Най-оригиналната традиционна българска рецепта?

  • 20 861
  • 89
# 30
Барабойник.
Виж целия пост
# 31

Това не беше ли пататник?
Виж целия пост
# 32



Сетих се за зелев сок с праз, супа със свинско и зелев сок,куркудак
(зелев сок с лук , ориз,печена суха люта чушка и залци хляб);яхния от бакла;плетени агнешки чревца;рецепти приготвени от сух хляб.
Сетих се,че правя шницели от охлюви ( рецепта от баща ми).
Виж целия пост
# 33
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78
Виж целия пост
# 34
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

Оригинална съм използвала като синоним на интересна.
Виж целия пост
# 35
Едва ли има нещо "оригинално" и невидяно другаде вече останало. От съфорумничката кюбит разбрах че и в Манхатън има кумис по магазините вече - ферментирала напитка от кобилешко мляко, дето си мислех че след хан Аспарух никой не я е опитвал вече  Shocked  Simple Smile ... 
Мисля че трабва да заложиш на оригиналното представяне на ястието и да стискаш палци никой да няма доказателства че не е българско  Mr. Green.
Сещам се за кътък - сиренето киснало в мляко, супер вкусен солен сиреняв крем Heart Eyes, поднесен в оригинална глинена халба или стомничка ... Ще прилагате ли снимки  Simple Smile ?
Или пък, не знам още дали съществува ресторант "Ловен Парк" в Пловдив, потърси им телефона и ги питай, там преди години ядохме заек по ловджийски, за който си имаха специален глинен съд, нещо като стомна, но половинката се отхлупва като капак, много еФектно  Grinning! Мъжа ми даже ги помоли и си купи от тях едно такова съдче, още е из шкафовете на майка в Пловдив  сигурно Laughing ...
Успех, интересна задача  Simple Smile!
Виж целия пост
# 36
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

Оригинална съм използвала като синоним на интересна.

Тогава - кротмач и кайги.
Виж целия пост
# 37
percepolis, кротмач, не беше ли кътък? Кайги, обаче нищо не ми говори, би споделила какво е и как се приготвя?
Виж целия пост
# 38







Кайги да не е кайгана?
Виж целия пост
# 39
Класическата баница с масло,сирене и яйца,а също и бобът по манастирски за мен са най-най-българските ястия.
Виж целия пост
# 40
За мен шопската салата е класика, и много се харесва, от всички чужденци.
българското сирене и българското кисело мляко, според мен са си традиционни.
Мкар че както видяхме не е ясно какво продават по магазините.
Не знам за свинските ушички и кожички, какви са по народност, но много ме изненадаха едни американци, които водихме на кръчма, и се спряха точно на това от менюто  Sick
Иначе от баба знам че житото с орехи си е стар, църковен, бг обичай, но тук ми разбихте доста представи за бг манджи, така че може и това да опровергаете.
Виж целия пост
# 41
Много интересна тема. Съгласна съм, че сърмите, мусаката, таратора, млечната салата и баницата са популярни и в околните Балкански държави. За Шопската салата не съм съгласна че е българска, гърците имат Гръцка салата, която е същата, само че с плочка сирене, маслини за добавка и поръсена с риган. Мисля, че единственото изконно българско е киселото мляко, сиренето (не Фета, нашенското си), боб, зеле и варено месо( курбан), чушките (вкл. сушените), юфката, лютеницата иииии за сега толкова се сещам.  Thinking
Може би е добре да се направи проучване(доколкото е възможно разбира се) кои култури кога са навлезли в бита на българина. Например всички знаем, че доматите, картофите и царевицата са от Америка, следователно са се появили след 16в(ако не и по-късно). Също така кога е започнало отглеждането на домашни животни и какви.
То иначе прабългарите са жулили здраво кобилешко мляко(вкл. и вкиснато такова) и конска луканка  Mr. Green
Виж целия пост
# 42
Момичета а киселото зеле, не е ли баш БГ
Виж целия пост
# 43
Струва ми се, че няма нещо което да се среща изключително само в България. Всичко изброено до тук, го има на целия балкански полуостров, това за което се сещам аз е комбинацията от подправки. Така и не съм срещала чубрица, сминдух, девисил никъде другаде, така че всичко с тези подправки ми се струва само нашенско. По същата причина и вкусът на суджуците и другите подобни "сушеници" е уникален.

Кисело зеле има и нагоре, чак до скандинавските страни.
Виж целия пост
# 44
Кисело мляко се прави също в Гърция, Турция, Сирия, Ливан.  Боба е от Латинска Америка, Юфката си е пак от Балканите и Ориента.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия