Арабска кухня - изпитани рецепти и полезни съвети - втора част

  • 73 055
  • 218
# 45
Нареждам се отново сред вас.
Надявам се да напълните и тази темичка с изкусителни неща Hug
с удоволствие, каквото поискате !
Виж целия пост
# 46
пак съм аз с въпроси за подправки  Mr. Green

скоро правих салатата със сумак, както Хадил ми каза.
не беше същия вкус като в ресторанта, но е напълно възможно моят сумак да е позагубил аромата си Thinking

днес искам да правя Fatayer bi Lahim, какви подправки препоръчвате?
обичаме да ядем пикантно  Simple Smile
също ако може и предложение за подправки за плънка от спанак...
Виж целия пост
# 47
за тези с месо аз ползвам моята си смес. ето улеснен вариант за приготвянето й:
кимион - 8 с.л.
черен пипер - 6 с.л.
лют червен пипер - 3 с.л.
сладък червен пипер - 2 с.л.
бял пипер - 1 с.л.
джинджифил - 3 с.л.
индийско и мадраско къри по 3 с.л.
кардамом - 1 ч.л.
канела - на върха на чаената лъжичка
карамфил - на върха на чаената лъжичка
бахар - 1 с.л.
кориандър - 1 с.л.
куркума - 1/2 с.л.

а за тези със спанак - соммак (ако е изветрял не го слагай, дава горчивина, ако е в голямо количество и няма нито кисел вкус, нито аромат), слагаме гъст сок от нар или малко кисели нарови зрънца и съвсем малко доматено пюре в плънката (не е задължително), малко люта чушка, индийско орехче, кимион или малко от сместа с подправките, без да се прекалява.
Виж целия пост
# 48
 HugХадил, ти си съкровище

от сместта за каймата колко да сложа? джинджифилът сух или пресен?
ще правя с малко бройки кайма (аз не ям месо), т.е. около 250 - 300 гр. кайма ще ползвам за плънката.
колко да сложа от смесените подправки? 1 ч.л. стига ли? - няма как да опитам  Blush
Виж целия пост
# 49
Hadil , дай рецепта за зрял боб. Бг начин не ми допада. Една туркиня беше правила мн хубав с малки кщфтенца вътре, трябва да питам в турската/
Виж целия пост
# 50
И аз ако може с един въпрос не от арабската кухня, ама питах в няколко от другите кулинарни и никой не ми даде отговор, затова у дома най-добре да питам.
Купих сушени домати. Казаха ми че трябва да ги залея с гореща вода и като поомекнат да ги нарежа на кубчета. Обаче след това като ги сложих в яденето въобще нямаше вкус на домат и си седеше така на парченца и в общи линии не останаха доволни и моите. Ако можете да ми кажете как се приготвят, за да се разтворят в яденето и да придадат този аромат за който съм чувала
Виж целия пост
# 51
по ред на номерата:
asyalein  джинджифилът е сух, за около 300 грама кайма 1 ч.л. смес подправки е напълно достатъчна.

Shilan & Shiar - накисваш боба от вечерта, изсипваш водата и го слагаш в студена вода да заври. Като заври и омекне изхвърляш водата. Измиваш хубаво късчетата месо, ако ще е с месо, слагаш ги в малко студена вода, сипваш боба и оставяш да се досварят заедно, накрая, когато бобът е напълно сварен слагаш люта чушка и доматен сос или доматено пюре и сол на вкус. Е те това е цялата философия. Ако е с кюфтенца може по същия начин или можеш да запържиш леко кюфтенцата. Никакво брашно, никакъв лук и никакви други приумици. има и други рецепти, ако искаш, не са класически, но мога да ти ги дам.

nikito71, зависи в какво ще ги слагаш доматите. освен това не се заливат с вряла вода, а се накисват от преди ден в студена вода, като леко ги набождаш с вилица. После ги отцеждаш от водата и леко ги задушаваш със зехтин. После, ако искаш ги пасирай, макар че не се налага и тогава ползвай в манджите, иначе няма да им усетиш аромата.
Виж целия пост
# 52
Отново ти благодаря Хадил!!!
Виж целия пост
# 53
вчера забравих да се ппохваля - ето ми Fatayer bi Lahim-а  Mr. Green
на вкус - перфекти, за еститиката може да се поработи  Blush
Хадил, мерси за смеската от подправки  Hug

Виж целия пост
# 54
Браво на теб - и на вид са хубави. Иначе има много идеи за оформление. Важното е да ви е вкусно !
Виж целия пост
# 55
Здравейте, извинявам се че нахлувам така в темата , но просто искам да ви благодаря за споделените рецепти.  bouquet
Ще продължавам да поглеждам тук и да "крада" вашите рецепти.
Виж целия пост
# 56
вчера забравих да се ппохваля - ето ми Fatayer bi Lahim-а  Mr. Green
на вкус - перфекти, за еститиката може да се поработи  Blush
Хадил, мерси за смеската от подправки  Hug


Много ефектно, asyalein .
Погледнах на първа страница но не видях рецепта с това име...
Може ли линк,къде да я търся?    Praynig   
Виж целия пост
# 57
всеки е добре дошъл да си 'краде".
краси.мира - не разбрах коя рецепта ти трябва - за подправката или за самите фатайер ?

Виж целия пост
# 58
hadil ,  подправките ги видях,и за месната плънка, и за спаначената.
Интересно ми е от какво тесто се правят самите питки,ако така се казват?

Виж целия пост
# 59
hadil ,  подправките ги видях,и за месната плънка, и за спаначената.
Интересно ми е от какво тесто се правят самите питки,ако така се казват?



за тестото
500 грама брашно
2 щипки сол
мая за хляб
вода за замесването
Трябва да се получи тесто като за хляб. Оставяте да втаса и после оформяте по желание.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия