Ирак - усмивка и сълза ! Втора мисия за просвещение, разсмиване и угощение !

  • 27 684
  • 750
# 690
аз харесвам такова пиле, ама нали съм си пристрастен, та не ми бройте мнението.
Ровя се из архива на лелчето, ама е трудно да открия виртуалната разходка из Вавилон, обещана на Криси, но за сметка на това намерих няколко интересни линка:
http://www.mesopotamia.co.uk/menu.html
http://oi.uchicago.edu/museum/meso/
http://www.womeninworldhistory.com/lesson2.html
http://www-rohan.sdsu.edu/faculty/isheres/ttatv1.htm
Виж целия пост
# 691
Да споделя и аз за рулото "Стефани"- страшно го обичам, обаче тука още не съм правила, защото няма кисели краставици, и сега съм си направила, и ги чакам. И фурна нямам, обаче намерих в един гръцки блог рецепта, подобна на рулото, но сварено във фолио- демек същата идея, дето ми беше казала Хадил за рибата в тесто.
Виж целия пост
# 692
Да споделя и аз за рулото "Стефани"- страшно го обичам, обаче тука още не съм правила, защото няма кисели краставици, и сега съм си направила, и ги чакам. И фурна нямам, обаче намерих в един гръцки блог рецепта, подобна на рулото, но сварено във фолио- демек същата идея, дето ми беше казала Хадил за рибата в тесто.

Значи аз пък точно кисели краставици не слагам в рулото, че не ги обичам така. Яйце, морков, и напоследък даже и полусварен картоф.

Има и друга версия ама е малко по тръткава. Значи приготвяш си рулото (ама да не е много дебело нали) увиваш го в алуминиево фолио - два три слоя задължително предварително обилно намазано със зехтин или олио и го "печеш" на котлона или пък на тефлонов тиган. Проблема е че трябва да се навъртваш често около него и да го обръщаш за да се изпече равномерно. Има опасност на места да позагори, ама да ти кажа не е толкова фатално.

Сега ... ако имаш тефлонов или чугунов дебел тиган с капак. Значи няма тогава нужда от фолио. Намазваш обилно с олио туряш си рулата, тургаш капака и печеш. Ама и тук трябва от време на време да ги обръщаш. Тая пък версия малко ги докарва на пържени кюфтета ама не чак толкова.

И при двата варианта рулото не трябва да е много дебело. Даже заради тая технология ние в къщи почнахме да правим малки "единични" рула (за всеки по отделно), щото нали сме голямо семейство и всеки си има вкусове, единия с това, другия пък не иска оново, да не говоря, че като ни дойде на гости наш роднина той пък го иска с ... ябълки.

Впрочем нямам представа по вашите краища основно ползвате телешка и агнешка кайма и там нямам представа дали не се изисква някакъв по специален режим на готвене.
Виж целия пост
# 693
Привет, привет ! За руло тип "Стефани" не смесваме нито с агнешка, нито с овнешка кайма (макар, че аз понякога правя една вариация със смес). Прави се от телешко и се пече, но и ние рядко слагаме кисели краставички, за сметка на това слагаме морков от туршия.  
Виж целия пост
# 694
Ето нещо, за което Криси беше питала. Това не е нещо типично за Ирак, макар че се прави често и у нас. По сложните неща не съм ги правила (като онези цветчета, които пуснах в предишен пост), но много ми харесват и са добро забавление за деца, а и за възрастни. Давам линк към стъпките за изработване на нещо сравнително лесно.

http://img10.imageshack.us/img10/1352/ward2ucrafts733.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/7594/ward2ucrafts734.jpg
http://img32.imageshack.us/img32/614/ward2ucrafts735.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/2894/ward2ucrafts736.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/2489/ward2ucrafts737.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/4161/ward2ucrafts738.jpg
http://img2.imageshack.us/img2/2972/ward2ucrafts739.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/6922/ward2ucrafts740.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/4140/ward2ucrafts741.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/5471/ward2ucrafts742.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/1204/ward2ucrafts745.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/4091/ward2ucrafts746.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/1060/ward2ucrafts747.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/8671/ward2ucrafts748.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/3734/ward2ucrafts749.jpg

ето още една идея, нямаща нужда от обясняване: http://img30.imageshack.us/img30/6459/73637113.jpg

http://3.bp.blogspot.com/__m4IreQ7DdM/SGUbGLmXRxI/AAAAAAAAADc/iO … 00/amberwaves.jpg
http://1.bp.blogspot.com/__m4IreQ7DdM/SGUbF5kGcyI/AAAAAAAAADU/li … 0/amberwaves3.jpg

http://www.fr7.com/t42850.html

Виж целия пост
# 695
http://www.monitor.bg/article?id=230477
Виж целия пост
# 696
"Всички наши бойни части ще бъдат изтеглени от страната до края на месец август", увери той, потвърждавайки срока, анонсиран от неговата администрация - края на 2011 г.

това май вече го уточнихме. изтеглят се "бойните части, а остават помощните контингенти. да видим сега след нашите избори как ще са нещата. винаги около изборите има хаос, а след това и докато се формира правителство.
Виж целия пост
# 697
Няма ли да е малко страшничко,ако изведнъж се изтеглят амер.войски изцяло,в смисъл няма ли да настъпи по голям хаос?
Виж целия пост
# 698
те не се изтеглят изведнъж, освен това преди време вече напуснаха градовете (основните) и останаха в междуградските райони. ще поживеем и ще видим. проблемът е, че изтегляйки се правят повече "зулуми", а и плащат стабилно на "муджахидините" (и те и други), за да изглежда, че без американците няма да се справим... никой не пита кой ни я натресе тази напаст. май пак дъвчем стари неща. както вече казах, ще видим.
Виж целия пост
# 699
Дядо Хаджи, това е идея хитра за единичните рула, така ще направя. Аз точно киселите краставици обичам  Laughing Тука каймата е хубава, телешка само, обаче явно от примесите (соя и т.н.) не седи никак суха, и кюфтетата ми стават супер.
Виж целия пост
# 700
Еййй, много красиви тези цветя от мъниста, а дръвчетата Бонзаи, нямам думи направо за хвалба. Голяма красота, ама и тоя който ги твори  нервите му трябва да са като корабни въжета. Аз, нЯщУ не ставам за таквиЗи рабУти Embarassed


Хайде, че е кафе-тайм Wink
Виж целия пост
# 701
Дядо Хаджи, това е идея хитра за единичните рула, така ще направя. Аз точно киселите краставици обичам  Laughing Тука каймата е хубава, телешка само, обаче явно от примесите (соя и т.н.) не седи никак суха, и кюфтетата ми стават супер.

Значи ние понеже от сума ти време каймата си я мелим в къщи, аз задължително добавям соева кайма (увеличава ми обема и намалява холестерола  Laughing) и варен картоф. Ама то ся всеки нали вкусове си има и предпочитания. Гледах да намеря снимка на нашите рула ама не съм ги снимал. Значи ни отива кайма нали колкото за две три голями кюфтета (за 1 руло). После ги правим дълги между 10 и 15 см. И това чудо се увива в хубаво намазнено фолио и аре на тигана (всъщност на вилата на приятелите ми ги пекохме едните на жеравата направо, а другите на тенекията върху огъня).
Виж целия пост
# 702
Делта мерси за кавето. Такова много обичам.  Hug
Файма прати малко от таз убавата кайма и насам, че тя в бг май основно соя и малко месо(може би) за цвят и вкусв. Това руло Стефани и много добра идея, че се чудех какво да направя на моите капризи. Аз пък правя нещо друго - каймата я омесвам като за кюфтета и после я разстилам на дланта си да стане кръгче с исканата тънкост - като за рулото. Вътре слагам половин сварено яйце и после го обвивам с каймата. Гнезда им казваме. Могат и с картофи да се опекат(изпържат).
Хадил големи красоти тез цветчета,обаче и аз без бой си признавам, че въпреки че имам търпение да шия гоблени за туй нещо тцъ, не - няма да ми изтърпи търпилото.
Виж целия пост
# 703
НИКИ Hug
тука аз си купувам месо и ми го мелят на място. Ти защо не правиш така. Или във къщи също си го меля. От готовата кайма се отказах, че все рога и копита намират моите във нея. И ми се карат на мене. Е диването де, не сУпрУжиетУ. Аз те питам, ама не те питам там където живееш  и пазаруваш дали може да си мелиш каймата или дали у дома имаш със какво да си я мелиш newsm78
Виж целия пост
# 704
Аз пък, макар че мога да плета и на една и на две куки нямам никакво търпение да го правя, но тази щуротевина с мънистенцата много ми харесва и винаги съм имала търпение да правя и гривнички и колиенца, та ще взема да опитам и това с дръвчетата. Честно казано на мен ми липсва всякакъв усет към изобразителното изкуство и затова заимствам готови идеи и за тортите и за бижутата и въобще за декорация на сладки. Много рядко добавям нещо индивидуално в декорациите та да има някакъв "собствен стил", ама не съм много добра. Виж за декорация на храна, която не е сладка - това го мога.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия