Коя е любимата Ви супа?

  • 15 688
  • 219
# 180
Тази тема, в която само изреждаме любимите супи не е много полезна, а пък седи доста време на първа страница. Някой иска ли да се потруди и да сложи рецепти за по-интересните супи?
Виж целия пост
# 181
Супа от моркови с чушки и бадеми - тази супа е мое творение. Правя я, когато готвя оризово ястие с карфиол (ще разберете по-долу защо  Embarassed)

Оризово ястие с карфиол
продукти
1 малка глава карфиол
2 големи домата
2 пресни червени чушки
шепа бадеми
2 кафени лъжички зехтин
1 водна чаша червен ориз
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
1 щипка сол
приготвяне
1. Измивам карфиола, нарязвам го на розички и го слагам да ври 15 минути. със солта
2. През това време измивам доматите и ги нарязвам на парченца. Измивам чушките и ги накълцвам на дребно в блендера заедно с бадемите. Използвам останалото време да измия и почистя зеленчуците за супата, както по-долу.
3. Изваждам сварения карфиол в купа и слагам в същата вода оризът да ври 15 минути.
4. Намачквам карфиола в ръчна мачкалка за картофи (с която се натиска отгоре) и прибавям към него доматите, чушките, червения пипер и 1 лъжичка зехтин. Размесвам.
5. В йенски съд намазвам в другата лъжичка зехтин стените. Изсипвам половината сварен ориз, отгоре разстилам зеленчуковата смес, върху нея другата половина ориз.
6. Изливам от водата от варенето толкова, че да се покрие наравно с горната повърхност с течност (тя се "изпива" от ориза при печенето и остава съвсем малко сос на дъното).
7. Пека 30 минути на 220 градуса без да покривам съда с фолио или да слагам капак.

Супа от моркови с чушки и бадеми
продукти
останалата половин тенджера вода, в която са варени последователно карфиола и ориза
моркови
пресни червени чушки
1 сушена червена чушка
1 кафена лъжичка сладък червен пипер
приготвяне
1. Зеленчуците съм подготвила в промеждутъците, както по-горе. Чушките (пресните и сушената) и бадемите съм пасирала, както за ястието.
2. "Водата" вече е овкусен зеленчуков бульон, в който слагам да врат нарязаните на дебели резени моркови за 30 минути.
3. Добавям чушките, бадемите и червения пипер и варя още 5 минути.

Сервирам супата и ястието едновременно. Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 182
пилешка супа

запържвам в тенджерата с малко олио 1 глава лук и 1 морков с малко сол
наливам водата, в която е повряло предварително  бяло пилешко месце
нарязаното  на ситно бяло месце се слага към бульона, заедно с пикантина за супи/ просто поръсвам на око/
после един картоф нарязан на кубчета, кервиз листенца и магданоз, сокът на половин лимон
накрая фиде
застройка с жълтъка на 1 яйце разбит с половин кофичка кисело мляко
Виж целия пост
# 183
Зеленчукова крем-супа с крутони и сметана
продукти:
5-6 бр. картофи
1 глава лук
1 стрък праз лук
2-3 бр. моркови
1 бр. тиквичка
5-6 розички от карфиол
300 мл прясно млако
сока от половин лимон
1 ч.л. черен пипер
сол
50 г масло
за крутоните:
5-6 филии хляб
1 ч.л. шарена сол
3-4 с.л. олио
течна сметана за гарниране
Измитите, почистени и нарязани зеленчуци се сваряват в тенджера покрити с вода. След като се сварят зеленчуците се пасират и ако е необходимо се добавя още малко вода. След това се прибавя млякото, маслото, черния пипер и сол на вкус. Супата се остава на тих огън да заври. Прибавя се маслото. Ври още няколко минути и се прибавя лимоновия сок. През цялото време след като супата е пасирана се внимава да не загори, като се разбърква от време на време. Хлябът се нарязва на малки кубчета, слагат се в тава, поръсват се с шарената сол и олиото. Разбъркват се и се запичат в умерена фурна до златисто. Непосредствено преди сервиране се гарнира с крутоните и 1-2 с.л. течна сметана.

Виж целия пост
# 184
И още една от любимите ми супи:
Крем-супа с картофи и гъби
4-5 картофа,3 с.л. ориз,1 яйце,3с.л. кисело мляко
1ч.ч. нарязани мариновани гъби
2с.л Вегета
3-4с.л олио,сол
2-3 листа целина
2-3 листа дивисил
чурбица

Картофите се обелват, нарязват на дребни парчета и се изсипват в около 2л вряща вода. След около 15 минути се добавя измития ориз, подправките/може и изсушени/, олиото и се вари до готовност на ориза - около 20 минути. При нужда се долива още вода. След като се охлади се пасира, добавят се гъбите и се застройва с разбитото с киселото мляко яйце. Поръсва се с нарязан магданоз
Виж целия пост
# 185
Моите любими супи са много,но една от тях е Ангелска супа.   Във вряща вода се слагат на едри парчета лук,моркови,картофи и царевица.Варисе до готовност,като се слага малко олио.Овкусява се със сол и чер пипер.Като е готова и се свали от огъня се поръсва обилно с магданоз.Става много вкусна и доста загряваща супа.                                                                                                                                                                         
Виж целия пост
# 186
Гъбена крем-супа със зеленчуци и сметана-(моя хрумка)
крем-супа от червена леща,
хрисе(крем-супа от накъсано пилешко месо с булгур и магданоз)-  chef
Виж целия пост
# 187
Крем супа от картофи и супа топчета!
Виж целия пост
# 188
От както навън се раззелени любимата ми е супа коприва и супа спанак !
Виж целия пост
# 189
а на мен-таратор!  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 190
От както навън се раззелени любимата ми е супа коприва и супа спанак !

Обожавам ги!!! Rolling Eyes
Виж целия пост
# 191
пилешка супа

запържвам в тенджерата с малко олио 1 глава лук и 1 морков с малко сол
наливам водата, в която е повряло предварително  бяло пилешко месце
нарязаното  на ситно бяло месце се слага към бульона, заедно с пикантина за супи/ просто поръсвам на око/
после един картоф нарязан на кубчета, кервиз листенца и магданоз, сокът на половин лимон
накрая фиде
застройка с жълтъка на 1 яйце разбит с половин кофичка кисело мляко

И на мен ми е пилешката любима Grinning
Виж целия пост
# 192
Две са ми любимите и двете са моя измислица
Млечна телешка супа по Дюкан (телешко, прясно мляко, лук, 1 бульон)
Супа с месо и зеленчуци
Виж целия пост
# 193
Пилешка супа и спаначена крем-супа със сметанка   chef
Виж целия пост
# 194
Крем супа от спанак

600 мл. прясно краве мляко (2%)
500 гр. спанак
100 гр. морков
50 гр. краве масло
30 гр. главичка целина
1 бр. глава лук
1 бр. яйце
3 с.л. брашно
1 ч.л. сол (може и морска)


По желание към приготвената супа можете да добавите:
царевични пръчки
крутони
солети
Почистените, измити и ситно нарязани моркови, целина и лук се задушават в 1/3 от маслото до омекване, след което се заливат с гореща вода (800 мл.). Прибавя се почистения и нарязан спанак и се сварява. Брашното се запича в малък съд. Втората 1/3 от маслото се разтапя и прибавя към вече запеченото до златисто брашно и съдът се снема от огъня преди да започне процеса на пържене и се разрежда с 500 мл. прясно мляко и 100 мл. бульон от врящите зеленчуци. 100 мл. мляко се отделят за разбиване на застройката. Приготвения "Бешмелов сос" се прибавя към пасираните зеленчуци, супата се посолява и оставя да заври, прецежда се през гевгир, застройва се с яйцето разбито в заделеното мляко, подправя се с останалата 1/3 от маслото и се поднася с крутони, солети или царевични пръчки. 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия