Содена питка за Бъдни вечер

  • 127 727
  • 217
# 15
У нас винаги се е правила содена пита за Бъдни вечер и сега майка ми продължава да я прави. Тя по принцип винаги си става с по-дебела и по-твърда коричка, но пък е много вкусна и ние много си я обичаме  Peace . Тази година съм решила да се пробвам аз да я направя.
Чакаме рецепта и подробно обяснение.
Виж целия пост
# 16
Утре ще взема точната рецепта и ще я дам, защото сега май мама вече си е легнала и не е на линия Simple Smile
Виж целия пост
# 17
Ето една рецепта. Съставките са на око, в зависимост от големината на питката. За средна тава например, отива малко над половин кило брашно. В него се сипва сол, сода, оцет (за да погаси содата), олио и хладка водичка. Омесва се стандартно като твърдост тесто и се разстила по формата на тавана, притискайки го с длан. Намазва се с олио и задължително се "нашарва" с вилица. Бодете докато вилицата опре дъното на тавата, а формите на шарките са според желанието и фантазията. След като се опече, както вече казах се поръсва бързо с вода и се завива в кърпа да постои. Става супер мека и коричката й не е твърда, а по-скоро леко хрупкава. Ако изнамеря някаква снимка, ще покажа, но не съм сигурна, че имам под ръка. Grinning
Виж целия пост
# 18
Аз писах и в една друга тема за содената питка....

Понеже у нас не се харесва соденият вкус,та замесвам тестото като разбъркам в него пакетче бакпулвер( сода+лимонтозу). Освен това слагам освен водата сол,олио 2-3 с.л.
Меся докато тестото стане меко ,колкото меката част на ухото.
Слагам оформената питка в намазнена тава,надупчвам с вилица за да има шарки и пъхам да се пече.
След изваждането от фурната,напръсквам я леко с вода, намазвам леко с олио и завивам с кърпа да обиколи нивката....

Питката става дебеличка,надутичка и мекичка....И много вкусна.
Виж целия пост
# 19
 TheNMaster, теб те чаках да пишеш. Благодаря!
Вижте какво намерих.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=12569
http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=4379
Виж целия пост
# 20
TheNMaster, теб те чаках да пишеш. Благодаря!
Благодаря  Hug

Поразгледах линковете....Ама май няма да експериментирам повече...ще си я направя с бакпулвер както миналата година.щото се получава много хубава и се изяжда....Иначе преди все оставаше...Всеки си чупва,колкото за адета и толкоз...После си в бия в главата.Никой не иска да я яде.Сега цялата се изяжда още на Бъдни Вечер и за КОледната трапеза си правя с мая вече...
Виж целия пост
# 21
TheNMaster, теб те чаках да пишеш. Благодаря!
Благодаря  Hug

Поразгледах линковете....Ама май няма да експериментирам повече...ще си я направя с бакпулвер както миналата година.щото се получава много хубава и се изяжда....Иначе преди все оставаше...Всеки си чупва,колкото за адета и толкоз...После си в бия в главата.Никой не иска да я яде.Сега цялата се изяжда още на Бъдни Вечер и за КОледната трапеза си правя с мая вече...
Може ли да напишеш точните пропорции за едта тавичка (20-25) см.?
Виж целия пост
# 22
Не мога  Laughing
Винаги правя на око.....

В грубост мога да кажа,че брашното може би ще трябва да е окол 500-600 гр. горе долу...За да се събере в ткава малка тавичка....Бакпулвера ще ти е 1 пакетче(може и малко отгоре около 1 ч.л. примерно)2 с.л. олио и сол около 1 ч.л....А водата....Колкото да замесиш меко тесто....
Виж целия пост
# 23
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/%D0%A1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0 … D1%87%D0%B5%D1%80
Ще експериментирам, но не знам кога. Ако има и др. да споделят ще се получи добре.
Виж целия пост
# 24
Ами ето значи имаш отговора Laughing
Аз никога не работя с точни грамажи.Действам на око...

А тази питка на линка,който си намерила хич не изглежда добре.Нито има форма нито е измесена добре Mr. Green
Виж целия пост
# 25
Не мога  Laughing
Винаги правя на око.....

В грубост мога да кажа,че брашното може би ще трябва да е окол 500-600 гр. горе долу...За да се събере в ткава малка тавичка....Бакпулвера ще ти е 1 пакетче(може и малко отгоре около 1 ч.л. примерно)2 с.л. олио и сол около 1 ч.л....А водата....Колкото да замесиш меко тесто....
А след мекото тесто какво следва? Малко е глупаво да питам ,но твоите рецепти са сполучливи и тази Коледа ще заложа на твоята питка Laughing
Виж целия пост
# 26
Не мога  Laughing
Винаги правя на око.....

В грубост мога да кажа,че брашното може би ще трябва да е окол 500-600 гр. горе долу...За да се събере в ткава малка тавичка....Бакпулвера ще ти е 1 пакетче(може и малко отгоре около 1 ч.л. примерно)2 с.л. олио и сол около 1 ч.л....А водата....Колкото да замесиш меко тесто....
А след мекото тесто какво следва? Малко е глупаво да питам ,но твоите рецепти са сполучливи и тази Коледа ще заложа на твоята питка Laughing
След като си замесила вече тестото се оформя на питка,слага се в намазнена с олио тава.Отогоре се нарупчва с вилица за да има шарки и да не се изкриви коричката при печенето.Слага се да се пече.
След изпичането се напръсква с вода,намазва се лекичко с малко олио и се завива да си обиколи нивката Laughing
Виж целия пост
# 27
Не мога  Laughing
Винаги правя на око.....

В грубост мога да кажа,че брашното може би ще трябва да е окол 500-600 гр. горе долу...За да се събере в ткава малка тавичка....Бакпулвера ще ти е 1 пакетче(може и малко отгоре около 1 ч.л. примерно)2 с.л. олио и сол около 1 ч.л....А водата....Колкото да замесиш меко тесто....
А след мекото тесто какво следва? Малко е глупаво да питам ,но твоите рецепти са сполучливи и тази Коледа ще заложа на твоята питка Laughing
След като си замесила вече тестото се оформя на питка,слага се в намазнена с олио тава.Отогоре се нарупчва с вилица за да има шарки и да не се изкриви коричката при печенето.Слага се да се пече.
След изпичането се напръсква с вода,намазва се лекичко с малко олио и се завива да си обиколи нивката Laughing
Още малко ще те потормозя ,но няма как свеки ще е нагости за Коледа. Embarassed
1.Водата с каква температура да бъде?
2.На каква температура се пече питката?
Виж целия пост
# 28
Водата е топличка
Пече се на 180гр.


П.П. Тормози меееее  Hug ...Свеки е важен гост и съдия  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Ти можеш да направиш опит тия дни,та да видиш как става И като дойде свеки да не се притесняваш...
Виж целия пост
# 29
Аз писах и в една друга тема за содената питка....

Понеже у нас не се харесва соденият вкус,та замесвам тестото като разбъркам в него пакетче бакпулвер( сода+лимонтозу). Освен това слагам освен водата сол,олио 2-3 с.л.
Меся докато тестото стане меко ,колкото меката част на ухото.
Слагам оформената питка в намазнена тава,надупчвам с вилица за да има шарки и пъхам да се пече.
След изваждането от фурната,напръсквам я леко с вода, намазвам леко с олио и завивам с кърпа да обиколи нивката....

Питката става дебеличка,надутичка и мекичка....И много вкусна.
И у нас не се харесва соденият вкус и заради това ще направя твоята!

Мерси за рецептата   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия