С какви напитки и храни се разхлаждате в жегите?

  • 6 847
  • 84
# 60
Основно силно изстудена минерална вода.
И бира  Simple Smile

 Peace
Добавям и таратор за хапване,салатки и плодове/диня и пъпеш най-вече Simple Smile/
Виж целия пост
# 61
От село ми донесоха много вишни,направих си сок (концентриран) и добавям лед и вода .За жегите действа супер разхлаждащо,а и вишните съдържат много витамин С
Виж целия пост
# 62
аз си направих цитронада  - перфектна е Laughing Grinning
Виж целия пост
# 63
Цитронада,айрянче Mr. Green
Виж целия пост
# 64
Вода! Не обичам газирани безалкохолни напитки и "натурални" сокове...
Зима, лете - разнасям със себе си бутилка 1,5 л. (или малка в дамската чанта) и си я изпивам  Hug
Половинката ми е "посадил" чаши от джин-тоник или бира в цялата градина  Grinning, а и от гаража събирам голяма реколта от чаши... Аз съм друг луд - с бутилките минерална вода до компа, до леглото, в кухнята... 
Виж целия пост
# 65
Цитат
author=Мама Цоцоланка link=topic=404906.msg11736957#msg11736957 date=1246437800

Но как да си направя цитронада в домашни условия?



У нас се прави така: една доза е в една голяма водна чаша (250мл) - сок от един лимон, една лъжица мед и доливаш вода. Става доста концентрирано, така че може да се разреди и да стане 2 чаши, ако е само за разхлаждане. За по лесно се пуска в блендер, да се смесят съставките. Ако блендерът ти позволява, бутваш вътре и няколко кубчета лед, да стане на ситно и да дрънка в чашите  Grinning

За събота и неделя динята е задължителна в жегите. Вечер отмаряме с префърцунен коктейл мохито или с проста селска бира  Grinning Ако сме "навън" ближем сладолед  Grinning
Виж целия пост
# 66
Студена вода, Студен чай,таратор,плодове-диня,сладолед
Виж целия пост
# 67
предпочитам Девин Фреш-ягода + гуава, таратор, диня
Виж целия пост
# 68
Айрян, таратор, прясно изцеден сок от грейпфрут (това последното ми е най-любимата плодова напитка, няма нищо общо с пакетираните сокове), изстуден чай от мента. Обичам и студена супа от тиквички с кисело мляко - засища и охлажда.
Виж целия пост
# 69
Диня,праскови,краставички,сок от вишни,айрян,сладолед.
Виж целия пост
# 70
минерална вода , сладолед , салатки , плодове ...
Виж целия пост
# 71
Извинявам се ако повтарям някое питане.....

Но как да си направя цитронада в домашни условия?
аз си я преписах някъде от тук - да ме прощава авторката не претендимрам да е моя  bouquet
5лимона се смилат /аз ги нарязах с блендера/
1кг захар
5л вода
1 лимонтозу
всичко се смесва , стои 24ч, прецежда се и се пие. най-добре е да стои в хладилника,защото иначе прокисва.
много е хубаво.


Лимонада
 
Продукти:
4 лимона
2л вода
250г захар
Приготвяне:
Захарта се разтваря във водата и се смесва с изцедения лимонов сок разбърква се добре и се изстудява
 
Цитронада
 
Продукти:
1 лимон
1 с.л. пудра захар
сода
няколко кубчета лед

Приготвяне:
Изцежда се 1 лимон, в чаша. Прибавяме 1 с.л. пудра захар, и доливаме със сода и кубчета лед.

Коктейл от пъпеш
 
Продукти:
1 пъпеш - около 300 г
150 г захар
2 зърна смлян чер пипер
1 цветче карамфил
1 л бяло вино
щипка канела

Приготвяне:
Пъпешът се обелва и нарязва на парченца, смесва се с останалите продукти и се пасира. Слага се в хладилник да се охлади. Сервира се във високи чаши като се добавят кубчета лед.

Студена плодова напитка
 
Продукти:
2 ч. ч. студена вода
1 кг ябълки
1 кг круши
250 г череши
250 г сливи
250 г праскови
1 ч. ч. счукани ядки
1 ч. л. лимонов сок
1 ч. л. настъргана лимонова кора
1 ч. ч. сладко от малини
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. ч. сок от касис/боровинка
1 ч. л. канела
Приготвяне:
Сложете водата, канелата, лимоновия сок, настърганата лимонова кора и ядките в тенджера. Изчакайте да заври, нарежете плодовете на малки кубчета и добавете в тенджерата. Оставете да къкри около 25 минути. След като сместа е готова, я изсипете в пасатор и добавете малиновото сладко, виното и сока от касис. Пасирайте. Сложете в хладилник и сервирайте след като напитката е добре охладена.

Цитронада за бърза консумация
 
Продукти:
5 бр. лимони
1 кг захар
5 л вода
1 пакетче лимонтузу
Приготвяне:
Лимоните се измиват много добре с топла вода и четка. Смилат се с месомелачка (може да се пасират), прибавят се захарта, водата, лимонтузуто и се разбърква на няколко пъти, докато се разтвори захарта. Престоява 24 часа. След това се прецежда и се налива в бутилки, които се съхраняват в хладилник. Консумира се директно, без добавяне на вода. Много приятна напитка в горещите летни дни.
Надявам се да Ви хареса!

Микс от плодов коктейл
 
Приготвя се в началото на лятото: Започва се с първите узрели плодове, които се поставят с мерителна чашка в трилитров буркан с 1 литър дом. ракия, примерно 100 г узрели ягоди, след това същата доза узрели малини, узрели кайсии, праскови, череши, дини, пъпеши, круши, до есенните дюли, грозде и т. н.
Едно и също количество в трилитров буркан с 1 литър ракия, добавяйки добре узрелите плодове, добавяме и по 100 г захар към всяко количество измит плод.
Бурканът държим на тъмно с капак. След поставянето и на последния плод, изчакваме седмица, две, прецеждаме и съхраняваме, като пикантен ликьор, а плодовете от този микс посипваме със захар и използваме през зимата, като пълнеж за различни кифлички, кексове и украса за торти.

Разхлаждащ коктейл за горещи дни
 
разхладителна напитка, която тонизира и охлажда на момента:))
Продукти:
Прясно плодово мляко (може и шоколадово) 250-300мл
1 топка сладолед ( ако прясното мляко е плодово е добре сладоледът да е шоколадов, а ако е шоколадово млякото – карамелов сладолед)
100 г ягоди
1/2 добре узрял банан
ако ягодите не са много сладки се добавя 1с. л мед ( разтопен).
Начин на приготвяне:
В шейкър за коктейли се разбиват : Прясното мляко, сладоледът, ягодите и бананът (които предварително се смачкват или разбиват с пасатор) и мед .
Сервира се във висока и тумбеста чаша, отгоре се слага бита сметана и шоколадов топинг по желание.
да Ви е сладко.

Плодова напитка
 
Продукти:
1 ч.ч. портокалов сок
1 ч. лъжица мед
1 банан
сок от ягоди или боровинки; лед
Начин на приготвяне:
Бананите ги нарязваме на филийки, и заедно с портокаловия сок, меда и леда ги  пасираме в куфненски робот до получаване на хомогенна смес. Разпределяме в две чаши и поливаме със сока от ягоди.

Ягодов шейк
 
Продукти за 3-4 чаши:
300 г ягоди
1 изцеден лимон
100 г пудра захар
300 мл прясно мляко студено
Начин на приготвяне:
Ягодите, сока от лимон, захарта, се пасират с пасатор или в кухненски робот. Готовата смес се сипва в 3 чаши и във всяка сипваме по 100 мл мляко. Поднасяме шейка със сламка.
Дано ви хареса това сладко и лесно изкушение.

Класически пунш
 

30 мл ром
сок от един лимон
1 лъжица захар
1 резенче лимон
щипка настъргано индийско орехче
вряла вода
В затоплена (за предпочитане стъклена чаша с метална поставка) чаша се изсипва захарта и се налива гореща вода. Разбърква се до разтварянето на захарта, след което се прибавят лимоновият сок и ромът. Гарнира се с резенчето лимон, посипва се с индийското орехче.
Сервира се и се пие гореща.

Млечен коктейл
 
Продукти:
2 банана
200 мл портокалов сок
110 гр кисело мляко
1-2 суп. лъжици мед
Обелете и нарежете банана на парчета. Добавете останалите продукти и разбийте с пасатор или шейкър.
Охладете и поднесете като освежаваща напитка или следобедна закуска за вашите деца.

Коктейл Портокалов цвят
 
Това е рецептата на един симпатичен дамски коктейл за всеки повод.
за 1 чаша:
2 части джин, 2 части портокалов сок, 4-6 кубчета лед, парче портокал за украса.
Поставете сока, джина и леда в шейкър и разбийте. Изсипете в охладена чаша и украсете с парчето портокал

Коктейл с вишни и водка
 

Необходими продукти:
1/2кг вишни
1 чаена чаша захар
3/4 чаени чаши винен ликьор
250гр водка
1/2 чаша вода
Приготвяне:
Изчистете и измийте вишните. Смачкайте ги и прецедете сока им. Към сока прибавете захарта, вишневия ликьор, водката и водата. Разбъркайте сместа и я поднесете във високи чаши с парченца лед.

Лимонада 2 вид
 
Продукти: 1ч.ч. захар, 2ч.ч. вода, 1/3 ч.ч. сок от лимон
Приготвяне: Захарта се вари във водата 10 мин. Прибавя се лимоновия сок и се снема от огъня. Като изстине се разрежда със студена вода според вкуса.
 
Смесена портокалова напитка
Продукти: 0.5л. лимонов сок, 0.5л. сок от праскови, 0.5л. сок от портокали, 4 кръгчета от лимон
Приготвяне: Лимоновия сок се разрежда с 0.150л. вода и се замразява на кубчета във фризера. Кубчетата се слагат по 3 в 4 чаши. Отгоре се излива сокът от прасковите и портокалите. Чашите се украсяват с по 1 кръгче от лимон.
Оранжада
Продукти: 2кг захар, 1л. вода, сокът и кората от 5 портокала, 1 лимон, 30гр. лимонена киселина.
Приготвяне: Лимонът и портокалите се нарязва на парчета и всички продукти се слагат в подходящ съд. Остават се да престоят 5 дни като от време на време се разклащат. Сместа се прецежда и се налива в бутилки. Съхранява се на студено.
Швепс от портокали
Продукти: 8-10 портокала, 2 кг. захар, 40 гр. лимонена киселина, 1 л. вода
Приготвяне: корите от портокалите се настъргват в порцеланов съд. Заедно със захарта се слагат във вряща вода. Съдът се похлупва и се оставят да престоят 48 часа на топло. Сместа се прецежда 2 пъти през гъста цедка. Прибавя се сокът от портокалите и лимонената киселина. Напитката се налива в бутилки. Пие се разредена с вода.
Мандарина и портокал
Продукти: 8 мандарини, 4 малки лимона, 12 портокала, 1 прахче ванилия, 500 гр. пудра захар, 1 л. минерална вода
Приготвяне: Мандарините, лимоните и портокалите се измиват много добре и се обелват тънко. Корите се накисват в 0.200 л. вода и се оставят да престоят няколко часа. Водата се прецежда и се слага във фризера да се замрази на кубчета. Обелените плодове се разделят на резенчета и се прекарват през сокоизтисквачката. Получения сок се изстудява, смесва се със захарта, минералната вода и ванилията. Сервира се с ледените кубчета.
Натурален черешов сок
Продукти: 500 гр. череши, 150 гр. захар, 0.500 л. вода
Приготвяне: Черешите се измиват,почистват се от костилките и се изстискват. Получения сок може да се консумира натурален или с вода. Смесва се с водата и захарта и се разбърква докато захарта се разтопи. Оставя се да престои на студено и преди сервиране се прецежда през гъста цедка.
Сироп от вишни
Продукти: 1 кг. вишни, 1 л. вода, 2 кг. захар, ½ ч.л. лимонена киселина
Приготвяне: Вишните се почистват от дръжките и костилките. Слагат се в тенджерата с вода и се варят до омекване на слаб огън. Получената каша се прецежда и течността се сварява със захарта. Накрая се прибавя лимонената киселина.
Сироп от ягоди
Продукти: 1 кг. ягоди, 2 кг. захар, 1 л. вода,2 ч.л. лимонена киселина
Приготвяне: Захарта и водата се варят до сгъстяване,като пяната се изгребва. Пускат се измитите ягоди и като поврат се снемат от огъня. Оставят се да постоят 2-3 часа и отново се слагат на огъня.След като поврат малко се прецеждат през гъста цедка или марля или се прекарват през сокоизстисквачка. Получения сироп се слага на огъня да се сгъсти, прибавя се лимонената киселина и се налива в бутилки.
Малинова вода
Продукти: 2 кг. малини, 0.500 л. вода, 2 лимона, 200 гр. захар, 0.500 л. вода (за сиропа)
Приготвяне: Малините се смачкват,прецеждат се и към получения сок се прибавя захарта. Към него се прибавят студената вода, сока от лимона и сиропа получен от захарта и водата. Сместа се слага на студено и се сервира в изстудени чаши на дъното на които са пуснати кубчета лед.
Сироп от малини
Продукти: 1кг. малини, 2 кг. захар, щипка лимонена киселина.
Приготвяне: Малините се почистват от дръжките, измиват се и се слагат в тенджера с 1 ч.ч. вода да се сварят. Смачкват се и се прецеждат през гъста цедка. В получения сок се слага захарта и се вари с водата, докато се посгъсти. Преди да се снеме от огъня се прибавя лимонената киселина и се оставя да ври още 1-2 минути. Готовият сироп се налива в бутилки, докато е още топъл. Сервира се разреден с минерална вода.
Сироп от касис
Продукти: 1.5 кг. касис, 1 кг. захар
Приготвяне: Изцежда се сокът от касиса, който трябва да бъде около 1л. Прибавя се захарта и се вари до сгъстяване, като се обира пяната. Веднага след снемането от огъня се налива в бутилки. Сервира се разреден с минерална вода.
Ябълкова напитка
Продукти: 1 кг. ябълки
Приготвяне: Ябълките се обелват и почистват от сърцевината и семките. Нарязват се на ситно и се прекарват през сокоизстисквачка. Получения сок се изстудява и сервира. Пожелание може да се подслади със захар.

пак уточнявам - рецептите не са мои, но не ги видях публикувани, а ми изглеждат интересни и лесни Peace
Виж целия пост
# 72
Основно ледено студена бира.  Grinning
От безалкохолните пия само Тоник.  Peace
Таратор си правя почти всеки ден.  Simple Smile
И да не забравяме и минералната вода, естествено.
Виж целия пост
# 73
katiado някои рецепти ми харесаха и ще взема да ги пробвам  bouquet
Виж целия пост
# 74
тази за цитронадата дето съм я преразказала отгоре съм я пробвала и е чудна  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия