повече за сусамовия тахан

  • 195 505
  • 203
# 195
Напоследък и аз хапвам повече тахан. Заедно с това почти съм спряла млечните /в месеца най-много веднъж да ми се случи да хапна малко жълто сирене примерно/. И сега като ви прочетох разбрах защо съм качила толкова желязото. Аз мислих, че е само от тахана, а то и защото не ям млечни. Проблемът обаче е, че съм с таласемия, при която желязото върви нагоре. Обикновено съм към средата, а сега направо минах горна граница  Sad
Можете ли да ме посъветвате как да усвоявам повече калций, отколкото желязо от тахана /но ако може без млечни, че не мога да ги ям напоследък/.
Вкусен ми е таханът. Основно на тахини го ям, в сурови кремчета или в някакъв дип с авокадо. Освен че ми е вкусен и че е полезен и заради калция ми се иска да го консумирам, но това желязо  Sad


Аз се сещам за някои неща, които да не правиш, за да не усвояваш добре желязото. Предполагам, че повечето са ти известни, но все пак. Ако ядеш месо, намали консумацията. Не яж тахана с кисели плодове и зеленчуци. т.е. съдържащи вит. Ц.
Хемовото желязо от животински източници, ако ядеш такова, да не се смесва с нехемово от растителни източници и да не се приема с витамин Ц съдържащи. Оксаловата киселина в някой зеленолистни зеленчуци също изглежда пречи на усвояването на желязото, но също така и вероятно е свързана и с извеждането на калция от организма и евентуална поява на камъни в бъбреците Peace

За суровите кремчета не знам какво слагаш вътре, но ако има какао или черен шоколад, по-добре да ги замениш с рожково брашно, което доколкото съм чела е доста по-богато на калций и по-бедно на желязо.
Виж целия пост
# 196
Ехее, Галче    bouquet много благодаря!

Веднага си взимам забележка за какаото и ще наблегна само на рожкови.
Виж целия пост
# 197
  bouquet Страхотна темичка!

Благодаря за идеите за тахана. Аз главно го ползвам за хумус, но веднъж направих и бонбони с него и ми допаднаха. В момента ползвам печен тахини, но следващия път ще си взема суров  Grinning
Виж целия пост
# 198
http://agronovinite.com/biotahan-za-nervi-yazva-osteoporoza/
Виж целия пост
# 199
С помощта на сусамов тахан си правя фантастичен шоколад: 2-3 лъжици от него, малко сурови орехи, предварително накиснати, 7-8 натурални обезкостени фурми, кокосово масло, кокосово мляко - и двете на вкус, рожков, сурово какао - и двете на вкус. Всичко в блендера и вече си имате шоколадов крем Simple Smile - няма мириз на мухъл, ако е суров таханът, което според мен е по-добре, няма горчив вкус... Може да сложите и повече фурми, ако обичате по-сладко...
Виж целия пост
# 200
Предлагам ви една много лесна и вкусна рецепта с тахан, за бисквитки,които,много приличат на ореховки.Оригиналната рецепта беше с фастъчено масло,но не ми хареса и реших да го заменя с тахан.Продуктите са 1/2ч.ч.тахан,1 яйце,3-4с.л.захар/може да е кафява,кокосова или мед/.Всичко се разбърква с вилица,сгъстява се доста,с малка лъжичка се взима от сместа и се слагат на хартия за печене.Пекат се около 7-8мин.на 170-180градуса/аз пека на вентилатор/.От тази доза излизат около 20бр.
Виж целия пост
# 201
Предлагам ви една много лесна и вкусна рецепта с тахан, за бисквитки,които,много приличат на ореховки.Оригиналната рецепта беше с фастъчено масло,но не ми хареса и реших да го заменя с тахан.Продуктите са 1/2ч.ч.тахан,1 яйце,3-4с.л.захар/може да е кафява,кокосова или мед/.Всичко се разбърква с вилица,сгъстява се доста,с малка лъжичка се взима от сместа и се слагат на хартия за печене.Пекат се около 7-8мин.на 170-180градуса/аз пека на вентилатор/.От тази доза излизат около 20бр.

Това ще го пробвам още тази седмица Simple Smile
Виж целия пост
# 202
Проблемът със миришещи на мухъл семена, вгърнени ядки и прочее го има навсякъде по света не само в България. Ако един продук ви мирише на мухъл, то значи продукта е стар или не е съхраняван по правилен начин. Съответно продъвача търси начин да си пробута стоката за да препечели повече пари на ваш гръб.
Сусамът, белия и черният е много добро средство за подобряване на състоянието на ставите, костите като цяло. Но как и в каква степен ще помогне лично на вас е относително. Лично аз използвам повече черниия сусам 2-3супени лъжици на ден (суров разбира се). Ползвам също масло от черен сусам: http://www.huile-de-nigelle.net/en      -купувам го от този сайт, наистина качеството е много добро. За бг. портфейл може да е скъпо но ако човек ще се лекува не може да прави компромиси. Лино съм на мнение че е по-добре да дам мнго пари за качествени естествени продукти, отколкото за скъпи лекарства.
Споменах че е относително колко ще ви помогне имайки предвид вашата генетика, дали генетично сте със здрава костна система. Всъщност причините са много мъже и жени да страдат от костни заболявания. Но искам да насоча изключително вниманието ви към най важното.. А именно към начина на хранене. Няма да се впускам в подробности, темата е обширна, ще говоря директно.. Ако постепенно намалите и се отървете от консумацията на някои основни храни които разрушават костната и имунната ви с-а, вие ще имате подобрение не само на костната структура, но и цялостното състояние на вашето здраве ще се промени положително, и ще бъде по устойчиво на болести от какъвто и да е характер, ОПИТЪТ ГО ДОКАЗВА.: прясно мляко / възможно по рядко сирена кашкавали и пр. , пържено, бяла захар във всичките и форми, месото-всичките му форми, мазнини-олио, зехтин, бутер-краве масло също трябва да доста ограничени.
Това е за да подкрепите или разклатите мнението си за храните които консумирате.:
http://veganholistic.com/neudobnata-istina-za-mliakoto/?utm_campaign=shareaholic

https://vimeo.com/151001307

Зада има наистина голям и силен ефект сусама черен или бял, каквото и да е друго естествено средство, билка и пр., трябва да промените диетата си. НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГО НАПРАВЕТЕ ПОСТЕПЕННО И СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ СЪС ЗАПОЗНАТИ И ПРАКТИКУВАЩИ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ВЕГЕТАРИАНСТВО. УСПЕХ.
 
Виж целия пост
# 203
Нигела сатива всъщност е черен кимион, а не черен сусам.
http://www.kitchendoctor.com/herbs/black_cumin.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Nigella_sativa

и за черния сусам:
http://www.mdidea.com/products/new/new06701.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия