Дюкански изкушения за всички

  • 88 164
  • 92
# 75
КРЕМ ОТ ИЗВАРА И ЯЙЦА
Внимание, яйцата са сурови!
Към 150 г. извара се прибавя едно сурово яйце, сместа се овкусява по избор и се разбива много добре с пасатор. Получава се лек и приятен крем. Единственият проблем е, че трябва да си подсигурите гарантирани яйца и да не се съхранява дълго.



ФИГУРКИ ОТ ИЗВАРА
Изварата се подслажда, евентуално оцветява и се пасира, без да й се добавя нищо друго, така че да стане като тесто. От нея могат да се оформят топчета или други фигурки, подходящи за междинно похапване или за тържествени случай. Така приготвих например призраци за Хелоуин – бяла извара на високи купчинки и по едно кристалче нескафе за очи.

ТОПЧЕТА ОТ ИЗВАРА С ЖЕЛЕ
Приготвя се твърдо желе и се оставя да стегне добре. Изварата се овкусява и пасира. Малко извара се сплесква на питка в дланта, с лъжичка се взема от желето и се слага отгоре, затваря се и се отъркалва топче.
Виж целия пост
# 76
СЛАДОЛЕД НА КОРНИ И НЕЛ
Приготвя се 300 г. желе и се оставя на студено. Разбиват се 4 белтъка и 4 жълтъка поотделно с подсладител и се смесват внимателно. Към тях се прибавя и полужелиралата смес. Сладоледът се слага в камерата. След около половин час се изважда и се разбърква, след което се връща за дозамразяване. Разбъркването е важно, защото иначе в началото желето и белтъците се отделят и няма да стане хомогенен.

МЛЕЧЕН СЛАДОЛЕД
250 мл. Обезмаслено прясно мляко се кипва и се подслажда. Наливаме в него 2 жълтъка, разбити с малко вода и бъркаме енергично на не много силен огън. Щом сместа почне да се сгъстява, я сваляме. Разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме, когато сместа изстине. Оставяме да замръзне, като разбъркваме веднъж, когато почне да стяга.



КРЕМА СЛАДОЛЕД
Предварително приготвено дюканско обезмаслено крема сирене се овкусява със степче и се пасира. Замразява се, като се разбърква 1-2 пъти.
Или: 1 литър прясно обезмаслено мляко се затопля до температурата на ръката. В 1 супена лъжица кисело мляко се капва 1 капка мая за сирене (задължителна е), долива се малко от прясното мляко, разбърква се добре и се добавя в прясното мляко като закваска. Оставя се да престои 12 часа и се изсипва в тензух за отцеждане. След още 12 часа се изважда от тензуха, овкусява се, пасира се и се замразява. Полученият сладолед има приятна мазна консистенция и не замръзва на ледени бучки.



"ПЛОДОВ" СЛАДОЛЕД С МОРКОВИ

Около 250 г. сурови моркови се настъргват и с пасатор или блендер се смилат до фино пюре. Прибавя се 1 чаша студено обезмаслено прясно мляко, подходящо степче (аз сложих лимон, но предполагам, че ще стане и с портокал, праскова ...) и 1 желатин, предварително набъбнал и разтопен. Пасира се до пълна гладкост на сместа и се замразява. Не е необходимо да се разбърква по време на замръзването. Ако остане дълго във фризера, отначало е замръзнало на камък, просто трябва малко да се изчака да се отпусне преди консумация.
Виж целия пост
# 77
Напитки:

В режима на Дюкан пиенето на вода е много важно. Принципно то е важно при всеки режим за отслабване и за всеки недиетуващ. Но при нас акцентът определено се слага върху водата, като идеалното пречистващо лекарство и като превенция на бъбречни и други проблеми вследствие засиления прием на протеини.
Няма по-вкусно и по-полезно питие от чистата вода! Нищо друго не може да я замени.
Ноооо, хората сме си глезльовци и търсим разнообразие. Затова изброявам някои идеи:
-   билков чай. Гранулираните чайове обикновено съдържат захар и не са подходящи за режима. Не се препоръчват също чайове с допълнително овкусяване, пълни са с химия. С билките може да се постигне значително разнообразие на вкусове и аромати. Още по-добре е, ако се съчетае полезното с приятното и се консумират чайове, които ускоряват метаболизма или имат разхлабващо действие. Чайовете могат да се пият топли или като студена напитка. Могат да се подслаждат с подсладител или по английски маниер да им се добавя обезмаслено прясно мляко. Ако се слага лимон, той трябва само да се накисне и да се извади, без да се цеди, защото консумацията на лимонов сок в напитка се счита за консумация на плод.
-   Кафе. Кафето е разрешено в режима на Дюкан. Ако му се добавя прясно мляко, то трябва да е обезмаслено. Може да се подслажда с подсладител.  Виенско и ирландско кафе са забранени, по обясними причини.
-   Кола и пепси лайт и други газирани безалкохолни. Режимът не ги ограничава. Всеки преценява сам дали да ги консумира и в какви количества. Да се четат внимателно етикетите, има напитки, които са подсладени комбинирано със захар и подсладител, те не са подходящи.



-   Негазирани безалкохолни. Обикновено това са напитки на прах, които сме свикнали да наричаме степчета, макар да са на различни марки. Разрешени са, но да се има предвид информацията за риска от подсладителите. Да се четат етикетите, някои от тях са със захар.
-   Прясно мляко. Задължително трябва да е обезмаслено. Има ограничение в количеството до 250 г. на ден, включително вложеното в ястия. Може да се подслажда с подсладител и да се овкусява. Топло мляко не се подслажда със степче, пресича се от киселината. За увеличаване на количеството може да се разрежда с вода.



-   Айран. Приготвя се от обезмаслено кисело мляко и вода с гъстота по предпочитание. През лятото е чудесно разхлаждащо питие с лед. При спадане на кръвното налягане помага, като трябва да е солен. Да се има предвид общото ограничение на количеството млечни за деня до 1 кг.
-   Плодов айран. Айран, овкусен със степче.
-   Зеленчукови сокове. Могат да се направят бистри, със сокоизстисквачка или като нектари, с пасатор. Приготвят се и се консумират веднага, за да се избегне разрушаването на витамините. Целите зеленчуци са за предпочитане пред соковете.
-   Мътеница. Приготвя се смес от кисело и прясно мляко в съотношение 1:1 и се оставя да престои 24 часа в хладилник.
-   Пунш. Приготвят се кубчета лед от степче. Друг вид степче се разтваря и в него се прибавят кубчетата. Следи се вкусовете да се съчетават добре.
Виж целия пост
# 78
И така, както е казал поетът – трета фаза, оле!!!
След като казах всичко, което знам за дюканските ястия, се бях понатъжила. Но много скоро осъзнах, че трета фаза е едно ново начало в кулинарното откривателство. Тя е празник, триумф, изпитание и строго училище. В кулинарен план основното предизвикателство е как да готвим режимно, като включваме продукти, които до вчера са били нережимни за нас. И още нещо, как да модифицираме рецептите си така, че да се получи една нормална порция с намалените грамажи на новите храни. Това са тънкости, които е много важно да изучим. Защото докато храненето във втора фаза е временно ограничаващо и има за цел да постави организма в екстремни условия и да го принуди да свали килограми, то храненето в трета фаза е почти идентично с това, което трябва занапред да считаме за свой нормален хранителен режим. Ако не непременно като схема, то поне на ниво принципи.

Виж целия пост
# 79
На първо място, какво да правим с полагаемата една порция плод на ден (без грозде, банан и череши). Разбира се, плодовете са толкова по-полезни, колкото са по-близо до естественото си състояние. По-добре цял плод, отколкото нарязан и по-добре нарязан плод, отколкото фреш или нектар. И много ясно, многократно по-добре пресен плод, отколкото термично обработен или консервиран. Освен това е добре плодовете да се приемат като междинно хапване, като между тях и останалите хранения има интервал от 2 часа.
Но тъй или иначе, понякога ни се приисква да ги ползваме в комбинации и ето какви могат да са те:

ПЛОДОВЕТЕ В ЗАКУСКАТА

КРЕМООБРАЗНИ ЗАКУСКИ С ПЛОДОВЕ
Към всяка една от рецептите Трици с кисело мляко, Трици с прясно мляко, Трици с прясно мляко и яйце, Попарката на Мастърчето могат да се прибавят плодове, нарязани на парченца или сладко от плодове, приготвено по режимен начин.

(на снимката - трици с подсладено кисело мляко и настъргана ябълка, поръсени с канела)



ПАЛАЧИНКА С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ
Приготвя се дюканска палачинка по избрана от вас рецепта. За пълнеж на палачинката се ползват нарязани пресни плодове, при нужда предварително разбъркани с посладител, най-добре прахообразен.

ПАЛАЧИНКА СЪС СЛАДКО
Приготвя се дюканска палачинка и се напълва със сладко, приготвено от плодове и подсладител. Ако е използван желатин, трябва да се изчака палачинката да изстине преди напълването, иначе ще втечни сладкото.

ПАЛАЧИНКА С ПЛОДОВЕ И ИЗВАРА
50 г. подсладена извара се смесват с шепа нарязани плодове. Приготвя се дюканска палачинка и се напълва с получения крем. Вместо извара може да се използва домашно обезмаслено крема сирене или изцедено кисело мляко.



ЩРУДЕЛ
Една ябълка се настъргва и се смесва се с 1 яйце, 3 с.лъж.кисело мляко и 3 с.лъж. трици, подсладител и канела Пече се.



ПЛОДОВИ МЪФИНИ
Приготвя се смес от 3 с.лъж. трици, 3 с.лъж. кисело мляко, 1 яйце и 50 г. извара. Към сместа се прибавят плодове, нарязани на парченца. Желателно е да не са от най-меките, като ягоди например. По желание в тестото се слага и канела. Изсипва се във формички за мъфини и се пече. Могат да се ползват и консервирани плодове.



ПЛОДОВ ПАНДИШПАНОВ КЕЙК
Приготвя се пандишпан от 2 яйца, разбити поотделно белтъци и жълтъци, подсладител, ванилия, 3 с.лъж. трици. Изсипва се в по-тясна форма и отгоре се поръсват шепа плодове. Пече се до готовност. По желание може и да се сиропира. Много вкусен става с обезкостени вишни. Могат да се ползват и консервирани плодове.


Виж целия пост
# 80
САНДВИЧИ СЪС СЛАДКО
Приготвят се тричави филийки и се намазват с дюканско сладко от плодове. По желание може като основа първо да се намажат с разбита извара или крема сирене.

СЛЕПЕНИ СЛАДКИ С МАРМАЛАД
Приготвят се тричави бишкоти или сладки с кисело мляко. Слепват се две по две с дюканско сладко от плодове. Оставят се да престоят.

СМЕТАНОВА ТОРТА С ПЛОДОВЕ
Приготвя се дюканско реване с блат от 2 яйца и 3 с.лъж. трици, сиропиран с 200 мл вода, подсладител и ванилия. Отделно се смесват 100 г. извара, 3 с.лъж. кисело мляко и степче на вкус. Кремът се разбива с пасатор до абсолютна гладкост и с него се шприцова блатът. Отгоре се украсява с пресни или от дюканско сладко плодове.

СМЕТАНОВА ТОРТА С ПЛОДОВ КРЕМ
Приготвя се блат за реване от 2 яйца и 3 с.лъж. трици, сиропира се. 50 г. извара 1 с.лъж. кисело мляко, подсладител и 50 г. плодове се пасират и с получения крем се залива тортата.



ПАНДИШПАНОВО РУЛО
Приготвя се блат от 2 яйца и 3 с. лъж. трици. Изпича се на тънък блат върху хартия и след изваждането веднага се навива. Като изстине, се намазва с някоя от следните плънки:
-   дюканско сладко от плодове
-   крем от пасирана извара и плодове
-   крем от извара, в който плодовете са на парченца


ПАРФЕ
Приготвяме основа от 2 жълтъка, 3 с.лъж. кисело мляко, 3 с.лъж. овесени трици, подсладител, нескафе. Поставяме основата на дъното на подходяща форма. Отделно овкусяваме 150 г. кисело мляко и му прибавяме 1 желатин. Разбиваме 2 белтъка на сняг с подсладител и внимателно ги смесваме с млякото. Прибавяме порция пресни плодове, нарязани на парченца. Разстиламе полужелиралата смес върху блата и оставяме на студено.
Виж целия пост
# 81
ПЛОДОВЕТЕ В ДЕСЕРТА:

ПЛОДОВА САЛАТА
Порция плодове се нарязва на парчета. Може да бъде един вид плод или да се комбинират няколко. Поръсва се с малко лимонов сок. По желание може да се добави и подсладител, като тук са подходящи подсладителите за поръсване, които са 1:1 със захарта. При сервирането отгоре може да се сложи лъжица цедено кисело мляко.

КИСЕЛО МЛЯКО С ПЛОДОВЕ
150 г. кисело мляко се подслажда и се смесва с шепа нарязани плодове, желателно по-сочни. Оставя се да престои на студено.

ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО С ПЛОДОВЕ
Приготвя се смес от 150 г. подсладено кисело мляко и шепа плодове. Оставя се да престои известно време в хладилник, след което се смесва с половин разтопен желатин и се оставя да желира.

КИСЕЛО МЛЯКО С ДЮКАНСКО СЛАДКО ОТ ПЛОДОВЕ
Млякото и сладкото се разбъркват в пропорция по желание. Може да се добави канела. Годно е за консумация веднага.

ПЛОДОВ КИСЕЛ
В 1/2 чаша вода се сваряват шепа нарязани плодове, различни или еднакви. Полученият ошав се подслажда и се сгъстява с лъжичка царевично нишесте, предварително разбито с малко хладка вода.

Виж целия пост
# 82
СЛАДЪК ОМЛЕТ С ПЛОДОВЕ ИЛИ СЛАДКО
Приготвя се омлет от 1 яйце, разбито с подсладител и канела. Напълва се като палачинка с намачкани пресни плодове или с дюканско сладко от плодове.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА ОТ ОМЛЕТИ
Приготвят се 4-5 сладки омлета. Пасира се 300 г. извара с половин чаша кисело мляко. В сместа се прибавят плодове, нарязани на парченца. Тортата се сглобява и се украсява отгоре с още плодове.

ПЛОДОВА ТОРТА ОТ СЛАДКИШ НА ЛЕО
Приготвя се сладкиш на Лео, като се пече в двойно по-голяма форма от обичайното. Така става по-тънък и по-сух. Получената тънка кора се нарязва на равни части, които да могат да се наредят една върху друга. Съединяват се с дюкански мармалад от плодове. Тортата се намазва и отгоре и се оставя да престои и да си поеме.

ТОПЧЕТА ОТ ИЗВАРА С ПЛОДОВЕ
Изварата се овкусява и пасира. Плодовете се подготвят така, че да са на малки парчета, ако има костилки, се махат. Малко извара се сплесква на питка в дланта, взема се парченце плод и се слага отгоре, затваря се и се отъркалва топче.

МЛЕЧНО-ПЛОДОВ СЛАДОЛЕД
Около 300 г. плод се пасира до гладкост. Смесва се с 1 чаша студено прясно мляко и подсладител на вкус за цялата смес. Добавя се 1 желатин, предварително набъбнал и разтопен. Всичко се пасира отново и се слага да замръзне.
Виж целия пост
# 83
ДЮКАНСКИ МАРМАЛАД  ОТ ПЛОДОВЕ
Плодовете се сваряват с малко вода, докато омекнат. Пасират се добре и, ако е нужно, се варят още, докато добият желаната гъстота. Подслаждат се по вкус с подсладител. Мармаладът може и да се консервира, но трябва да се съобразите с това, дали подсладителят е годен за термична обработка. Ако не е, подслаждайте преди консумация.

ДЮКАНСКИ КОНФИТЮР ОТ ПЛОДОВЕ
Плодовете се нарязват на парченца и се задушават с повечко вода, тъй че накрая да им остане известно количество сироп. Тъй като няма захар, от която сиропът да се сгъсти, преценете количеството му и добавете желатин – 1 пак. обикновен желатин от 10 г. за 400 г. сироп. Подсладете на вкус с подсладител и оставете да желира. Този конфитюр не може да се консервира, защото свойствата на желатина ще се изгубят при варенето.

ДЮКАНСКИ КОМПОТ
Принципно Дюкан не е привърженик на компотите на останалите форми на консервиране на плодове, но малко хора могат да си позволят пресни плодове по всяко време на годината. Освен това плодовете, на които в момента не им е сезон, най-често са съхранявани със съмнителни препарати. Затова трябва да знаете, че  е напълно възможно да се приготви компот без захар, който да се подслади при отваряне. Или да се използва подсладител, който подлежи на термична обработка.
Компот се приготвя, като в буркан заредите почистени и нарязани плодове в желано количество, залеете с вода, затворите с капачки и заварите бурканите за 15 минути.

ДЮКАНСКИ ОШАВ
Това е компот, който се приготвя в тенджера с цел да се консумира веднага. Слагате в тенджерата почистени и нарязани плодове, може и комбинация от няколко вида, заливате ги със студена вода и ги сварявате до омекване. Готовият ошав се подслажда на вкус и се охлажда. Освен като десерт, може да се използва и само сокът му като питие. Могат да се използват сушени плодове. Може да се свари и тиква, а полученият сок е изненадващо вкусен, съвсем като в „Хари Потър”.
Виж целия пост
# 84
ПЛОДОВ ФРЕШ
Плодовете се изцеждат през сокоизстисквачка. Полученият фреш се консумира веднага. При липса на сокоизстисквачка сокът може да се получи и ръчно. За целта плодовете се нарязват, слагат се в тензух и се изстискват.

НЕКТАР
Плодовете се нарязват на парчета, ако има люспи, се обелват. Пасират се много старателно. Полученото пюре се подслажда и разрежда с вода, докато се получи нектар с желания вкус и гъстота. Готов е за прясна консумация. Може да се консервира, като се налее в шишета, които се стерилизират. Съобразете се с вида на подсладителя.

ПЛОДОВ АЙРАН
Смесват се плодове, вода, кисело мляко и подсладител в съотношение по ваш вкус. Сместа се пасира много добре.
През зимата подобен айран може да се приготви от кисело мляко и компот.

ПЛОДОВ ШЕЙК
Чаша прясно мляко се сгъстява с 1 ч.лъж. нишесте. Подслажда се на вкус и се охлажда. Към студеното мляко се прибавя плодово пюре и добре се разбива.

ГРАНИТА
Избира се плод с високо водно съдържание, например диня. Нарязва се на парченца и се слага да замръзне. Разбива се с пасатор на сняг и се сервира във висока чаша със сламка.
Виж целия пост
# 85
Втората новост в трета фаза са двете филийки пълнозърнест хляб. Пъ,во само да припомня как могат да се използват в качеството им на филийки, в случай, че някой е забравил 
А именно: за сандвичи, принцеси, „пържени” филийки”, тостове, препечени филийки, хапки или просто заедно с което и да е ястие или супа.
А може и да се снабдим с пълнозърнесто, типово, ръжено брашно и да направим нещо по-така.

СИРЕНАРКА
2 филийки пълнозърнест хляб се натрошават на парчета и се разбъркват с 40 г. сирене (може и извара). Разбива се едно яйце със 100 г. кисело мляко и с получената смес се заливат хлябът и сиренето. Разбърква се отново, поставя се в подходящ съд за печене върху хартия и се изпича до зачервяване.



СОДЕНИ ПИТКИ „СОФИЯ”
Рецептата е на София Смолницка. В оригинал е с бяло брашно. Замесва се тесто от 400 г. типово  брашно, 1 яйце, ½ с.лъж. оцет, 1 ч.чаша обезмаслено кисело мляко, 1 непълна ч.лъж. сода бикарбонат и 1 непълна ч.лъж. сол. Оформят се две тънки питки, поставят се върху хартия, надупчват се с вилица и се пекат до порозовяване в предварително загрята фурна. Изваждат се и се увиват в кърпа, докато изстинат. Според мен това е доза за 4 дни, но нека всеки си прецени.
Вариант с извара: 1 чаша извара се осолява и се смесва с 1-2 разбити яйца. Разстиламе в тавичка едната питка, отгоре изварата и покриваме с другата питка. Печем.

Виж целия пост
# 86
ХРУПКАВИ ХЛЕБНИ ПРЪЧИЦИ
Половин пакетче козуначна мая се разтрошава и се разтваря в половин чаша топла вода. Добавя се непълна чаена лъжичка сол и с около 1 чаша типово брашно се замесва меко тесто, което се обработва десет минути. Тестото се оставя да втаса, след което се премесва и се разтегля и разточва на правоъгълник с дебелина 3 мм. Престоява няколко минути и се нарязва на ленти с ширина 1 см, които се усукват около себе си и се подреждат в тава върху хартия за печене. Изчаква се да втасат 20 мин, след което се намазват с разбито яйце и се наръсват със сусам, ленено семе, ким, мак – по Ваш избор. Пекат се на умерена към силна фурна, колкото по-препечени, толкова по-хрупкави са.
Виж целия пост
# 87
ХЛЕБЧЕТА С ДОМАТЕН СОК И ЧУБРИЦА
Половин пакетче мая се разтваря в половин чаена чаша топла вода. Непълна чаена чаша доматен сок се затопля до температурата на ръката. 450 г. типово брашно се смесва с 2 ч.лъж. чубрица и 1 ч.лъж. сол. Прави се кладенче и в него се изсипват смесените мая и доматен сок. Замесва се меко тесто, което се оформя на топка и се оставя да втаса на топло. Тестото се премесва и от него се оформят две хлебчета, които се поставят в подходящи форми. Втасват още веднъж и се пекат на 190 градуса. След 30 минути се изваждат, намазват се с разбито яйце, смесено с чубрица и се допичат още 30 мин.
Виж целия пост
# 88
БЪРЗИ ХЛЕБЧЕТА СЪС СИРЕНЕ
Замесва се тесто от 3 чаени чаши типово брашно, 1 ч.чаша кисело мляко, 1 ч.лъж. сода бикарбонат, 1 ч.чаша настъргано сирене, 1 ч.лъж. сол. Разделя се на 6 топки, които се подреждат върху хартия и се пекат в силно загрята фурна. Дозата за 1 ден е 1 хлебче.
Виж целия пост
# 89
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ ОТ БЯЛО БРАШНО СЪС СЕМЕНА
Приготвя се смес от 1 чаша бяло брашно, ½ чаша пшенични трици и ½ чаша смес от добавки по ваш вкус: овесени ядки, сусам, ким, мак, ленено семе, булгур, царевичен грис. Половин пакетче мая се разтваря в половин чаша топла вода и с нея брашнената смес се замесва на меко тесто, което се оставя да втаса. Премесва се и се оформя на хлебче, което се поставя в подходяща форма върху хартия. Втасва втори път, поръсва се отгоре с част от семената и се пече.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия