Торта или сладкиш, Агнес или Агнеса?

  • 28 894
  • 46
# 30
Ох, едвам се сдържаме да не опитаме сладкиша!  Crazy
Изглежда невероятно.... отгоре дори го поръсих със ситно смлени орехи....  Heart Eyes

В повечето рецепти пише, че е хубаво да престои поне 24 часа,
.....ама и аз си се чудя защо ще чакам толкова много време.  #Crazy Whistling
Виж целия пост
# 31
kzbsn , ако си изсушила глазурата във фурната - няма нужда да чакаш Wink.Чака се 24 часа, ако съхне на стайна температура, т.е. жълтъците не са обработвани термично.
Виж целия пост
# 32
Реших да го оставя да съхне на стайна температура...  Embarassed

Искам да благодаря на всички за съветите!   bouquet

Като го опитам ще пиша дали съм се справила....  Laughing
Виж целия пост
# 33
Не се сдържах и преди малко опитах от сладкиша.....
за последно съм яла този сладкиш преди 6 години сигурно и съм забравила как е на вкус....

- блатът ми е твърд... не много, но хруска.... така ли трябва да бъде,
само да отбележа, че тавата ми беше голяма с диаметър 25 см.... и съответно блатът се получи тънък, така и исках,
но очаквах да е малко по-мек....

Благодаря предварително!
Поне да знам къде може да съм сгрешила.... пекох го на 180 градуса за 40 минути.....
но печката ми е без вентилатор...
Май съм прекалила с печенето.  Cry
Може би това, че блатът е тънък... трябва да се пече по-малко време... как мислите?  newsm78
Виж целия пост
# 34
Не, не трябва да е ...твърд, плътен- да (все пак е орехов сладкиш) , но не и твърд.
Предполагам си  прекалила с печенето и съответно, поизсушила.
Погледни една страница назад моя колко е дебел, в смисъл не е от  дебелите, мъжлето и той го обича по тънък, но колко се пече  newsm78.....не мога да ти кажа, аз се ориентирам по аромат и боцкам с клечка, ако ми се вижда леко суров, суха ли е - вадя от фурната.
Виж целия пост
# 35
Polly, благодаря за отговора!   bouquet

Сладкишът ми изглежда като твоя,
но отгоре и отдолу е хванало коричка....
Майка ми каза, че се е получил добре,
каза, че не трябва да е мек сладкиш.....
но пък не очаквах да е хрупкав.... не точно твърд
да, май съм прекалила с печенето.  Cry
Виж целия пост
# 36
По мои спомени не трябва да е хрупкав, мек си е блатът. Не като на същинските ореховки, а по-мекичък, нещо като кекс с орехи Rolling Eyes
Виж целия пост
# 37
Направих вчера този сладкиш. Останаха само няколко квадратчета  Crazy, но вкъщи рядко се задържат десертите  Laughing
Много е вкусен и действително е като кекс с орехи. В никакъв случай не бих казала, че е твърд, още повече пък хрупкав.
kzbsn, вероятно си го пекла повече от необходимото. Аз пекох до "суха" клечка  Peace
Виж целия пост
# 38
Любим сладкиш от детството. Досега винаги майка го е правила, снощи за първи път се пробвах. Получи се както трябва на дебелина и мекота, но сгреших, че го оставих във фурната да се суши. Коричката е изсъхнала повече от колкото е необходимо, но няма да остане. Децата много го хареса и искат вече само Агнески.
Виж целия пост
# 39
Може да съм прекалила с печенето, НО всички се почерпиха със сладкиша и искаха още,
дори имам поръчка за другата седмица.   Crazy

Интересно.....
блатът беше твърд в деня, когато го направих,
но на следващия ден беше божествен!!!  Heart Eyes Не беше твърд, но и не беше прекалено мек...
Може би престояването е за хора като мен, които са прекалили с печенето хихи  Joy
Но наистина като се остави за няколко дни и е още по-хубав,
обаче следващия път не знам дали ще оцелее толкова време.  Joy Heart Eyes

Наистина си е голяма вкусотия,
особено, когато яйцата са от село и въобще не се притесняваш за жълтъчената глазура.  Laughing
Виж целия пост
# 40
Ето какво ми се получи - вижда се, че отдолу и отгоре е загорял леко:

Виж целия пост
# 41
kzbsn, не му се кахъри толкова   Hug, важното е че всички са го харесали.
Я, колко апетитен изглежда  Heart Eyes
Виж целия пост
# 42
Искам да се похваля, че най-накрая се справих с този сладкиш!!!  Crazy

Разбрах си грешката - пече се на 180 градуса (без вентилатор) за 15-20 минути, като се прави проверка с клечка.
Този път блатът се получи мек и не беше изгорял.  Laughing

Един съвет от мен - към тестото може да се добави настъргана кора от 1/2 лимон,
а към глазурата - 1-2 капки лимонов сок.
Още по-вкусно е така!  Heart Eyes Crazy

П.С. Много е зарибяващо......  Joy
Виж целия пост
# 43
Здравейте,
аз мисля, че рецептата за тортата, която labrex показа е тази.  Трябва само да я преведа.

http://www.kirchenweb.at/kochrezepte/kuchen/ad/agnes_bernauer_torte.htm

Блатовете са на белтъчна основа, със смлени бадеми и  много малко брашно. Правят се от 7 белтъка, от което тесто се правят 5 блата.

Ето тук открих друг вариант. Има и снимка подобна на тази, която показва labrex.


http://www.chefkoch.de/rezepte/821681186659883/Karins-Agnes-Bernauer-Torte.html
Виж целия пост
# 44
Пробвах и аз този разкошен сладкиш,но с първия опит-рецепта от интернет,не ми се получи. Laughing иначе скоро пак го правих с рецептата от моят приятел и сладкиша стана превъзходен.При първия опит заливката ми стана много рядка,но при втория стана много светло жълта,към бяла на цвят и сравнително по-гъстичка от първия опит.И след 10 часа в хладилника сладкиша стана невероятен...да си оближеш пръстите  newsm10 И задължителното,което запомних за тази рецепта е да се бият жълтъците 20мин на водна баня и заливката да се изсипе върху горещ блат!!И не го слагайте за по няколко минути във фурната!!! Simple SmileSimple Smile Надявам се да съм ви била и аз полезна,ако някой се интересува от рецептата по която действам аз да пише Simple Smile))
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия