За добрата италианска паста са необходими 2 неща – правилно приготвената паста и подходящ сос. Всички видове паста могат чудесно да се комбинират със сосове на основата на домати (това дори може да се нарече „оригиналната рецепта” за паста). Постепено обаче италианците откриват, че всъщност и комбинациите с морски дарове, със сметана, със зехтин и подправки и пр. кулинарни изкушения са не по-малко привлекателни и вкусни.
Разработени са специални „карти” за това кой точно сос най-добре подчертава вкуса и се комбинира с определен вид паста.
Истината е, че италианците (особено запалените кулинари) предпочитат сами да приготвят соса за спагети. Готовите предложения като тези на BARILLA, се използват основно като „подправка” – нещо с което да подсилят или подчертаят вкуса на домашно приготвения сос.
Запомнете: Висококачествената пшеница или т.нар. „твърда пшеница” е много важен компонент на добрата паста. Тя е уникална заради високото съдържание на глутен и ниската влажност, което всъщност я различава от хлебната – основният сорт пшеница. Това е причината пастата да не се разкашква и/или накъсва при варенето и съответно хранителните й качества да се запазят в максимална степен. Тази структура на пастата е и причината сосовете да се поемат оптимално от нея, така че вкусът на ястието да не е нито прекалено тежък, нито беден на вкус. За постигането на този ефект помага и спазването на препоръчителното време за варене, посочено върху опаковката на всеки вид паста. Изцеждането след варене не е необходимо, освен ако не сте решили да приготвите салата от къса паста – тогава вече можете да залеете със студена вода и да прецедите.
Правилото е, че колкото е по-лек сосът, толкова вкусът на самата паста се подчертава по-добре.
Ето няколко основни правила за комбинирането на сосовете с различните видове паста:
Плоски и Дълги форми: Фетучини, Папарделе, Фарфале, Лингуини | Подходящи са сосове с по-изразен вкус на основата на домати (по-гъсти), сметана, месо, морски дарове, сирене. Специално за лингуините много подходящо е Песто Дженовезето. | ||
Спагети, Спагетини, Спагетони | Спагетите с по-голям диаметър (тези с номерация от 5 нагоре) се комбинират чудесно със сос Карбонара, рибни сосове, както и със зехтин и подправки с лек чеснов акцент. За класическите Спагети No 5 се препоръчват и класическите сосове на основата на домати, зехтин и подправки. За спагетите с по-малък диаметър са подходящи леки сосове с риба (напр. риба тон) или такива с домати и подправки. | ||
Лазаня, Канелони |
| ||
Ньоки, Пипе ригате, Пене ригате | Тези форми са много удачни за сервиране със сосове на основата не само на домати, но и всякакви видове зеленчуци.
Настърганото сирене е също удачен вариант за гарниране (или просто доматен сос с Пармеджано, Провола, Рикота, Пекорино...) Не забравяйте, че тези форми са много удачни и за различни видове салати от паста. |
Какво можете да намерите на българския пазар?
За улеснение прилагам снимков материал на различните видове сосове, които могат да се намерят в родните магазини – можете да ги използвате или самостоятелно, или като „поправка” на соса, който сами сте решили да приготвите.
Класиката – Песто Дженовезе 190гр (или 430гр) Една от най-любимите комбинации на италианците е паста с босилек и зехтин. Песто Дженовезе придава още по-изтънчен вкус на рецептата чрез уникалната комбинация от босилек, кашу, сирене Гран Падано, Пекорино, кедрови ядки и зехтин. |
Пикантен сос Арабиата 400 гр Класическа рецепта от нарязани домати и червени чушки, но специфичното за Арабиатата е, че тя съдържа и люти чушки. Така че съветът ни е да не прекалявате с този сос, освен ако наистина не обичате по-пикантните вкусове. |
Песто Росо 200 гр Уникална комбинация от домати, босилек и зехтин. Този сос е малко по-гъст от другите сосове на Barilla на доматена основа. |
Песто Сицилиана 190 гр Гъст сос от зехтин, сирене Рикота (20%), домати (17,3%), босилек и кедрови ядки. Изсипва се директно върху чинията с паста. |
Песто Калабрезе 190 гр Комбинация от червени чушки (37,1%), сирене Рикота (14%), лук, сирене Гран Падано, оризово нишесте, сол. Има леко лютив вкус. * Пестото е традиционно по-гъст сос на основата на домати, зехтин, ядки и различни видове сирена. |
Сос с маслини 400 гр Този сос е сравнително нов за нашия пазар, но оказва се – с нарастваща популярност. Както подсказва името, освен високото съдържание на домати (64,9%), той има и парчета черни и зелени маслини, които чудесно подчертават средиземноморския привкус на всяка рецепта. |
Сос с босилек 400 гр Класически доматен сос с аромат на босилек – чудесно предложение за вегетарианското меню. Често пъти този сос се използва като „подправка” за подсилване вкуса на домашно приготвените сосове. Ако комбинацията от домати и ралзично видове италиански сирене ви допада, то ето нещо интересно за вас: |
Сос Помодоро Пекорино 400 гр | Сос Рикота 400 гр | Сос Провола 400 гр |
Сос Болонезе 400 гр | Сос Аматричана 400 гр |
* Историята на соса Болонезе започва от Болоня, Италия. Обикновено този сос съдържа 2 вида месо, но не под формата на кайма, а на малки късчета чисто месо. Към това се прибавят лук, целина, моркови, (по желание) чили чушки, домати, зехтин, бяло вино и разбира се любимите на италианците подправки като босилек, риган, дафинов лист.
Очаквайте скоро рецепти за различни видове италиански сосове.
Ваша Seniora Barilla