Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нова ЮЛСКА пролетно-цветна

  • 51 474
  • 286
# 45
zayo, не се препорьчва и3общо да минавате пре3 Сьрбия Naughty....ако ние си ходим до Бг с колата ще минем пре3 Италия, после ферибота до Гьрция и от там до Бг...поне така ка3ват всичките ми по3нати...но не 3нам дали на теб няма да ти е по-далече с то3и маршрут....
Виж целия пост
# 46
Ами ние не искаме да спираме за приспиване, а доколкото разбрах ферибота е около 20 часа?
Ние мислим за общо толкова да сме стигнали  newsm78
Виж целия пост
# 47
Ави, защо не през Сърбия?  Shocked
Пътят е доста приличен, магистрала през по-голямата си част, само към нашата страна не е, но е приятен за каране?

Ето пресни-пресни цени от преди седмица за трасето Словения - Хърватска- Сърбия.

Словения - 35 Е, 6 месечна винетка ( по-малка няма)
Хърватска - тол система ~ 10 Е
Сърбия - 3500 динара/ 40 Е, които стигат за 2те посоки (идване и връщане)

Давам пример, че преди години, пътувайки от Любляна, тръгнахме от града в 12:00 на обед от там с автомобил. Щом стъпихме на хърватската магистрала, сме карали със средна скорост 140 км/ч (по борд компютър данни), в СЪрбия също карахме с максималната скорост, но винаги в рамките на позволеното, за да нямаме проблеми с полицаите. Така бяхме на българската граница ТОЧНО В 20:00 ч или цифром и словом - 8 часа - 1000 км.  Peace

ЧЕла съм, че е безумие да се минава през Румъния заради лошите пътища и корупцията сред полицаите там.

ЗА Сърибя нищо лошо не мога да кажа. Стига човек да си спазва правилата - не трябва да има проблеми. В краен случай ако много бърза - прихващаш си някой сръбски бързак, закачаш му се отзад и карате в комплект  Flutter, но не считам, че ще са чак такива обстоятелствата, та да се налага човек да рискува в чужда страна разправии с местните полицейски структури.

В Хърватска бях удивена от техните "отморища", които са през двадесетина километра по магистралата. Това са местенца, където можеш да отбиеш колата, да поотпочинеш, да минеш през химическата тоалетна, та на някои от тях има и заведения. За кола с 2 малки деца е удобство.

В резюме - препоръчвам го този маршрут - предимно магистрален, високоскоростен, качествен, бърз и не скъп.  Peace
Виж целия пост
# 48
Аха, значи Словения и Хърватска препоръчваш?
Защото ние първоначално се бяхме спряли на този вариант, защото излиза най-къс по часове и км....но като чета че всеки върви през Унгария и взех да се замислям  newsm78
А какво е тол система  Embarassed
Виж целия пост
# 49
Лио, маршрутьт пре3 Сьрбия не се препорьчва 3а коли с деца....не ка3вам, че е лош, просто по някога има много чакане на границата...предимството на фери-то е, че не трябва децата пре3 цялото време да седят в колата....могат да се ра3хождат на кораба Laughing и не им е толкова скучно....а и ти не се и3моряваш с каране пре3 цялото време...а после пре3 Гьрция пьтят не е дьльг....
Виж целия пост
# 50
zayo,  тол системата изисква средства за изминат километър на магистралата. Щом стъпиш на нея, минаваш на нещо като "караулка" ти дава билетче, на което е отбелязана първата точка, на която си стъпил на магистралата. НА излизане от магистралата - връщаш билетчето и ти се изчисляват изминатите километри и въз основа на тях плащаш.  Wink Демек - не плащаш винетка за 6 месеа напред, а само за "изконсумираното"  Sunglasses

Ави  Hug, благодаря за информацията  Wink
аз обаче мигновено направих следната сметка - ако Зайо спрат на едно от последните "отморища" преди края на магистралата в Хърватска - ще могат децата да потичат, да се поизморят за час (примерно) и да устискат Сърбия. ДА не говорим, че се минава покрай Белград и там също е вариант да се отбие човек и да поразгледа и поразтъпче.
Инак - на Калотина не съм чула да има опашки  Wink, когато още не е сезона на гастърбайтерите ooooh!. Като надойдат турчулята - става брррр, гадничко.

Ави, още нещо се сещам. Ако фериботът акостира около Солун, то Солун - Кулата са ~130 км + 170 км през не магистрален, а първокласен път + това, че се минава и гадничкото Кресненско дефиле...
Та сметката е проста :

- дали да караш през магистрала със 130 км/ч максимална скорост и отличен път около 450 км за Сърбия + около 320 отлични магистрали в Хърватска

- или първокласен път с максимална скорост максимум 90 км/ч около 320 км + ферибот

 Аз лично залагам на шофирането ( щото до Любляна и наопаки разделих шофирането с мъжа ми), удоволствието да покарам на хубави пътища, да разгледаме и да поспрем, където пожелаем  Peace

Но и фериботската свръзка, особено за деца - никак не е за подценяване  Peace. В този ред на мисли - колко време се пътува с ферибота? НЕ, че сме се залетели, ама току виж ми припланала идеята и решим да отскочим до красива Италия?
Виж целия пост
# 51
3айо, ей тук http://www.viamichelin.ch/viamichelin/deu/dyn/controller/Itineraires намерих най-краткия пьт 3а вас...16 часа и 4 мин. и 1619 км. Wink
Лио, ферито е гле3отийка, 3нам, но с мойте двамата не бих и3дьржала пьтя само в колата  Whistling.....т.е. те не биха го и3дьржали Crazy ...
Виж целия пост
# 52
Ето каква полезна информация има в АУДИфорума, но в скрития за ГУГЪЛ под форум " ИЗВЪН ТЕМАТА"
Цитат
Цените на горивата подскочиха, но тъй като колата има своите предимства, а именно - да отидеш там където искаш, пътуването с кола в Европа все още е актуално.

Какво ни трябва, ако искаме да отидем с кола в Европа? Сигурно знаете повечето неща, но е разумно да ги повторим, особено ако ви чака път около 10 000 км.

Предварителна подготовка:

Смяна на масло и филтри - тези неща се сменят на 10 000 км и ако смятaте да пътувате дълго, по-добре сменете маслото още тук.

Застраховка assistance - около 150 лв. Важи за една година. Нужна ви е, в случай, че закъсате на пътя и се нуждаете от пътна помощ. Застраховката покрива само превоза до най-близкия сервиз.

Зелена Карта - След като имате застраховка Гражданска отговорност, обикновено трябва да си извадите и допълнителен сертификат (самата зелена карта), която да покажете на излизане от България.

Много застрахователи предлагат обща застраховка за Европа, която включва Каско, Гражданска Отговорност, Асистанс и други.

Преди да тръгнете е добре да прегледате колата за скрити дефекти и повреди, които могат да се прояват по време на пътуването.

GPS:

Изключително ценен помощник. Всеки от нас може да следва карта и да стигне до даден град. GPS-ът обаче ви дава възможността да стигнете до точен адрес, като ви изчислява най-краткия и удобен път.
Има информация за еднопосочните улици, фериботите, бензиностанциите, забележителности и дори информация за задръствания и ремонтна дейност. Много от предлаганите в България навигатори поддържат български език и ви задават маршрута гласово.
За съжаление, доста GPS-и все още имат проблеми със Сърбия и ви задават автоматично път през Румъния, което е по-бавно и доста по-дълго като маршрут.
Сред най-предпочитаните марки са Garmin, Magellan, TomTom, HP и Mio.

Винетки и магистрални такси:

Сърбия:

Не ви е нужна винетка, за сметка на това в тази държава ще платите най-скъпите магистрални такси. За да преминете през цялата страна, ще се бръкнете с 23 евро(5 от Суботица до Нови сад, 5 от Нови Сад до Белград, 13 от Белград до Ниш). Няма никакъв смисъл да заобикаляте магистралите и да пестите пари, тъй като пътната мрежа почти навсякъде е в ремонт и движението е затруднено.

Унгария:

За Унгария задължително ви трябва винетка. Тя е електронна и вместо стикер получавате само касова бележка. Контролират се от камери които регистрират неплатилите. Нередовните номера се регистрират в компютър и при проверка дори след една година са изискуеми(глобите с лихва).Няма винетка за 1 ден, а тази за 4 дни е на цена около 7 евро.
На излизане от Унгария (особено, когато се прибирате насам) винаги ви искат касовата бележка от винетката на границата, така че не се двуомете да си закупите, въпреки че в страната едва ли ще ви я поискат.

Австрия:

Винетката е 7-8 евро и важи за 10 дни.

Словакия:

Няма магистрални такси, но доколкото знаем, съществува винетка само за магистралите. Практиката показва, че тя не се изисква никъде и спокойно можете да преминете страната без да имате проблеми. Все пак, ако държите да си платите, ще получите информация на всяка бензиностанция. От мнениеята на хората глобата е около 240 евро.

Чехия:

Необходима ви е винетка, няма магистрални такси. Цената за 1 седмица е около 13 евро, за 1 месец е 21 евро.

Германия:

Няма нито магистрални такси, нито винетки. Плаща се винетка единствено за ТИР-ове.

Швеция:

Няма винетка, плаща се само за мостовете Svinesund и Oresund (моста между Дания и Швеция).

Норвегия:

Също няма винетки, плаща се такса за магистрала само на някои места, като цената е отново около 5 евро с дребни изключения. Интересно е, че се плаща за черен път, който обаче е много добре направен. Таксата е около 2-3 евро на влизане в зоната. Излизането е безплатно.

Дания:

Плаща се мостът между Швеция и Дания (Малмьо - Копенхаген) и струва 28 евро за лека кола. Винетки няма, както и магистрални такси. Възможно е да плащате дребна сума за преминаване по големи мостове между острови.

Фериботи:

Фериботите си остават най-евтиният и сигурен транспорт през морето. Изчислени са така, че да спестите време и да платите малко под сумата, която бихте дали за безин, без да броим изгубеното време.

Швеция (Хелзинборг) - Дания (Хелзингор) - около 30 евро. Времетраене - под 1 час.

Германия (Росток) -Трелеборг (Швеция) - около 140 евро без запазена каюта. Времетраене - 5-6 часа.

Дания (Гедсер) - Германия (Росток) - около 80 евро. Времетраене - 2,5 часа.

Цените на фериботите варират в зависимост дали сте пеш, с колело или лек автомобил, както и от часа.

Цени на газ и бензин:

Цените на горивата в Сърбия са по-ниски от тези в България, така че, ако ще пътувате оттам, не зареждайте в България.

В цяла Европа газта е позната като Auto Gas или LPG, а в Германия дори и като Earth gas на някои места. Можете да намерите много газостанции в Сърбия и Чехия. Малко по-трудно се намират в Германия и Унгария и често бензиностанциите на самата магистрала не предлагат газ.

За сметка на това в Берлин можете да заредите на всеки 3 от 5 бензиностанции.

В Сърбия газта е 60-67 цента, в Германия достига 70-80 цента.

Бензинът в цяла Европа се движи в порядъка 1,4 - 1,6 евро, като в скандинавските страни достига 1,8 евро за литър.

Полиция и контрол

Като цяло, да срещнеш полицейски пост в чужбина е доста трудно, но винаги имайте едно наум и спазвайте ограниченията.

На границите няма почти никакъв контрол и преминаването става лесно, особено на връщане, когато не спирате никъде преди Сърбия. Повечето страни контролират движението изцяло с камери и не се съмнявайте, че те работят безотказно, когато нарушите ограниченията за скоростта. Карайте внимателно и спазвайте законите и правилниците. Забравете понятието "рушвет" - на полицаи, служебни лица и т.н.

Паркинг

Да паркирате в голям европейски град не е толкова лесно, колкото изглежда. Пригответе си кредитни карти и монети да плащате на автомати, защото глобите са жестоки. Не си правете труда да си търсите безплатен паркинг, защото можете да получите скоба или да ви викнат паяк.

Дори в най-малките селища контролът е изключително сериозен и закъснение от 15 минути може да ви коства сериозна глоба .

Валута и разплащания

Въпреки че повечето страни са част от ЕС, само в Германия се използа евро. За да не ви таксуват допълнително на по-високи цени заради разликата на еврото с местната валута, се снабдете с кредитна карта, която е валидна абсолютно навсякъде по магистрали, заведения и бензиностанции.А още по-добре е да имате дребни в местна валута.

Ако имате допълнителна информация, можете да я споделите с нас.
Виж целия пост
# 53
Пу и аз да се включа Hug
Гале, какво пък му е гадното на Кресненското дефиле Peace ПРекрасно е - чудна природа, почти никакви завои и река, която Сияната обожава да гледа през прозореца (ако е будна)
Иначе знам, че през Сърбия не минават основно, защото на границата ги муфтят за пари за всичко Peace До колкото знам към българи са някак по-толерантни, но западноевропейците си го отнасят откъм финанси. Освен това при тях още си важи с пълна сила тарашенето на багажа за дребни благинки Confused
Освен това гърците правят чисто новичка магистрала от Солун към Серес. Минавахме я преди две седмици Peace Пък и там, както се знае се спазват ограничения (350 евро глоба никого не го сърбят), та всички карат с максимум 100-110 км/ч Аз лично се чувствах райски Peace
Виж целия пост
# 54
Кресненското дефиле е супер през лятото - много красиво и живописно..Не мога да се съглася, че няма завои Wink, обаче не са такива, от които да ти прилошава чак..Кресненското дефиле може да се нарече гадно, когато има доста валежи, защото се получават свличания, но те са доста редки Peace Иначе пътя е преасфалтиран и е чудничко да се пътува..Пък и да гледаш Струма от едната страна на пътя докато пътуваш си е бонус Simple Smile
Виж целия пост
# 55
Мерси на Лионес, Амей и на всички, които се включиха в темата ми  Hug Сега ще чета линковете
Между другото да кажа само, че нашата първа спирка ще бъде Сандански  Wink В София вече нямаме нищо, т.е. няма къде да сме там, после продължаваме Плевен, Троян и Варна и после обратно  Embarassed
Амей, това е маршрута, който и ние първоначално мислехме. Не искаме фери, защото много се удължава пътуването, ние искаме колкото се може повече дни да изкараме в БГ, защото и без това ще сме само за 3 седмици..и трябва да ги разделим между 3 места и всички негодуват, че ще стоим по малко  Crazy
Виж целия пост
# 56
Изидка, защо под аватара ти се мъдри надпис "Септември 2009"?
Да нямаш изненади за съобщаване Hug
Зайо, това с роднините и негодуванието ми е пределно ясно. И цяла година да останеш пак ще им се вижда малко Crazy
Виж целия пост
# 57
Асе, де да беше това Grinning..Тоз хубавец от аватара ми е от един сериал и септември 2009 започва новият сезон Embarassed
Виж целия пост
# 58
Знаех си, че неможе с месеци никой да не пише... а то нова тема... голяма съм УФСЪ Embarassed

Вчера се прибрахме от 1 месечна разходка (не казвам почивка  Wink по обясними причини) из Канада и Щатите. Страшно много впечатления, всичко ми беше страшно различно, красиво, подредено и ОГРОМНО.
Пътувахме с децата, стопихме им лагерите на горките и сега се опитвам да ги вкарам в нашето време.

Днес излезнахме на площадката до нас.... и като се зариха сред купищата боклуци и треволяци почти колкото тях... дорева ми се.
Лио, у нас емиграция също е мръсна дума, ама направо пускам документи за Канада... Не е казано утре да заминем, но нека процедурата се задвижи. искам да дам на децата шанс.
Виж целия пост
# 59
Мдааа, явно в тази тема повечето ще станем пребиваващи или живеещи в чужбина Thinking
Аз също като ги изведа на площадка и ми се доревава Sad
Обаче... като стана въпрос за разходки и обиколки из Канада и Щатите - дай снимков материал, деее Hug
Да видим, да погледаме, да се порадвамееее Heart Eyes
И разкщажи къде бяхте и какво видяхте - Ниагара..., това-онова Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия