(Био) зеленчукова градина

  • 147 958
  • 747
# 450
Куркума, въпреки че имам гоооляма градина, и аз съм почитателка на уплътненото земеделие и съвместно отглеждане на зеленчуци. Не знам защо, мама ме е учила така. Я ми кажи между редовете с доматите какво слагаш- какъв боб, кога го слагаш? Аз като разсаждам краставичките /във вади/ на 20 см. отстояние слагам семена на цвекло. То по принцип бавно никне, през това време краставиците са дръпнали нагоре. При мен е много слънчево, а знам, че кр. са с плитка коренова система. Като се разстелят тлъстите пера на цвеклото, пазят сянка, с едно напояване минавам, не са си конкуренти.
Моркови сея на висока  леха, на два реда. Семка по семка не може, много са дребни семената. Имах познат, който в дългите зимни вечери правеше топчета от хляб, в които слагаше по 1 семенце. #Crazy
Виж целия пост
# 451
Доматите ги слагам на висока леха. В края на юни, като дръпнат нагоре, слагам около всеки корен по три семена пешак, във високото, не между редовете, щото е или по9ливна вада или пътека. Става добре, като късам най-долните листа на домата, когато позавехнат. За добив не говоря, но има зелен фасул за добавки, и се пази сянка.
А цвеклото какво го правиш, успява ли за глави?
Виж целия пост
# 452
Успява за глави. Някои хора консумират и перата, но ние не сме от тях. А този боб има ли си име? Аз гледах един Старозагорски чер, дали е подходящ?
Виж целия пост
# 453
Старозагорски чер, да. Вече съм си купил. Ще го садя самостоятелно към 20 април, а за фасул всред доматите ти казах - през юни. Пробвай, при тебе е отцедно и ще стане.
Виж целия пост
# 454
Намерих си Тушон, алелуя! Заредиха най-сетне!  Party
Ще осигурим прехраната на добитъка.  Mr. Green
Майка ми сее морковите в леха, на която прави две плитки успоредни вадички и в тях пуска семенцата по малко. Малко, малко, все падат по много. После разрежда, по точно аз отговарям за тази дейност, когато и ходим на гости. Хем пресни морковчета за добичето цяло лято, хем останалите имат достатъчно място, за да нараснат до есента.  Laughing
Виж целия пост
# 455
Как Сийке, тогава и аз така ще действам. Само утре да открия въпросния Тушон!!!


Ей, хубаво ми е, че темичката ни живна!Градините - също!  Grinning
Виж целия пост
# 456
Понеже стана дума за моркови - аз смесвам семето с пясък и после сея - така стават по-разредени.
Виж целия пост
# 457
При нас също има Тушон.
Продавачката ми пре-препоръча Карлена - с произход неизвестен, пакетирано от фирма с адрес пристанище Варна-Запад.
На пакетчето пише Morkov  Sick
http://tk-omega.ru/semena_morkovi
Тези руснаци ще ме разбият тотално!
 Joy
Виж целия пост
# 458

irinii,има работа вече в градините и темата се пълни Laughingи аз много се радвам,че всички споделят.Тук има опитни любители градинари на който се доверявам HugБраво,че ви има,приятели!
Куркума,за този Чер старозагорски боб и аз съм чувала хубавини...Откъде го купуваш,зелен фасул ли береш от него или /пешак значи стар фасул Blush/Мале,много съм боса в зеленчукопроизводството ooooh!Моля обясни като за блондинка Heart Eyes ! ! !

Виж целия пост
# 459
ekspowoman, Старозагорски чер е сорт за зелен фасул. Ако узрее, бобчетата са черни, ама е добре да се бере за зелено. Купувам го от специализиран магазин в София на Сточна гара, пакети по 100 гр. Пешак означава, че сортът не се нуждае от колци. Растат до 40 см. Сортовете, които искат опорна конструкция се наричат вейкови (Йерусалимски например, пак за зелено, макар и да е жълт  Simple Smile). Има сортове и за зрял, и за зелен, а отделно всред тях си има вейкови и пешаци. Смилянският фасул е вейков за зрял например.
Виж целия пост
# 460
ekspowoman, Старозагорски чер е много ранозрял сорт нисък боб, както обяснява и Куркума. Много е вкусен на зелено, а онова, което не успеем да изконсумираме, го оставям да узрее, също е вкусен и за зрял боб. Тази година си оставих и за семе.
Май само аз ще остана без хубави моркови Тушон! #2gunfire
Виж целия пост
# 461
Ана, къде се намираш?
Виж целия пост
# 462
А, къде? В един малък град в подножието на Ст. планина - Троян. Има само един специализиран магазин за семена - по-скоро магазинченце. #2gunfire
Виж целия пост
# 463
Ана, от собствен опит, а и от книгите знам, че фасулът (по принцип, не говоря за старозагорския) често се кръстосва, и не си е работа да събираш семена, особено от сравнително нови сортове - лесно се израждат и се връщат към родителски форми. Е Simple Smile, понякога ефектът от скучайното кръстосване може и да е добър, кой знае. Ще споделиш, ако завъдиш някой сорт Троянски Анин Едър Вкусен. И семе ще пращаш. Laughing
Виж целия пост
# 464
Специално за Чер Старозагорски, майка ми 5-6 години така си взема семе, но не отглежда в градината друг боб. Не съм забелязал промени. Слагър съм чел боб в манджата с бял - резултатът бе, че децата гонят черните бобчета, да има по едно в лъжица.
Пробвал съм и само с чер, мкусът е по-друг, а чорбата на цвят приличаше на леща.
Според мен най-много видове боб гледат в Айтос. Там като кажат Райкин боб, това още нищо не означава. Може да преде - за вършина, може и да не преде, зърната може да са по най- различна форма и цвят, има кафяво - шарени с черно, колкото баклава. Шушулките от обли до 25 см дълги, има и боб с плоски жълти шушулки, широки към 3 см. Качвал съм се на двойна стълбичка да бера боб, а нагоре имаше още цветове, най-различно по цвят.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия