Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раждане в чужбина, майчинство в България

  • 80 316
  • 81
# 15
Пожелавам ти успешно и леко раждане. Освен това раждането може и да е спешно ако е преди термин  Wink
Виж целия пост
# 16
ааа така ли ? и колко преди термина ? благодаря ти за съпорта и за пожеланията ,хубав ден Simple Smile
Виж целия пост
# 17
Нямах предвид, че има законовоустановен срок. Но и никъде в закон не пише, че еди си колко дни преди термин е забранено да се пътува. Може да си планирала връщане в БГ за раждането и раждането е започнало 2 дни преди пътуването, какво ще правиш? Нали ще отидеш в болница и тн, а резервираните билети или пътуването с кола ще почакат.  Grinning
Виж целия пост
# 18
МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ/ ЕВРОПЕЙСКОТО
ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО В СЛУЧАИТЕ НА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ

Съгласно Решение № 195 от 23.03.2004 г. на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти (АК), бременността и раждането попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи, поради което необходимата медицинска помощ при временен престой в друга ДЧ се предоставя единствено срещу представяне на валидна ЕЗОК и документ за самоличност – без ограничения във вида на помощта. Същото се отнася и за студентките, на които предстои раждане в друга ДЧ.
Бременните жени, осигурени в друга ДЧ и пребиваващи временно в България (вкл. и като редовни студентки), трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар, който да ги включи в своята пациентска листа за срока на престоя им у нас – до раждането на детето. Необходимите медицински грижи (извънболнична помощ, специализирана помощ, лабораторни изследвания, болнична помощ и раждане) се получават по реда, определен за гражданите на съответната държава.

Това е извадка от www.ezok.bg
Виж целия пост
# 19
много ти благодаря , сега ми е по спокойно Simple Smile))
Виж целия пост
# 20
 
Zdraveite opitni maiki,

moiat kazus napodobiava vashite. Jenena sam vav Frantsia, no prez poslednata godina otvorih firma v BG poradi lipsa na rabota vav Frantsia. Osiguriavam se v BG, no vaznameraivam da rodia vav Frantsia. Bihte li mogli da mi kajete kakvi sa tochnite dokumenti koito triabva da se pratiat v NOI(za da zapochant da mi vnasiat maichinskite), osven akta za rajdane i dokumenta koito dokazva che bebeto se rodilo v dobro zdrave.
V niakoi ot forumite vidiah che se iziskva document E116 ili E115. Znae li niakoi dali sa zadaljitelni?
Mneniata koito sabrah sa protivorechivi, niakoi maiki rodili v chujbina kazvat che Akta za rajdane se prashta na lichnia lekar v BG i na tazi baza toi ti izdava bolnichen. Drugi pak kazvat che triabva tozi prosluvut E116 za da se deblokirat maichinskite osigurovki   Rolling Eyes

Help!!!
Blagodaria
Виж целия пост
# 21
аз също ще раждам в чужбина,четох четох,но не разбрах какъв е този документ Е116?кой го издава във съответната държава и означава ли,че ако имам здравна застраховка,не тя а международната ми здравна карта ми върши работа и мога да си намеря личен лекар и после без проблем да родя?
Виж целия пост
# 22
Документът Е116 се издава от осигурителният институт в страната членка на ЕС. С него един вид си "пренасяш" болничният тук, представя се в НОИ и тук се плаща.
Нали ще си получаваш майчинството от тук и само раждането ще е в чужбина?
Виж целия пост
# 23
да искам да си получавам майчинството в Бг,нищо,че ще родя в Холандия.аз ще остана да си живея там,но все пак съм си плащала осигуровки десетки години,защо да не си използвам това.ако има възможност да си го прехвърля там би било чудесно,но знам че там се плаща 4 месеца,а у нас е 1 год и после още една минимална раб. заплата.малко ми е мътно как точно ще се справя с тази документация,но ще се справя.
Виж целия пост
# 24
чудесно би било,ако някоя мама е минала по този път и сподели опит.много ще съм благодарна.постепенно нещата почват да ми се изясняват.
Виж целия пост
# 25
Аз имам позната, която е едноличен търговец тук, но ще ражда в Букурещ, тъй като мъжът й работи там в посолството. Та заради нея питах колегите от болничните и ми казаха така: първият болничен от тук от личният лекар, вторият от Букурещ с формуляр Е116 /за него трябва да се пита в техният осиг. институт как става/ и вече последният пак от тук и така.

Виж и тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=480016.0
Виж целия пост
# 26
много много съм благодарна за отговорите.помогнахте ми много да си изясня нещата.всичко това ме навежда на мисълта,че в Холандия бих могла да си получавам майчинството от Бг.
Виж целия пост
# 27
milanlia31, тъй като и на мен ми предстои раждане в чужбина, би ли споделила какво се оказа в крайна сметка, ЕЗОК покрива ли нещо от раждането или не?

dru4ka, това с тези формуляри Е115 и Е116 вече не е валидно. Трябва да ти издадат болнични в Холандия, да ги преведеш и да ги представиш на работодателя си. Ето какво точно ми отговориха от НОИ, тъй като и аз искам да раждам в чужбина и да си ползвам майчинството от БГ:

Уведомявам Ви, че  болничните листове и/или медицинската документация, издадени в чужбина трябва да имат официалния характер валиден за съответната страна, в която са издадени, и да са преведени на български език от оторизирана фирма за превод и легализация на документи в България.
Оригиналите на медицинската документация с преводите към нея следва де представите пред работодателя си който има задължението да го представи в съответното ТП на Националния осигурителен институт по адрес на регистрация на работодателя.
Виж целия пост
# 28
Здравейте! Моя приятелка е бременна , но ще ражда в Гърция (понеже сега живее там, а и вече няма как да пътува,поради напредналата бременност)  и след раждането ще се прибере в България. Въпроса ми е дали като си дойде ще може да получава някакви пари от социалните защото тя е самотна майка и в Гърция няма никакви осигуровки?
Виж целия пост
# 29
Здравейте, подновявам тази тема, защото наскоро родих в чужбина. Пиша, за да помогна на майките, които се чудят дали ще могат да получават майчинство в България. Ето и моят казус. Съпругът ми беше командирован на задгранична командировка. Аз бях на работа в държавна институция и излязох в неплатена отпуска за 3 години. На втората година от престоя ни в Египет забременях, пиша страната, защото не става въпрос за страна от ЕС, там важат други разпоредби. Проучих из основи въпроса дали мога да получавам майчинство в България ако родя тук. Първоначално ми казаха, че нямам право тъй като не съм осигурявана, но в последствие се оказа, че е възможно. Системата в България е такава, че ако 1 месец не си платиш осигуровките, на следващият загубваш права. За да имаш право на парично обезщетение поради бременност и раждане, първото условие е към датата на възникване на неработоспособността да бъдеш осигурена за общо заболяване и майчинство. Аз вече не отговарях на това условие. За да си подновя правата си пуснах платена отпуска. Юрист-консулт на НОИ ми подсказа тази възможност. Така автоматично се върнах в системата на социалното осигуряване. Водих кореспонденция по електронната поща на Финансовите ревизори в  НОИ София град, като всяко писмо завършвах със следното изречение: "Ще считам отговора Ви за официално становище."
Оказа, се че те отговарят на писмата и то в доста кратък срок.
Предварително бях направила пълномощно на човек в България, който да ме представлява пред работодателя, държавните институции и общината, в която живеем.
След раждането, египетският акт за раждане беше занесен във Външно министерство на египетската страна, където го завериха и после бе заверен в Консулска служба на посолството ни в Кайро. Изпратих акта за раждане в България, както и предварително попълнените документи за НОИ - т.е. Приложение № 1, към чл.3, ал.3 и 4, което следва да бъде представен с б.л. за 42 дни; Когато изтекат 135-те дни се представя Приложение № 2 към чл.4; След изтичане на 410-те дни се представя Приложение № 3 към чл.5.
Болничните листове се издават от личния лекар на майката. Първият се издава след представяне на българския акт за раждане. Лекарят Ви трябва да се запознае с чл.46 от НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА:
   "Чл. 46. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
   1. акт за раждане на детето;
   2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
   3. документ за ползвания отпуск при бременност;
   4. копие на трудов договор или осигурителна книжка на лицето."

Третият болничен лист ще Ви бъде издаден след като представите документ от чужбина, че детето се наблюдава в чужбина.

Това е всичко. Процедурата не е сложна и не е дълга, просто трябва някой да Ви я разясни. За всички, които в бъдеще ще се сблъскат с този проблем, пишете на НОИ.
Успех и се надявам да съм Ви била полезна!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия