За 'Джули и Джулия'!

  • 78 068
  • 376
# 30
Изгледах филма с удоволствие.Бях в добро настроение и не съм се вглеждала критично в отделни детайли.
Намирам го и вдъхновяващ ,и полезен,а също така забавен Simple Smile.Мерил Стрийп е блестяща,както винаги.
Пина,хубаво е,че отвори отделна тема.Пилето е много изкусително Peace
Със сигурност ще пробвам някои рецепти от книгата Flutter
Виж целия пост
# 31
Не съм го гледала още Embarassed Заинтригувахте ме...  Hug  Flutter Въпреки че книгата от 1961г едва ли ще ме изненада  Mr. Green Има и стари български готварски книги (от преди 1989г имам предвид), които съдържаха много хубави рецепти - ммм, даа, и бьоф бургиньон също. Макар и без лъскавите страници и шаренките картинки. Ути и Звездев са малко встрани от световните постижения, все още ...  Laughing
Но пък с огромно удоволствие разглеждам форумските готварски постижения, мили дами, и се записвам и тук, че много радвате окото  Grinning   bouquet

Виж целия пост
# 32
Роца, сподели кое не ти допада в книгата?
Аз се радвам да я имам, макар да е ясно, че няма да я ползвам пълноценно, по много причини, една от тях е, че е на английски и с мъка си превеждам.
Много ми се искаше да обсъждаме филма, от кулинарна страна, а и като вдъхновение. Много се радвам, че се получава!  Hug
Сега реших, срам не срам, да взема да напиша рецептата, която правих вчера, защото така не е честно.

Poulet Roti a la Normande

Вземаме едно цяло пиле и го посоляваме от вътре. Пълним го, като подготвяме плънката така
Пилешки воденички, сърца и дробчета, 1 с.л. масло, олио. Запържваме воденичките в горещо масло и олио (на бавен огън) за 2 мин. Добавяме сърцата и дробчетата с арпаджик или нарязан обикновен лук, разбъркваме, задушаваме за още 2мин. , да останат леко розови отвътре.
В купа подготвяме 1/4 ч.ч. едри трохи от бял хляб
2 с.л. крема сирене
1 с.л. меко масло
2 с.л. кълцан магданоз
1/8 с.л. мащерка
1/8 с.л. сол
щипка пипер

Разбъркваме дреболиите и всичко това добре. Пълним пилето (аз здравата го натъпках и натисках да влезе повече). Зашиваме дупката (аз ползвах 3 клечки за зъби, може и с исгла и конец). Намазваме пилето обилно с меко масло.
Печем пилето, салагаме 1 с.л. мазнина в съда (аз сложих и малко вода, че имаше нужда  Thinking ).
Около 10 мин преди да стане готово, вадим и мажем пилето с 2-3 с.л. сметана. Връщаме да се пече. Повтаряме процедурата 2-3 пъти.

Сос
4 с.л. пилешки или телешки бульон (ползвах от кубче, ама не ми харесва. Добре е да си е истински бульон!)
3-4 с.л. сметана
сол и пипер
няколко капки лимонов сок
Слагаме бульона в съда, в който се е пекло пилето. Разбиваме енергично за 2-3мин. Добавяме сметаната и лимоновия сок. Поливаме по лъжица сос върху порция.

За гарнитура е подходящо картофи, гъби или малък лук.
Подходящи вина
Бяло Burgundy, бяло Graves, червено Bordeaux-Medoc
Виж целия пост
# 33
pina , копирах си рецептата, ще се пробва Hug.Само да попитам - колко воденички, дробчета и сърца приблизително ми трябват?

И на Лоис я копирах, и тя ще се пробва задължително Flutter.

Много се радвам, че започнаха да се появяват рецепти, очаквам още Wink.
Виж целия пост
# 34
Първо да кажа, че самото месо на пилето стана много вкусно, но забележителна за мен беше плънката! Толкова ми се услади....  eat  не знам, гладна ли съм била......  Laughing
Аз я направих само с дробчета и много ми хареса. Лошото е, че намерих отделни разфасофки дробчета, воденички, сърца, като всяка тарелка беше по 600гр и нагоре. Ако бях купила и от трите, нямаше какво да правя огромния остатък. То, и сега ми стоят дробчета и трябва да ги съчинявам нещо за днес....
Според мен, нещо от рода на 2-3 дробчета, 2-3 сърца и 2-3 воденички е напълно достатъчно. Дори може малко много да дойде, защото и лука заема доста място, хляба, сиренето.... Може би зависи и колко е голямо пилето, та според това и дупката за пълнене. Аз взех маломерно пиле, защото сме само двама и готвя за по едно ядене.

И аз се надявам да се появяват още рецепти и снимки!  Peace
Виж целия пост
# 35
Влюбена съм във филма  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 36
А, много интересно!  Simple Smile  Но, ги няма тези публикации, докато е готвила по книгата 1 година? Поне аз не откривам...
Виж целия пост
# 37
И аз не откривам публикациите във връзка с готварството.
След като изгледах филма и въодушевена си намерих книгата реших да се поразтърся тук таме за достоверността на информацията във филма.

Имах спомени, че блога беше в salon.

Та единствената публикация която открих е тази.

http://blogs.salon.com/0001399/

И след като я прочетох беше написана точно в духа на героинята  Peace

Аз съм впечатлена от филма. Казвам го за n-ти път. Разочарована съм от края на филма  Crossing Arms

Очаквах да се срещнат, но не стана  Crossing Arms . Всъщност това беше и единственото ми разочарование...
Виж целия пост
# 38
А, да! И аз не харесах финала. Много беше незавършено... трябваше да го измислят, макар да не е истина, да удовлетворят зрителя. Както и не ми хареса това, че нямаше развитие на онази пускавица, че Джулия не била доволна. То, дори не стана ясно, дали е истина. Може и истина да е било, ама трябваше някакво разяснения, не знам, останаха въпроси  Thinking
Виж целия пост
# 39
И аз да кажа, че много ми се искаше да се срещнат на финала, и не мисля , че интереса на Джули е бил комерсиален, поне не в началото, все пак не е знаела , че блогът й ще добие подобна популярност, че ще издаде книга, че ще направят филм по нея и че ние сега ще пишем тема по въпроса Joy.

В момента готвя Бьоф Бургиньон , като ползвам превода, който е направила Лоис - стискайте ми палци Wink.
Виж целия пост
# 40
О, после искам снимка и отзив за вкуса!!  Crazy
И аз искам да го готвя това нещо, ама малко пипкаво ми се видя  Thinking  Въпреки това, ще го пробвам, аз, няма да му се размине   chef
Виж целия пост
# 41
Преди два дни видях темата, но не бях гледала филма. Току що го изгледах и се включвам. На мен филма ми хареса, единствено краят не беше такъв какъвто очаквах, виждам че има и други разочаровани. Laughing Съжалявам, че книгата я няма издадена на български. С удоволствие ще следя вашите преводи и изпълнения на рецептите и ще се възползвам.   bouquet  Мисля съвсем скоро да направя телешкото по бургундски /Лоис   bouquet/, имам и домашно телешко месце, дано се получи. Simple Smile
Виж целия пост
# 42
Ето снимка на моя Бьоф Бургиньон :

                                     

Не знам дали от снимката си личи каква вкуснотия е Heart Eyes.

pina , пипкаво е, вярно, но е мнооооого вкусно - аз по- вкусно телешко не съм яла, непременно го пробвай  Wink.

Гелева, давай смело, с домашно телешко дори и по- вкусно ще е  bouquet.
Виж целия пост
# 43
Ох, добре изглежда!  Crazy Чудя се, дали да не го мятам още утре... Ще прегледам пак рецептата, че засукана работа, трябва да я осмислям  Simple Smile  Ще огледам и за хубаво телешко, че ако няма, хич да не се хабя.
Виж целия пост
# 44
Аелис, чудесно изглежда телешкото!   bouquet
За филма, аз не очаквах да се срещнат. Извън готвенето героинята ми изглеждаше някак си плоска, а мъжете под всякаква критика. Ако наистина са били такива и двамата евала. Ама знам ли?! Хареса ми малката и мизерна кухня на Джули, точно като моята! Мисля, че това беше едно от нещата които ме впечатли. Simple Smile Хареса ми идеята "не е нужно да имаш свръх модерна кухня за да готвиш добре".
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия