Това някакво ново ли е? Как се казва?
Виж целия пост
# 352
А пробвахте ли млякото на Маги Малеева?Пише-Българското кисело мляко без добавки.С по-малък срок на годност е и наистина ден след това започна да вкисва.Обичам и на Сердика,Елената наистина я развалиха.А Домлан не е ли на Бор-чвор продукт?
Това някакво ново ли е? Как се казва?
Дано стигне и до Пловдив  Peace
Виж целия пост
# 353
А пробвахте ли млякото на Маги Малеева?Пише-Българското кисело мляко без добавки.С по-малък срок на годност е и наистина ден след това започна да вкисва.Обичам и на Сердика,Елената наистина я развалиха.А Домлан не е ли на Бор-чвор продукт?
Това някакво ново ли е? Как се казва?
Дано стигне и до Пловдив  Peace

За кое говорите?
Виж целия пост
# 354
А пробвахте ли млякото на Маги Малеева?Пише-Българското кисело мляко без добавки.С по-малък срок на годност е и наистина ден след това започна да вкисва.Обичам и на Сердика,Елената наистина я развалиха.А Домлан не е ли на Бор-чвор продукт?
Това някакво ново ли е? Как се казва?
Дано стигне и до Пловдив  Peace

За кое говорите?

Казва се БИО, производител - Хармония, в бели кофички със зелени надписи. При нас цената му е 1,60 лв. за 400 г.
Виж целия пост
# 355
А за това ли. Няколко пъти съм взимала. Доста рядко ми се струва за 3.6% , но ако може да се включи някой квасил с него ще е добре.
Виж целия пост
# 356
Аз си мислех, че някакво ново Simple Smile Био-то го харесвам много, но тук в Пловдив го има само в Била, а тя ми е далеч. Ако някой го е виждал другаде да каже.
Виж целия пост
# 357
Наистина много се разпъна темата и не мога да се ориентирам къде да търся.

Лионес би ли споделила на какво количество мляко колко закваска слагаш. Нещо последния квас ми се обърка. Май по-горещо го сквасих. Ползвах моя закваска, която бях правила преди седмица с квас от Ханско мляко. Получи се добре, но сега от моят квас киселото мляко се получи, с много цвик, много парцаливо и без киселост, макар че доста си поседя в хладилника.
Виж целия пост
# 358
 newsm10
Виж целия пост
# 359
Лого5ка , въпроса не е към мен - но да споделя Blush
На един компотен (консервен) буркан - около 700мл слагам една лъжица кисело мляко с връх.(нито равна, нито препълнена). Сипвам до средата от прясното мляко с Т 42-45 градуса, разбърквам и доливам догоре.Пак разбърквам. После - завито около 5 часа. Когато не ми се е получавало добро мляко, квася пак от магазинското. Аз се спрях последно на Елена и от половин година се закотвих на моята си закваска, не съм ползвала друга.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия