Рецепти за Лазаня?Кой как я приготвя?

  • 45 286
  • 84
# 15
Много благодаря, липсваше ми една такава изпитана рецепта за вегетарианска лазаня!Тъкмо се чудя по какъв начин , различен от пърженето, да накарам мъжете си да ядат тиквички .Simple Smile
Виж целия пост
# 16
Ето ви моят начин за приготвяне на лазаня-запържвам в много малко зехтин червен лук/1 глава/+няколко скелидки чесън/нарязан на ситно,не накълцан/,добавям малко вода,за да омекне лука и да не остане сух ,към 1/2кг.кайма,250гр.пържени домати/брик/или доматено пюре,млян черен пипер,сол,ако каймата не е солена,или 1 кубче бульон.Добавям 1 чаена чаша вода и го осталям да поври до сгъстяване/не бива да е много гъсто,нито много течно/.Намазвам с масло дъното на тавичка от йенско стъкло,редя готовите кори за лазаня/ползвам на,,Gallo,,но мисля,че са еднакви с тези,които се продават у нас/,покривам с 1/3 от приготвената смес,отново кори,смес..и така 3 реда,като най-горния покривам със смес,сместа покривам с бешамел/ползвам готов от кутия/,бешамела покривам с настърган кашкавал.И нещо,на което отдавам значение-приготвям лазанята,покривам тавичката със самозалепващ се найлон и оставям да престои няколко часа,за да могат корите да поемат от соса.Запичам 35мин. на 200градуса.След изпичането покривам тавата с алумимиево фолио.Лазанята се реже изстинала.Опитайте,дано ви хареса,на мен винаги ми излиза чудесна.
Виж целия пост
# 17
Моля те сподели къде продават този готов сос бешамел Praynig
И един въпрос- не слагаш ли захар в доматения сос?
Виж целия пост
# 18
Не ме питат мен , ама да си дам мнението.
За италианска кухня ползвай консерви домати /без значение цели или нарязани / само италиански марки /може и да не са от най скъпите марки/.
Италианците имат домати специално за консерви , сосовете които ще приготвяш с тях нито ще ти киселеят нито ще са воднисти.
Когато правя сос с домати или рагу /болонезе/ никога Не добавям вода . Naughty
Както е писала че прави Donna K ,няма нужда от добавяне на вода .

Относно готовите сосове Бешамел , в Бг няма от итал. сос Бешамел/т.е. от итал. производители.
Аз съм си купувала от Италия .
Единствено в големите хр. вериги каато Пикадили примерно съм виждала сос Бешамел от гръцки  производител май.
Ще го търсиш при сухите смеси за торти ...
Аз не съм рискувала да купувам от тяхните .В картонени кутии са като на картофените пюрета.
А итал. сосове бешамел са в кутии като готварските и сладкарски течни сметани .
Виж целия пост
# 19
Кой питаше за рецепта? Ето-тази я правя вече 7-8 пъти -без засечка. Естествено с кори на Барила, които пускам за около 1 минута във вряща вода, непосредствено преди да ги редя. Пускам ги по 4 едновременно в по-широка тенджера-не ми се залепват.
Рецептата е някъде от нета, даже може да е от форума-не помня, но благодаря на момичето, което я е пуснало. За да ми благодарите и вие на мен някой път, я пускам и аз Joy Joy Joy
Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.



Виж целия пост
# 20
казабланка. интересна рецепта Peace
Виж целия пост
# 21
ето имоята рецепта:
за плънката-
500-600гр ситно нарязано пил. месо
200-300гр пресни гъби
2 големи глави лук
5-6 скилидки чесън
1-2 зелени пиперки
3-4 лъжици доматено пюре
всичко това задушено в зехтин и подправено с кимион, инийско орехче, щипка захар, щипка сол и мааалко босилек.
за соса-
0.500гр вода
0.500гр прясно мляко
2с.л. царевично брашно
сол, чер пипер, индийско орехче.
всичко това завира и се смъква от огъня
нарежда се в по-дълбока тава ред сос, ред кори, ред плънка и т.н завършва се с кори. пека го в загрята фурна 30-40мин. после настъргвам кашкавал или твърдо сирене. хубаво е да се яде и топло и студено  Peace
Виж целия пост
# 22
http://ricette.giallozafferano.it/Ragu-di-carne-di-maiale.html
http://ricette.giallozafferano.it/Lasagne-alla-Bolognese.html
http://ricette.giallozafferano.it/Lasagne-alla-crema-di-pesto-ri … ta-e-spinaci.html
Виж целия пост
# 23

Тези сайтове изглеждат интересни, но аз като не знам италиански май само на картинките се радвам... Не видях да имат английска версия?  newsm78
Виж целия пост
# 24
Поне продуктите се виждат на повечето рецепти с фото които са , а и реда и начина на приготвяне също .
На първата рецепта съм дала как се приготвя сос рагу /Болонезе/ , на втората вече как се приготвя лазаня с рагу/болонезе/ .

Виж целия пост
# 25
Moми4ета, днес правя лазаня с готовите кори на Барила, но нещата отиват към провал, заради соса. Изпълних вси4ки указания от гърба на кутията ( купих от тези обикновените кори, без спанак), грамажите ги следвах то4но с мерилки, но ве4е сосът ми ври пове4е от 90мин, както е указано на гърба. Да не би грешката да е в голямото коли4ество зелен4уков бульон- 1.5л?
Някой може ли да ме посъветва как да го сгъстя, 4е като гледам ще има да варя до ве4ерта?
Предварително ви благодаря.
Виж целия пост
# 26
Какво вариш в зеленчуков бульон,рагу-то ли? То се разрежда само малко с доматен концентрат...не ти трябва никакъв буьон. Вероятно този бульон е за да свариш корите (въпреки че не знам какъв е смисълът да е бульон, а не най-обикновена вода)...
Виж целия пост
# 27
Ето и моята рецепта:

1 глава лук,кайма 300/400 гр. голяма консерва с домати,4 моцарела,200/300 гр пармеджано,кори за лазания,масло,брашно и прясно мляко за бешамела.
Запържвам 1 глава лук,зехтин и малко водичка след това слагам каймата леко се запържва и тя и накрая домати от консерва сол и черен пипер.Сос бешамел си го правя малко по рядък от боза за да може по добре да се попие от корите.
На дъното на тавата слагам от червения сос отгоре корите пак чаровен сос след това от бешамела отгоре нарязани на кръгчета моцарела и обилно наръсвам с пармеджано.Така всеки ред.Правя по 3 или 4 реда.
Виж целия пост
# 28
Какво вариш в зеленчуков бульон,рагу-то ли? То се разрежда само малко с доматен концентрат...не ти трябва никакъв буьон. Вероятно този бульон е за да свариш корите (въпреки че не знам какъв е смисълът да е бульон, а не най-обикновена вода)...
Точно така , не трябва да слагаш бульон в рагуто/болонезето/ .Аз ползвам бульон само за да натопя корите и то не ги варя , а слагам вода в отделна тенджера и вътре слагам един тел. бульон .. така докато се разтвори бульончето .После махам от котлона тенджерата и започвам шахматно/или на кръст/  да пускам корите във тендж. с бульона/не повече от 4 бр. .. вадя редя ги , после другите 4 бр. ги потапям в горещия бульон .. и така докато нарядя в тавата всички.
Виж целия пост
# 29
Съвсем го закъсах Joy Joy Joy
Най-накрая сгъстих соса бо бабешкия на4ин- с брашно, но корите не сам ги топила в нищо Embarassed
Току що приклю4и пе4енето, но не ми изглежда никак добре като консистенция newsm78
За всеки слу4ай съм се приготвила да пържа и яйца Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия