Кой,как прави мусака?

  • 48 174
  • 98
# 90
Здравейте! Тя темата е малко старичка но.... това беше първото, което се сетих да търся във форума с рецепти. Почти на 21 съм и нека споделя как аз направих първата мусака. Нали запържих лук, кайма, картофи, подправки иииии пъхам във фурната. В същия момент момент ми се обажда мама, понеже живея с приятеля си, и ме пита - ами ти малко вода сложи ли?  Rolling Eyes  Отворих фурната и налях 1 чаша, която явно е била много, отварям след 10 мин картофките си плуууууват  Joy извадих я, сложих я в друга тава, което ми беше доста трудно понеже бях сложила заливката  Grinning нооооо в крайна сметка приятелят ми каза : Даже е по хубава и от на мама. А това да ти го кажат е голямо постижение Simple Smile
Виж целия пост
# 91
Аз първо запържвам каймата, докато промени цвета си и добавям лука, една скилидка ситно нарязан чесън и морков. Запържвам всичко заедно и добавям подправки-фикс, вегета, черен пипер, каквото имам. В тенджерата изспивам картофите и заливам с много малко вода.Оставям да се задушат за 5-10 мин, след което всичко изспипвам с тавичка. Отгоре нареждам резени домат/ или доматено пюре/, поръсвам с чубрица и заливам с вода, докато покрие картофите. След като се изпари водата правя заливката по следния начин- в половин кафяна чашка запържвам 3 с.л. брашно, добавям равни порци кисело и прясно мляко, бъркам докато се затопли сместа. Свалям от котлона и добавям 2 предварително разбити яйца. С хомогената смес заливам мусаката, поръсвам с магданоз и изключвам фурната!
Виж целия пост
# 92
задушавам лук и морков, нарязани много на ситно. През това време каймата я разбивам с лъжица в купа с малко топла вода и доматено пюре(или настъргани домати). Добавям сместа към лука и моркова. Така на котлона ололо 5-6 минути. Добавям нарязаните мнооого на ситно катрофи(като лук за готвене, така ги режа за мусаката). Оставям така да поомекнат картофите, през това време фурната загрява. Добавям чубрица, сол, магданоз и изсипвам всичко в тава. Пека 40-50 минути на 200 градуса. Заливката е 2 яйца, 4-5 лъжици кисело мляко, половиж лъжица брашно, щипка сол и щипка сода за хляб.
Виж целия пост
# 93
това е толкова лесно в бг кулинар я има и е сполучлива.  chef  chef  chef  chef Joy Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 94
Аз я правя така:
Слагам всичко на око, лук нарязан на дребно, кубчета моркови и картофи на малко по едро.Така нарязаните зеленчуци ги слагам директно в тавата без да бържа, след това прибавям каймата така както е. И нея не пържа. Сипвам малко студена вода и с вилица намачквам каймата , така става на "трохи". Добавям червен и черен  пипер,нещо доматено каквото имам пюре или пресен домат настърган, чубрица и малко ситно нарязан магданоз. За малко да забравя и малко сол, тя е на почит в къщи. Всичко това хубаво се разбърква и се долива още малко вода.Олио не слагам, каймата ще си пусне достатъчно. Така я слагам във фурната да се запече, като периодично я разбърквам и ако трябва доливам вода. Когато е готова я заливам със стандартната заливка за мусака.Кисело мляко, яйца и малко брашно. Когато е готова, поръсвам отгоре ситно нарязан магданоз.
Става бързо и най-важното няма досадното пържене, а е доста по-вкусна според мен. Тези дни като направя ще я снимам и ще сложа снимка.

и аз я правя точно по този начин!!  Sunglasses (вече се чудех дали има още някой, който да не запържва продуктите преди това..)

знам този странен метод да приготвяне на мусака от майка ми и винаги така я правя - досега не е имало нито един случай, в който да не се получи ужасно вскусно! мъжът ми изобщо не обичаше мусака, защото правеше някакви неприятни асоцииаци с мусаката на майка си, която помни от детските си години.. тя е била някаква абсолтна мазноятия! когато аз му направих мусака за първи път му обещах, че няма да е такава и моята.. е, накрая остана много доволен!!

Wink
Виж целия пост
# 95
Моята мусака няма точни мерки и теглилки.. всичко е на око... Но "технологията" и съставките са следнате...
Нарязвам картофи и патладжани на малки кубчета, обикновено картофите имат малко превес, ако нямам патладжан слагам само картофи. Осолявам, поръсвам с чубрица, черен и червен пипер (понякога обикновено лятото прибавям и накълцан магданоз или босилек, мащерка или риган...)
Нарязвам на ситно лук и няколко (обикновено повечко  Laughing) склидки чесън и задушавам в зехтин с дребно накълцани дръжки на магданоз а понякога и с настърган малък морков... След това добавам каймата (задължително мляна пред мен, а не готова) и настърган пресен домат за да стане на трохи от него... много по вкусно е отколкото с вода... Каймата ми е предварително замесена с подправки - черен и червен пипер, аз обичам да добявам и малко лют пипер, но това зависи и от предпочитанията останалите, които ще похапват... слагам още чубрица, малко ама наистина малко млян кимион и според зависи пак понякога... прибавям магданоз или босилек, мащерка, риган... Посолявам... Бъркам докато стане на трохи.
Към нарязаните на кубчета картофи и патладжани прибавям и нарязани на едро склидки чесън. Всичко това заедно с готовата кайма забърквам в тавичка. Не редя ред зеленчуци, ред кайма.. всичко смесено... Така.. После заливам с настърган домат, малко, ама съвсем малко вода, колкото да не залепне за тавата... и заливам със зехтин. Пека я до плуготовност и след това заливам със смес от яйца, кисело и прясно мляко и малко брашно (или за предпочитане нишесте) с щипка сол и щипка захар.

 Peace
Виж целия пост
# 96
А аз не я правя с кайма че мойте не обичат а с кълцано месо,иначе начина е същия само дето месото се обработва малко.Т.е леко го задушавам с водичка и подправки и след това запържвам докато леко се зачерви.
Виж целия пост
# 97
Никой не видях да я прави както аз.
Картофките се нарязват на ситничко.
лукът - 2-3 по - малки глави, се рендосва на ситно
Кайма - 1-2 пакетчета - колкото има
1 супена лъжица чубрица
1 супена лъжица червен пипер
1 бульонче
Картофите, каймата и лукът се смесват. Каймата я наситнявам с вилица, като сипвам малко водичка, в която се е разтворил бульона. Обърква се всичко добре. Повече вода не  слагам. Добавям подправките, отново разбърквам изсипвам 1 чаена чашка олио, отново разбърквам.
Слагам да с пече. Понеже обичам коричка, нея бъркам въобще. Щом започне да почервенява отгоре вадя, нарязвам на парчета, заливам със смес от вода, брашно, черен пипер и 2-3 яйца. Сместа я правя като за палачинки. Пека още малко, и готово.
Виж целия пост
# 98
муската я правя както я научих тук.
Пържат се предварително картофите на кръгчета,каймата с доматите и подправките,патладжани.
В тавичкяа се нарежда ред картофи,ред патладжани,кайма,кашкавал,и отново.Залива се с със сос бешамел,поръсва се с кашкавал и се пече  chef
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия