Наскоро търсех информация за стафидите и това, което открих тук ми се стори, че може да се допълни, защото бях чувала, че стафидите са добър източник на желязо. Ето това намерих, ако смятате, че е ценно?!
"Стафидите се смята за много подходящ източник на желязо , чиято основна функция е пренасянето на кислорода към тъканите . Добре изсушените плодове съдържат и голямо количество бор , който пък от своя страна възпрепятства развитието на остеопороза . Това се свързва с факта , че ако в организма няма нужното количество бор , се нарушава усвояването на калция . Налице са достатъчно количества манган , магнезии и калий – всички те полезни за щитовидната жлеза . В 200 гр. Стафиди се съдържат около 200 калории , около 5 гр. Въглехидрати и никакви мазнини."
Разбира се за дребсън взимам само органични, защото за съжаление сушените плодове на пазара са с консерванти.