Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кога записахте детето си на музикален инструмент?

  • 15 762
  • 51
# 30
Аз имах огромно желание като малка да свиря на пиано и започнах на 6г. Имам много спомени от тогава, че когато започнах на 2 ръце бях адски горда и показвах наученото, но майка ми е много нервен човек (тя преподаваше, имаме пиано вкъщи) и след 1-2 шамара (сега и тя и аз недоумяваме защо се е стигнало до там) спрях да уча с нея и ми взеха учител. Тогава започна мъката, защото не ходех на предучилищна, а играех по цял ден навън. И баба ми не можеше да ме намери и да ме накара да се откъсна от играта, за да седна зад пианото.. Тогава излъгах, че вече не ми е интересно и не желая повече да се уча...(не беше точно така, но пред играта навън пианото отиваше в 6-та глуха..) По-късно отново се запалих, но бях категорична, че не искам майка ми да ме учи  Thinking Брат ми имаше същата съдба. А майка ми по-късно казваше "Ей, не пожелахте значи да се научите да свирите"  hahaha  Сега се чудя да го причиня ли същото на сина ми или майка ми и него ще откаже завинаги  ooooh!

Сега се сещам как свирехме с мама на 4 ръце...страхотен инструмент е пианото, търся му място в нашия хол..
Виж целия пост
# 31
Интересна тема и интересни мнения , не че съм съгласна с всичко обаче Simple Smile
Всяка последна събота от месеца до май децата от музикалното училище свирят за малките си приятели от детските градини.Концертите са образователни и имащи за цел да привлекат бъдещи музиканти и бъдеща публика , разбира се ( защото любовта към музиката се изгражда още в детството.Водещ представя различните инструменти , децата свирят кратки пиески , а има и игра с публиката : http://www.nmu-bg.org/index.php?lng=bg&p=child

Конкретно по темата за възрастта на започване има и методики , по които децата започват да учат и 3-годишни инструмент.Но това са специални методики - игра с инструмента , имитация , свири се без ноти ,  награди за изпълнението на задачата и непременно много забавление за детето.Невероятно ще прозвучи за някои.За съжаление тук в България не познавам някой , който да практикува тази методика , а съм преподавател ,  но може да разгледате в youtube при желание.Само напишете piano suzuki lesson  , violin suzuki lesson или пък cello suzuki lesson.
Виж целия пост
# 32
Мен са ме записали на 4г. на солфеж и на 5 г. на цигулка.
Ти искаш да го запишеш като допълнително занимание или целта ти е после да е в музикално училище и да се занимава с това? Защото  Ако просто искаш да е странично занимание може да не го мъчиш много и да го запишеш на пиано.
Ако обаче искаш да учи инструмент сериозно като за начало можеш да му пуснеш отделни инструменти ида видиш дали ще му хареса някой определен. Не виждам от кой град си, но ако си от София, Ст.загора, Варна или Пловдив, там има музикални училища и можеш да го запишеш още в 1 клас. Като цяло трябва да се въоръжиш с търпение ако го запишеш на нещо различно от пиано. Трябва и да помислиш, какво искаш да развиеш в него освен координация. Надявам се да съм помогнала  Peace
Виж целия пост
# 33
Тъй като в темата за цените на уроци по пиано не получих отговор , да попитам и тук- кога преценихте, че трябва да купите на детето музикален инструмент, колко време след началото на уроците?

Детето ми започна изучаване на музикален инструмент, но не зная колко ще е сериозно  желанието му.Не зная защо не се бях замислила, предполагах, че ще са достатъчни самите уроци/ които се провеждат в детски клуб за изкуства/но все пак- веднага ли купихте музикален инструмент или след време, след какъв период на занимания?
Виж целия пост
# 34
Записах дъщеря ми на пиано на 6г, вече пееше 1 година във вокална група и сама прояви желание. Почти веднага купихме пиано у нас, оказа се невъзможно да се учи без инструмент у нас. Още същата година тръгна на солфеж. Не съм я карала да се упражнява повече отколкото самата тя искаше. Съзнателно започна да се отнася към пианото към 7 клас, вече знаеше какво се иска от нея и сама се усъвършенстваше, намираше си упражнения в нета с различна степен  на трудност и се радваше , когато я покрие. Даже ми се сърди , че трябвало като малка да я тормозя да свири повече, за да има сега по-добра техника , а не "на стари години" да наваксва Simple Smile
Виж целия пост
# 35
Когато само пожелае е най-точното.
Щерката на 9г. каза, че иска да свири на цигулка, и двамата с баща й се опитахме да я убедим, че е доста трудно и вече е голяма, но тя настоя. Вече почти година ходи на уроци, има голямо желание, доволна е, свири кратки мелодии и си се кефи.
Виж целия пост
# 36
На 4г.  пиано,  в музикална къща, индивидуални уроци. Страхотно му харесваше. Прояви желание от 1 ден. Вече е почти на 12 и продължава да свири. Просто за обща култура и радост.
Виж целия пост
# 37
Синът ми е на 6г и половина и от септември ходи на уроци по пиано.Сам изяви желание, аз и баща му не свирим .В къщи се упражнява на йоника, но предпочита да свири негови си неща,по слух  . Учителката му ,казва,че има талант и напредва бързо, но с по сложните мелодии сега, отказва да упражнява в къщи ,защото нямало кой да му помогне ,когато сбърка. Не искам да го карам да свири ,като задължение, но честичко подканям .
Виж целия пост
# 38
Започна на шега на 5 и половина. Не е в музикално училище, не е учил солфеж. Едва от тази учебна година ходи два пъти седмично на уроци, досега беше един път. Нивото му е като на връстниците му от музикалните училища, за което съдя от явяването му по конкурси. В момента е на 10.
Виж целия пост
# 39
lulumba,
Да си призная честно, не съм питала никого целенасочено дали е по-особена постановката на тялото, но доколкото ми е известно от обща култура, за особеност се смята, това което води до напрежение в мускулите и в ставите. Simple Smile
По късно ще попитам дали е точно така и с какво точно.  Peace

Има. Прикляка се, има особен захват на лъка с ръката. Моето дете - на 4, ходи на цигулка, но учителят каза, че ще мине поне година докато започне той да свири. На уроците клякат в такт с учителя, той свири и им пее пеничките с па-па-па, за да научат ритъм, и си докосват връхчетата на пръста на палеца с другите от показалец до кутре и обратно - това за развиване на фината моторика и да свикват с идеята, че лъка има особен захват.

Но, като резултат отчитам, че малкия се кефи да се прави, че свири и сутрин като се събудя и се чудя каква музика да си пусна и вече се хващам, че изборът се свежда до Моцарт на пиано и Моцарт на цигулка.
Виж целия пост
# 40
Когато пожелае!
Синът ми се запали по пиано след едно посещение в малък ресторант в Пловдив - Хеброс.
Свиреше пианиста на Бели Зелени Червени.
След 2 дена каза Тати искам да свиря на пиано. След седмица го повтори.
Беше на 5г и краката чу не стигаха педалите Simple Smile
От тогава (сега е на 17) ходи на уроци при наш приятел, преподавател в Академията в Пло.
Човекът е приятел на децата:) не ги мучи с днес солфеж, утре свирим в други ден история на музиката.
И сега синът ми свири каквото иска и когато иска...
О най-важното - инструмента. След няколко месеца купихме пиано. Невероятно, но за НГ от баницата му се падна късмет - пиано. БЕЗ НАГЛАСЯНЕ! Господ си знае работата.
Виж целия пост
# 41
Тъй като в темата за цените на уроци по пиано не получих отговор , да попитам и тук- кога преценихте, че трябва да купите на детето музикален инструмент, колко време след началото на уроците?

Детето ми започна изучаване на музикален инструмент, но не зная колко ще е сериозно  желанието му.Не зная защо не се бях замислила, предполагах, че ще са достатъчни самите уроци/ които се провеждат в детски клуб за изкуства/но все пак- веднага ли купихте музикален инструмент или след време, след какъв период на занимания?

Моето получих една година след като стартирах със свиренето, бях 1 клас. Не е лесно решение да се купи класическо пиано. Тежи ужасно много, иска място, акордиране, съседите... трябва да са готини също Simple Smile Винаги има риск детето да се откаже, но пък и винаги може да продължи някой ден, ако има наличен инструмент. Иначе без инструмент няма как да се упражнява и няма как да напредва. Иначе скоро не съм гледала, но преди години се намираха чудесни стари руски пиана на много ниски цени. Трябва иначе да го види човек, който е акордьор, за да види дали струните са ок и как е овлажнена дървесината.
Виж целия пост
# 42
Пианото го купихме около 6 месеца след като започна да свири. Преди това се упражняваше на йоника. Все пак не купихме механично пиано, а електронно, но е солидно и доста добро. Просто удобството да сложиш слушалки или да намалиш звука е несравнимо 🙂...да не говорим ,че е около 60 кг и с малко усилия можем да го преместим където искаме.
По темата - според мен преди 5.5 - 6 г. няма смисъл от класическото обучение. Има разни Сузуки методи, които са крайно несъвместими с моето разбиране...И концентрацията е по- кратка преди тази възраст и зрелостта на мозъка, и фината моторика.
Виж целия пост
# 43
Кое не ти харесва в Сузуки? Ние точно на това ходим.
Виж целия пост
# 44
Елфичка, познавам дете, което учи цигулка от 4 години и не познава нотите. Свири се по слух, че даже не и слух - лепят се лентички и точки по грифа. Учи в щатите.
А и съм традиционалист 😉, предпочитам детето да може само да си разчете нотите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия