Веганството - да споделим опит

  • 179 847
  • 3 248
# 1 245
fotinaklaros БЛАГОДАРЯ Hug  bouquetпак ще пробвам и пиша.
Виж целия пост
# 1 246
Fotinaklaros, да не си пила горещ чай? Така ми е ставало при изгаряне /без да усетя/ от нещо топло, ако правилно съм те разбрала...  Wink

M_Nik, не не
то не е еднократно, предния път продължи може би месец
кожичката/ципичката на устната кухина
като си размърдам езика направо се отделят цели пърченца...тъничка ципичка Shocked
Виж целия пост
# 1 247
майчета, всички ли давате на децата допилнително на какпи мастни киселини и ако да какви


 Shocked Това от какъв зор?!? Какво не им стига на децата, та трябва на капки да се дава??
Виж целия пост
# 1 248
Аз нищо допънително не давам, като добавка, засега. Пчелен прашец и млечице не ги броя. Замислила съм се за едни таблетки спирулина+хлорела, но все още се чудя.
Виж целия пост
# 1 249
майчета, всички ли давате на децата допилнително на какпи мастни киселини и ако да какви


 Shocked Това от какъв зор?!? Какво не им стига на децата, та трябва на капки да се дава??

ами щото се сетих, че Жени беше споделила, че дава и се притесних дали само аз не давам
и друга причина, че все се притеснявам дали му давам необходимите неща на това дете...
много се старая, но и много се притеснявам
основно зърнени ядем, после бобови, картофи, ядки и семена, естествено плодове и зеленчуци

с кълновете съм много зле, даже съм се отчаяла-не ми се получават
имам биосет ли беше - купичките със сифончето
ами не стават, мухлясват ми, колкото и да се старя, мия по 3-4 пъти на ден и пак мъхче и ме е гнус и хвърлям
даже при последния ми опит ги прехвърлих в гивгира, уж да се проветряват от всякъде и пак...
май трябва специална машинка, моля ви препоръчайте някаква изпитана
Виж целия пост
# 1 250
  Хехе, fontinaklaros, ами че те, повечето семенца правят мъхчета по коренчетата си -
това е съвсем нормално! Не пише ли на опаковките със семенцата ти кои правят
"брадичка" и кои не? Щом не миришат, значи са си ОК! А и 3-4 пъти на ден поливане
малко е множко. Сутрин и вечер стига, а някои даже и по един път. Спазвай указанията.
Виж целия пост
# 1 251
Кълновете трябват да ги огрява слънцето за известно време всеки ден, за да не мухлясват. Отделно от това така се енергетизират. Но сега, зимата, е малко трудничко.

fotinaklaros , аз успоредно с машината имам и един много лесен и бърз начин за покълване на зърнени семена. Понякога я изключвам и действам само по този начин:

Вземам вечерта 2 буркана от компот. В единия слагам пшеница, в другия ръж. Покривам с 2 - 3 пръста вода над семената и оставям за през нощта да се накиснат. На другия ден сменям водата няколко пъти и вечерта слагам семената в  гевгира/ с някой с по- големичък размер е много удобно/, изплаквам пак и ги разстилам в две чинии. Покривам ги с кърпа. На следващия ден ги пръскам като се сетя / с пулверизатор за цветя/ и до вечерта вече има наченки на   кълн  . Сутринта са покълнали. Peace
Наистина е супер елементарно и приятно   занимание. Peace
И даже няма нужда от никакви приспособления. Само един пулверизатор, в случая.
Ако имаш въпроси, питай. Hug

Като се обиграеш, тогава се хвани с люцерна и други.


Това ми е днешната реколта. Grinning  Снимките са "сурови" , без обработка, както винаги. Нямам такава програма тук, сори.. Hug
Виж целия пост
# 1 252
Дайте малко идеи за детски закуски, различни от зърнени (и направени със зърнени)  Praynig

Моето дете има особен режим на хранене - сутрин опитва често от нещо, но за количества и дума не може да става, а след като спи на обяд започва едно неистово ядене и тогава през дава часа изяжда големи количества. Следвайки неговия режим сутри давам плод, орехи (сам си взима колкото иска), зърнена каша с разни робавки, която обикновенно яде около 11 ч. Когато обаче "обедното" меню е съставен опредимно от зърнени, избягвам да давам още едно зърнено хранене и търся алтернативи на "закуската" - засега се справям с някакво "мляко" и блендирани сушени плодове в него - нещо като кремче, но търся и подходяи други предложения. Не ми се иска да миксимирам ядки и плодове, макар че така стават много хубави кремчета...
Виж целия пост
# 1 253
Цитат
За мазнините........
Много рядко готвя с мазнина.
Когато това се случи, ползвам био- рапично, кокосово/особено за сладки печива/ или био- зехтин/студено-пресован/, на който пише , че може да се обработва топлинно.
виж Grace' какво е споделила тук:
http://209.85.135.132/search?q=cache:cf9dlwBGhm0J:www.bg-mamma.c … ct=clnk&gl=bg
 

И аз почти никога не ползвам мазнина за готвене,но ми трябва за сладки и солени печива.Не знаех ,че има студено-пресован,който може да се обработва топлинно...нещо не ми се вързва,пък и изобщо не знам какъв зехтин да търся за пекане...А това,което е дала Грейс го четох,но там има мазнини за печене до 170 ,и такива които пише че може  да се пържи дори,ама пак до 190,а аз пека най-често на 180-200 та това ме учудва.Аз ли нещо бъркам newsm78

А какво мислите за био зехтин в метална бутика(като консервена),казва се Минерва....нещо ме съмнява такава бутилка,някой ползвал ли е такъв


Момичета,чували ли сте за Житенки ,така се казват ,и още едни има,ама не се сещам за името им,съдържат пшеница,ориз,подправки и т.н.Представляват пукани зърнени с подправки.Други мами ги дават на децата си,опитах ги,много ми допадат,но не знам дали е изписано пълното съдържание на пакета...само зърнени и подправки...без мазнина и т.н.А как точно се пукат зърнени?
Виж целия пост
# 1 254
Извинявам се ,че малко се отклонявам от темата,ама понеже на Мег детенцето е по-малко та да питам как даваш овесени ядки,смисъл мелиш ли ги някак си и как и къде,преди киснене или след?

И да ви питам всички,ако ми трябва спанак,обаче нямам био или домашен кое ме съветвате да избера замразен или от пазара?
Виж целия пост
# 1 255
Норчи, ето цитат от същата страница за печенето:

Цитат


Наситени мазнини

кокосово, палмово и какаово масло
Много стабилни, втвърдяват се при стайна Т, подходящи за готвене при висока Т(190градуса)- пържене.


Мононенаситени м.-Омега 9
зехтин, бадемово, фъстъчено, от авокадо, лешниково, шамфъстъчено олио
Не влияят върху нивото на холестерола.Прекомерната им употреба увеличива триглицеридите, с изключение на зехтина, който ги намалява.
Издържат на умерена Т(170градуса)

Полиненаситени мастни киселини-Омега 6
слънчогледово, тиквено, конопено, орехово, соево олио
Използват се за студено готвене или лека топлинна обработка (100градуса).
При печене на хляб, кекс във фурна, влагата в тестото поддържа вътре температурата по-ниска от 100градуса.

Суперненаситени мастни киселини-Омега 3
ленено, конопено и тиквено семе, соя и орехи
Извнредно уязвими при Т и трябва да се ползват само за салати, студено готвене (49градуса).


Виж целия пост
# 1 256
майчета, всички ли давате на децата допилнително на какпи мастни киселини и ако да какви


 Shocked Това от какъв зор?!? Какво не им стига на децата, та трябва на капки да се дава??

ами щото се сетих, че Жени беше споделила, че дава и се притесних дали само аз не давам
и друга причина, че все се притеснявам дали му давам необходимите неща на това дете...
много се старая, но и много се притеснявам
основно зърнени ядем, после бобови, картофи, ядки и семена, естествено плодове и зеленчуци

с кълновете съм много зле, даже съм се отчаяла-не ми се получават
имам биосет ли беше - купичките със сифончето
ами не стават, мухлясват ми, колкото и да се старя, мия по 3-4 пъти на ден и пак мъхче и ме е гнус и хвърлям
даже при последния ми опит ги прехвърлих в гивгира, уж да се проветряват от всякъде и пак...
май трябва специална машинка, моля ви препоръчайте някаква изпитана
Ама, то моето не е на капки. Все едно бутилка зехтин, но вътре смесица от различни масла.
3-4 пъти е много за поливане. На кутията пише 1, макс 2 пъти дневно.


Норчиаз кисна овесените ядки в ябълков некрат от предната вечер. Държа ги в хладилника. След това ги пасирам с пасатора+ каквото друго ще слагам. Житенки и оризовки има и без подправки. Аз за готвене ползвам зехтин помаче.

Я кажете какво се слагаше на брашното, за да заменя в рецепта самонабухващо? Искат ми пълнозърнесто, самонабухващо брашно, а аз в бг не съм виждала такова. Сода ли се слагаше?
Виж целия пост
# 1 257
JeniB, слага се сода или бакпулвер=сода +лимонов сок.
Аз също готвя със зехтин Помаче, пише че е за готвене.

Изплаквам кълновете сутрин и вечер, достатъчно е сякаш, ако не е жега.

Мег, малчо също не обича да яде сутрин и към 11 се разяжда... После обядва към 13-14 часа - манджа и вече към 16-17 - идва доста да яде зърнени. Следобяд давам смути, банан или кремче с царев. нишесте и ядково мляко или тип кисел - добавям в 2 с.л. нишесте, сварено с вода, като изстине настърган плод. После към 20 часа си вечеря.
Виж целия пост
# 1 258
аз кисна овесените ядки в ябълков некрат от предната вечер. Държа ги в хладилника. След това ги пасирам с пасатора+ каквото друго ще слагам.

соковете и въобще плод като се отреже не се ли окислява за отрицателно време и не му ли се изфирясват полезностите... Rolling Eyes
аз като изцедя сок гледам да го изпием почти веднага...
Виж целия пост
# 1 259
аз кисна овесените ядки в ябълков некрат от предната вечер. Държа ги в хладилника. След това ги пасирам с пасатора+ каквото друго ще слагам.

соковете и въобще плод като се отреже не се ли окислява за отрицателно време и не му ли се изфирясват полезностите... Rolling Eyes
аз като изцедя сок гледам да го изпием почти веднага...
Аз не го слагам с цел да осигури нещо полезно, а да ми омекоти ядките Simple Smile Сутринта добавям разни работи за полезност. Иначе сок давам само портокалов веднага след като го изцедя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия