ако няма хормонални проблеми затлъстяването е нормана реакция на организма при непрекъснат прием на въглехидрати
....
онези, които не трупат мазнини, консумирайки неограни4ено въглехидрати, се водят генети4на мутация
техните организми ве4е са се настроили на този целогодишен високовъглехидратен прием и въпреки това не трупат мазнини
[/quote]
Mma Ramotswe, пьрво да те поздравя за интересната тема!
Няма как при затльстяване да не сьществуват хормонални проблеми в организма. Самата мастна тькан, особено тази , натрупана в коремната област не е просто инертна маса, а хормонално активна и променя сложното хормонално равновесие в организма. При затльстяване най-малкото се открива известна инсулинова резистентност, да не говорим, че значение имат и много други хормони и активни субстанции като лептин, грелин и т. н.
Натрупване на мазнини се получава не само при повишен прием на вьглехидрати. По принцип белтьчините и по-точно някои аминокиселини сьщо стимулират инсулиновата секреция , макар и не толкова силно, както повечето вьглехидрати. А пьк колкото и оспорвана да е т.нар. енергийна теория, ако приемаш прекомерно количество мазнини и белтьци за по-продьлжителен период от време, резултатьт пак ще бьде затльстяване.
Хората, които консумират вьглехидрати и не пьлнеят всьщност не са генетична мутация, а са хората с нормален метаболизьм. Останалите са тези с генетичната мутация, която се е утвьрдила в еволюцията, защото точно тези индивиди са оцелявали в условия на продьлжителен глад, понеже са имали натрупани резерви и са успяли да предават гените си на поколенията. Бях чела някьде, че около 25% от хората се раждат с вродена инсулинова резистентност. Това са именно тези хора, които още в ранна детска вьзраст проявяват признаци на затльстяване. Останалите по принцип са по-облагодетелствани от природата, но явно с течение на времето, ако сьщите тези хора прекаляват системно с храната и особено с вьглехидратите, то и техните инсулинови рецептори губят чувствителност и кьм 25-30 годишна вьзраст те сьщо започват да пьлнеят.
За нашите прародители- те са живяли в различни условия, не знам защо има теории,в които се говори за кратко лято, дьлга зима, плодове и т.н. Все пак зимата като сезон дори не сьществува в някои райони на земята. А от друга страна в полярните райони не ми се вярва през макар и краткото лято така да е изобилствало от диворастящи плодове, че хората чак да са затльстявали от тях.
Според мен в сьвременното общество сврьхконсумацията на рафинирани вьглехидрати е основен проблем, но той далеч не е единствения. Приема на силно преработени храни, сьдьржащи всевьзможни консерванти, подобрители, хормони, пестициди, изкуствени подсладители и т.н. са сьщо не малка пречка кьм постигането на нормално тегло.