Хайд парк 2

  • 113 812
  • 2 602
# 2 565
Аз не че съм кой знае каква готвачка, ама ги улучвам питките за Бъдни вечер и домочадието ги харесва. Ама машина за хляб нямам...

Около половин час преди да започна да меся слагам маята (1/4 кубче за 500 гр брашно) в пръстена паница размита с малко вода и половин лъжичка захар (субстанция като гъсто кисело мляко да се получи). Завивам паничката със стара хавлиена кърпа и я поставям на вратата на отворена фурна като включвам печката на 50 - 100 градуса. 15-ина минути по-късно започвам да си подотвям брашното - пресява се, прави се кладче. Ако маята е тръгнала да набъбва  - слагам я в кладенчето и започвам да сипвам и по малко вода и меся докато тестото поеме вода горе-долу наполовина от брашното (500 г брашно, 250 мл вода). То и самото тесто започва да се отлепя полека от пръстите и тавата. поръсвам тавата с брашно, завивам тестото в тавата с кърпа - и пак на вратата на печката. По принцип тестото трябва да увеличи обема си двойно,  ама не винаги става. След около 1/2 час, като е понабъбнало го взимам, отново го премесвам леко, като слагам паричка и клонче дрян при месенето и го слагам в подмазана с олио (ако е за постна питка) и поръсена с брашно тава да се пече. Ако не ме мързи може да откъсна лентички от тестото и да украся питката преди да се пече.
Виж целия пост
# 2 566
eeeeeee, ганче, много масраф е това...........
кака фокси иска нещо бързо, да стане в машината за хляб и да е с гарантирана успеваемост Wink
а за бъдни вечер трябва питката да е със сода. ако се спазва традицията.
Виж целия пост
# 2 567
Хич не е масраф. Времето на месене на ръка и печене може да се окаже същото или по-кратко от това с машина. Хванала съм му цаката( след дълги години  Wink )
От онази тема , Мате си записах една с бакпулвер. Ще пробвам.
Ако  река обаче да си правя хляб всеки ден, ще си купя машина.
Виж целия пост
# 2 568
тази година и аз ще трябва да правя питка.До сега ходехме при майка ми на бъдни вечер,но сега ще сме сами.Като краен вариант съм решила да си купя готово тесто от магазина и само да го изпека Laughing Направо нямам идея как ще стане.Хич не ме бива в питките.Кифлички мога да меся,но друго не.Веднъж бях решила да правя питка и питах майка ми по телефона да ми казва подробно как се меси.Тя ми обясни като за олигофрен и затворихме.След десетина минути  се обади на мъжа ми да ходи да купи хляб за всеки случай hahaha
Виж целия пост
# 2 569
а за бъдни вечер трябва питката да е със сода. ако се спазва традицията.

И аз така си мислех и така правех, ама поп ме светна, че маята ако е от растителен произход си е напълно по традицията. Не трябва да се готви с нищо от животински произход - месо, мляко и производните му, яйца и т.н.

А безквасната питка (мацА) е еврейска традиция.
Виж целия пост
# 2 570
жива да си, аз инак щях да се мъча със сода. ама баба ми така я правеше, а тя беше македонка. там традициите бяха железни.
не знам защо тогава е била със сода.

евреите не признават Христос и нямат нашия празник, а за кухнята им имам само лаишки познания..........
Виж целия пост
# 2 571
Ауууууууууу колко съм проста.... в кухнята - втасване, месене, изчакване... горките ми деца не бяха лизвали мекички докато не се появи машината за хляб - жив и здрав да е този, който я е измислил.

Да, времето за приготвяне е същото, ама люсваш всичко в нея и забравяш, че си го сложил, пък и тя като свърши пищи, че да те подсети, че имаш нещо в нея  Mr. Green. Точно за мързелани като мен.

Ако не намерите рецепта, майка ми ще ми прави питката отново и ще трябва да ми я носи на връх Бъдни вечер, та ще ви е криво на душичките, че сте я разкарали жената  Mr. Green
Виж целия пост
# 2 572
Аааа. Само да не ми излезе име на немързелива домакиня, щото е грехота.... Simple Smile

Аз питки само 2 - 3 пъти годишно меся, като ме обхване някакво супер настроение. А за мекици купувам готово тесто като видя и ги пържа във фритюрника.

Мата, евреите имат празник посветен на избавлението им от египетско робство. Тогава се яде мацА, щото като бързали да бягат от Египет си забравили квасовете и яли безквасен хляб, доколкото си спомням.

Виж целия пост
# 2 573
Имам рецепта за содена питка-сигурна е
1 кг.брашно(ползвам "софимел")
300мл.вода
1 ч.л сода
щипка захар и сол
Пече се в загрята фурна
Фокси,щом аз я направих и ти няма да се провалиш Hug
Виж целия пост
# 2 574
Тесто в машина за хляб

Прясно мляко- стайна температура 27градуса С - 1 и 1/4ч.ч(може половината да е прясно мляко, половината вода)
Яйце – 1бр. + 1 белтък(жълтъка за намазване отгоре)
олио - 1с.л.
захар - 1с.л
сол - 1ч.л
брашно – 4ч.ч
мая - 1с.л

1ч.ч - 240мл
Програма тесто, която  е 1 час
Изважда се тестото намаслява се, оформя се и се оставя да втаса още 30 мин.Втасалата питка намазвам с останалия жълтък, разбит с малко вода и поръсвам със сусам.Пече се на 190 С около 20 минути. Преди да се извади от фурната, може да се намаже с олио да е лъскава.
 
Пропуснах че може да си отделиш малко тесто за фигурки върху питката.

Рецептата е от фурума на Гответе с мен. Правя я вече 2 години - супер е.

Виж целия пост
# 2 575
Кудку честито
Виж целия пост
# 2 576
Благодаря, Мирааааааа Hug
Виж целия пост
# 2 577
Аз пак не разбрала.... Мислех че за питката за Бъдни вечер питате.
Виж целия пост
# 2 578
От време на време нещо ви става и го обръщате на кулинарна сбирка  Wink
Аз съм лесна, не правя питка, защото и майка ми и свекървата се състезават да правят.За да не стават сто питки правя баница с късмети, да има късмети доволно и навсякъде.
Виж целия пост
# 2 579
хм, огладня пак народа Laughing
Аз съм добра по коледните погачи, но не са съвсем постни- с мляко и яйце, смятам, че ако сме постили, и то строго, тогава има смисъл.
Правя като тази( тази не е моя), не е толкова трудно Wink

http://www.picvalley.net/u/781/1589967317.JPG
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия