Примерна схема на захранване (13)

  • 34 765
  • 472
# 300
Моята дъщеря обожава чисти фини овесени ядки /леко сварени/. Вземам Клевър на Билла. Предпочита ги пред всякакви каши. Моят съвет е да пробвате децата с чистия продукт и после да го смесвате. Може да останете изненадани Wink
Виж целия пост
# 301
Косе Босе   bouquet
Виж целия пост
# 302
Няма нужда да слагаш кърма, щом кърмиш, а за плода си е по твоя преценка!
Звездиче,благодаря за отговора!   bouquet
Виж целия пост
# 303
Сега минавам само да се запиша, че имам доста въпросителни, но първо да прочета назад, за да не ми се кара някой, че питам без да чета.  Embarassed
Виж целия пост
# 304
1. Имам домашен заек ... Може ли да го полуразмразя, нарежа на малки парчета и после пак да го замразя?
2. Има ли връзка между поставянето на ваксина и захранване?

1. Най-удачният вариант в случая е месото да се свари и да се замрази отново на кубчета.
Между другото, има сайтове за детски рецепти, в които се допуска еднократното повторно замразяване на месо и зеленчуци, макар че като правило е добре да се избягва.
Ако месото е било леко размразено и отново замразено, след това би трябвало да се използва до 2-3 месеца най-много, защото е много вероятно микроорганизмите в него да са се активирали и да влошат качествата му. Иначе може да се съхранява доста по-дълго.

2. За ваксината - както прецениш. Ваксината може да предизвика общо неразположение и ако това съвпадне с проблемен прием на нова храна, тогава организмът доста ще се натовари. Симптомите при хранителна алергия и временно неразположение след ваксината са доста различни. По принцип не е задължително да се прави почивка.



... дали давам достатъчно мляко на сина ми. Сутрин яде попара с около 1 кибр. кут. сирене, следобед яде около 200мл. кис. мляко и сега суче вечер и през нощта. Скоро обаче ще го отбивам и не знам дали няма да му е малко. 
... докога се дават каши? Синът ми не ги одобрява нито домашните, които правя, нито инстантните.

Може да увеличиш сиренето, след 1 год. е приемливо 50-60 г или повече според желанието на детето. Това прави поне 200-300 мл мляко. Заедно с 200 г кисело мляко се покриват минималните нужди от млечни храни. Може да добавяш през ден крем с прясно мляко или АМ, или пък някаква храна приготвена със сухо мляко или АМ. Така се редуват дни с над 500-600 мл мляко и дни с малко под/около това количество. Нормата за възраст 1-3 години е 500 мл.

След 1 год. може да се предлагат само стандартни млечни продукти, ако храненето е достатъчно разнообразно и балансирано.

След 1 год. кашите спокойно могат да отпаднат. Вместо тях може овесени и всякакви други ядки, подходящи бисквити, варени зърна, фини овесени ядки без накисване и пр.
Виж целия пост
# 305
... дали да предложа вече трето ядене и ако да, закуска или вечеря да е то? Аз сякаш клоня към закуската ...
... какво да въведа сега - жълтък или сирене?
... предстои ни пътуване през океана. Удачно ли е да въвеждам новости около него, или да изчакам малко докато се климатизира малката?
... трябва ли задължително жълтъкът да бъде въведен сварен и натрошен в пюре? Може ли примерно под формата на застройка на супа?

Закуската наистина е по-удачна за такъв режим.
Възрастта 9 м. е подходяща и за сирене, и за жълтък.

Около времето на пътуването може да се прекрати за кратко даването на нови неща, но може и да се предлагат по-леки и по-безобидни храни от гледна точка на алергиите. От моя опит мога да споделя, че до 1 год. отлагах при по-дългите пътувания само по-особените храни (глутен, цитруси), но другите - не. Детето лесно ще покаже дали е спокойно и в добра кондиция след пътуването и часовата разлика и кога да продължите с новите неща.

Варене на жълтък
В началото на въвеждането е желателно жълтъкът да бъде добре сварен т.е. поне 10 мин. или 15 мин. според различни източници:
1) Така се гарантира хранителна безопасност, а това е много важно за най-малките. Жълтъкът в застройка преминава само лека термична обработка, а в класическите рецепти дори не завира.
2) Другата причина за даване на твърдо сварен жълтък е, че така най-лесно и най-сигурно се отделя от белтъка. В другите слуяаи е възможно е да останат белтъчни следи, а белтъкът е мощен алерген преди 1 год.
След 1-1.5 год. яйцата могат да се предлагат по разнообразни начини. Продължителното варене не е желателно, защото жълтъкът става трудносмилаем.



ако детето отказва месо, има ли смисъл да я пробвам с месен бульон? По-скоро въпросът ми е има ли нещо ценно в него?
Да я започвам ли с жълтък при това положение?
Хемоглобинът и осезаемо пада, всеки месец с поняколко единици
Имам и домашна коприва, да пробвам ли и с нея?

Предлагай малко количество месо – колкото иска. Може да се дава 5-6 пъти седмично, дори да е много малка доза, все пак желязото в него е най-добре усвоимо и ще има най-голям ефект от всички други храни. Щом засега детенцето няма толкова разнообразен хранителен режим, нека месото е с приоритет, дори да е ограничено количество. Месният бульон е ценен, защото съдържа много минерални соли, както и малко специфични белтъчини, но желязото едва ли е значимо. Във вашия случай ще бъде само от полза, стига да го вместиш без да е за сметка на друга храна.

Жълтък също може, възрастта е подходяща. Но пък не е желателно да се дава много често, освен това желязото не е толкова добре усвоимо както в месото.

Копривата е подходяща около 10 м., но предвид сезона можеш да пробваш. Ще бъде добре да се съчетае с месото, ако е възможно. Другата хубава комбинация е с картоф, той съдържа доста витамин С, особено ако се приготви правилно. Така желязото на теория би трябвало да се абсорбира по-ефективно.

Виж целия пост
# 306
Косе Босе, безценна си   mrstraetz



1. Имам домашен заек ... Може ли да го полуразмразя, нарежа на малки парчета и после пак да го замразя?

"Веднъж размразено месо може да се замрази повторно само ако е сготвено, за не повече от 7 дни."  Rolling Eyes  Това го четох някъде, опитах се да намеря точния източника, но не можах. Но така или иначе, само това пишеше.  Simple Smile
Мисля, че и полуразмразено се води размразено, така, че аз не бих го направила  Peace
Виж целия пост
# 307
"Веднъж размразено месо може да се замрази повторно само ако е сготвено, за не повече от 7 дни." 

Тези 7 дни са много малко. С готвенето (т.е. достигането на поне 90-100 градуса) се спира в голяма степен действието на микроорганизмите, съответно храната може да се замрази пак. Ето мнението на wholesomebabyfood.com, нямам време в момента да цитирам друга информация:

„Безопасно е да се замразява месо, което е било замразено сурово и несготвено, после е размразено, сготвено и пасирано … Можете да извадите парче сурово замразено месо, да го размразите, да го сготвите и после да замразите отново остатъка от него.”

За да се провери дали едно месо е годно за повторно замразяване (примерно ако е било леко размразено след спиране на ток или извадено за кратко в хладилник), критерият е да има кристалчета по него и като цяло да стои твърдо, почти като дълбоко замразено. Това е от американска брошура за детските храни, ако не ме лъже паметта. Ако месото се извади за няколко минути на стайна температура и се разреже с повече сила и няколко удара, тогава остатъкът може да се върне обратно в камерата. 

Но е добре да се избягва повторно замразяване при всяка възможност.
Виж целия пост
# 308
Косе Босе, моля те сподели примерното меню на Вела. Мисля че ще е много полезно, интересно и показателно на всички мами които пишат тук.

Аз както знаеш се вслушвам в "идолите" които съм си издигнала и жадно търся тяхното мнение Simple Smile

Поздрави от нас с Лео  Hug
Виж целия пост
# 309
Косе Босе, моля те за коментар на нашия режим, все ми се струва че нещо не е както трябва.
6.00 - кърма
9.30-10.00 - попара, кус-кус,плод или каша с плодово пюре
12.00 - кърма за приспиване
14-14.30 - зеленчуково или месно пюре
16-16.30 - плод
17-17.30 - кърма за приспиване
20.00 - варя или картоф,тиквичка,или морков с картоф, малко като супа изглежда с 1 сухар
21.30-22.00 - кърма
и през нощните будения 4 или 5 пъти пак по малко кърма
Иска ми се да разнообразя храните в 20.00 /вечерята т.е./, но нямам идея с какво...
значи порцията храна никога не е повече от 100-150 гр. горе-долу.
Мисля да се ориентираме и към приключване на кърменето / може би до към годинка-годинка и 1-2 месеца/, но тя не приема никакво АМ,дали да не предложа вече и кисело мляко вместо кърмата и дали ще е достатъчно това? newsm78
Ще се радвам на мнението и съвета ти към мен  Simple Smile
Виж целия пост
# 310
Имам един въпрос. Косе Босе, ще се радвам, ако се включиш.
Бях чела, че за малките деца е по- добре да се дава сухар, вместо хляб. Затова и аз давам на малкия сухар ( в супа,, на попара). Но никъде не видях каква е причината сухара да е по- добър пред хляба. Любопитно ми е каква е причината?
Виж целия пост
# 311
Косе Босе, благодаря  bouquet. Не искам да ставам досадна, но би ли ми отговорила на другия въпрос, Blush. Скоро ще въвеждам глутен и не съм съм наясно как да процедирам именно заради споменатите паузи.

Из записките си попаднах на това: М/у месо и жълтък-2 седмици.М/у месо и глутен-2 седмици. Между два вида месо пауза от 2 седмици. 
Как се броят тези 2 седмици newsm78? От началото или от края на въвеждане на продукта. Глутен и жълтък се въвежда 2 седмици след начало\край(?) на въвеждане на първото месо или на последното въведено? Много объркано стана...

Виж целия пост
# 312
Имам един въпрос. Косе Босе, ще се радвам, ако се включиш.
Бях чела, че за малките деца е по- добре да се дава сухар, вместо хляб. Затова и аз давам на малкия сухар ( в супа,, на попара). Но никъде не видях каква е причината сухара да е по- добър пред хляба. Любопитно ми е каква е причината?
Хах, тъкмо и аз влизах да попитам защо се дава сухар, а не направо хляб Wink
Виж целия пост
# 313
Сухарите са с по-висока калоричност от обикновения хляб,но за сметка на това са по-лесносмилаеми от организма,защото печенето подпомага разграждането на скорбялата.
Имам го в записките си от Косе Босе.Но нека каже и тя.
Аз никога не съм давала сухари,Симона умира за хляб.
Започнах да давам след 1 година.
Виж целия пост
# 314
Предварително се извинявам,ако въпроса ми не е за тук! Искам само да ви  попитам какво да правя с моето малко съкровище,което нищо не харесва на вкус до тук:картоф,тиква,тиквичка,а днес пробвах и ранен морков! Започнах захранването заради големият и интерес към нашата храна и си  мислех,че вече е готова....какво да правя? Да спирам ли със захранването или да продължавам да си предлагам всеки ден по малко? Благодаря ви!   Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия