Маргарин или масло?!

  • 5 135
  • 32
Мами, пускам темата в готварския защото не става въпрос за захранване на бебе, а за нашето хранене!
Изчетох какво ли не ,  искам да попитам и вас, какво използвате в къщи за вас и децата: масло или маргарин?!
Виж целия пост
# 1
Масло
Виж целия пост
# 2
И за нас и за детето- масло! Wink
Виж целия пост
# 3
Твърдо масло  Naughty Маргарина не кусваме  Crossing Arms
Виж целия пост
# 4
 за правенето на сладкиши и готвенето - твърдо за маслото?!
Виж целия пост
# 5
Ние караме повече на маргарин,а на детето масло Wink
Готвя и с олио и  с масло Peace
Виж целия пост
# 6
На детето давам само масло, за нас ползвам и маргарин, и масло, зависи какво готвя. Скоро в едно от бебешките списания имаше статия за маслото. Беше учудващо за мен това, че маслото не е много по-калорично от останалите видове мазнини - маргарин, олио, зехтин. 
Виж целия пост
# 7
За готвене - олио,за салати - зехтин,за сладкиши - маргарин (ще ми се отрази чувствително на бюджета само с масло да ги правя Sad).На бебата слагам основно зехтин в пюретата и понякога редувам с малко масло - маргарин не й давам,много гадости и за него изчетох Sad Абе то всичко си има всякакви странични ефекти...да се чудиш какво да ползваш Sad
Виж целия пост
# 8
А защо е толкова нездравословен маргарина? newsm78
Виж целия пост
# 9
Масло - за мазане на филийка, чат-пат за пържене, забъркване на сосчета, в някои сладкости, зв овесените ядки на закуска и др. подобни.
Олио, зехтин - за готвене и салатки.
Чист маргарин в кутия не съм купувала поне 3-4 години - откакто и аз изчетох куп неща за вредата от него. Но за съжаление той присъства в много от готовите храни, така че пак не може да се избегне.

if , маргаринът е по-неполезен от маслото, защото се произвежда от най-нискокачествените растителни мазнини, втвърдени по някаква си технология, при която технология пък се образуват вредните за организма вещества. Сигурно в нет-а има много за него, ако ти се търси Wink
Виж целия пост
# 10
А защо е толкова нездравословен маргарина? newsm78
Незнам дали е от нискокачествени масла, но определено вредността в него идва от технологията на втвърдяване на маслата - хидрогениране
1. Растителните мазнини съдържат ненаситени мастни киселини, които са си много полезни -  необходими са за нормалния растеж, по-лесно смилаеми са, предпазват от рак и атеросклероза и т.н. но при хидрогенирането тези ненаситени мазнини се унищожават и се превръщат в твърди наситени. В кравето масло също преобладават наситените мастни киселини, но те са с по-къса верига и са по-лесно смилаеми.
2.Освен това високата температура, при която се извършва хидрогенирането унищожава и витамините на мазнината.
3. При хидрогенирането се получават и разни несвойствени за организма мастни киселини, структурата на които е променена и като попаднат в клетките променят някои от клетъчните функции. Нещо подобно става най-общо казано, незнам дали се изразявам достатъчно добре Embarassed Примерно повишават "лошия" холестерол и създават предпоставки за атеросклероза или част от тях са канцерогенни и т.н.
4. В маргарина се прибавят разни оцветители, овкусители, и др. синтетични добавки,които се препоръчва да се избягват в детска възраст.
Затова е по-добре да се избягва, като заместител на маслото.

Ние ползваме предимно краве масло, олио и зехтин.
Но и маргарин купувам понякога. Гледам да не се вманиачавам.
Да не говорим, че според мен кравето масло си е ментосано Wink
Напоследък дори и разни вносни масла като Президент, Мегле и др. ме съмняват нещо. Не може чисто масло в хладилника пак да остава меко, ако не е смесено с маргарин newsm78  А при мен точно това става.
Виж целия пост
# 11
Само масло . Маргарин от 10-ина год. не съм купувала.
Виж целия пост
# 12
Ползвам и двете.
Даже понякога ми се налага да ги комбинирам...примерно вчера маслото ми се оказа малко и прибавих малко маргарин:)
Виж целия пост
# 13
Az kupuvam nehydrogeniran margarin.Izkarah edni kursove po zdravoslovno hranene i tam ni go prepora4aha.Masloto e tvarde kalori4no za nas,no za decata e dobre.
Виж целия пост
# 14
Az kupuvam nehydrogeniran margarin.Izkarah edni kursove po zdravoslovno hranene i tam ni go prepora4aha.Masloto e tvarde kalori4no za nas,no za decata e dobre.
А кой е нехидрогениран?кажи някоя марка
Виж целия пост
# 15
 Срела, химията не е силната ми страна, но и аз прочетох подобни нчща и се ззамислих, за това пуснах и темата.  Мерси за подробното обяснение!
Виж целия пост
# 16
Масло!
Маргарин никога не съм купувала (нито опитвала).
Готвя със слънчогледово олио, сусамено олио и зехтин.
Виж целия пост
# 17
И аз се замислям по този въпрос.
Но напоследък ми се струва, че и маслото май го мешат с маргарин - много меко стои дори в хладилника!
Виж целия пост
# 18
Масло.

Избягвам всичко изкуствено (да не кажа мразя), а за мен маргаринът е най-изкуствената храна!
Просто не знам как успяха да го рекламират толкова добре, за да луднат хората по него от толкова време да го ползват така масово... Shocked

Винаги съм го мразела, откак се е появил (или поне откак аз знам за съществуването му)...  Stop
Виж целия пост
# 19
Предимно краве масло ползвам, но понякога се изкушавам да купя от този така рекламиран "Рама", но това наистина рядко. А за готвене и олио ползвам.
Виж целия пост
# 20
Основно масло и то от немското, защото както се спомена българското го мешат с маргарин, а и смърди ужасно Confused
В някои сладкиши слагам маргарин, но гледам там където мога да сложа олио.
Виж целия пост
# 21
Само масло и както каза една мама по-горе, не бг, или пък ако е бг то ще е от кума ни, който се занимава с търговия на мл. продукти и знам какво купувам от него. Но повече случаи купувам Президент.
Маргарин от 10-12 г. и аз не съм купувала.
Но, пък я се замислете колко от сладикишите, които купуваме понякога са направени с маргарин, ами бисквитките... Mr. Green newsm78
Виж целия пост
# 22
И аз се замислям по този въпрос.
Но напоследък ми се струва, че и маслото май го мешат с маргарин - много меко стои дори в хладилника!

Има нещо такова...
И мои приятелки се оплакаха от същото.
Когато си дойдох преди няколко месеца в БГ, ме предупредиха и купувам само немско.
Виж целия пост
# 23
Масло,но НЕбългарско.Ако си купиш немско от Метро излиза на същата цена като българско от квартално магазинче.Онзи ден при нас имаше само българско,а ми трябваше спешно и установих,че си е чист маргарин- Милтех.Изобщо не стяга в хладилника и се маже превъзходно.За пръв път виждам такова нещо.Иначе масло яде само синът ми,ние не ползваме.
Не знам обаче дали забелязвате напоследък колко са скочили цените на маслото?
Виж целия пост
# 24
По-често масло, но понякога се случва и маргаршин-особено за някои кремове и сладкиши!
Виж целия пост
# 25
Още един глас за маслото!   chef
Виж целия пост
# 26
Az sam v Canada i kupuvam margarin Becel.Toi e nehydrogeniran.Sigurno i pri vas ima samo triabva da porazgleda6.
Виж целия пост
# 27
Моят глас е за МАСЛОТО!
Някъде в нета, четох за вредните съставки на маргарина и от тогава, само масло ползваме - по възможност не българско, но и според това, колко е далече заплатката Simple Smile
Виж целия пост
# 28
И ние използваме само масло, маргарин в редки случаи ако правя сладкиш, че излиза по-евтино.  Embarassed

Как така нехидрогениран? Ами нали маргаринът е точно хидрогенирани растителни масла. Ако са нехидрогенирани, няма да са твърди. Или вече има и по-нови технологии и аз не съм в час?  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 29
Но, пък я се замислете колко от сладикишите, които купуваме понякога са направени с маргарин, ами бисквитките... Mr. Green newsm78
А, да, от това не можем да избягаме. Всичко е с маргарини... Но поне в къщи каквото мажем на филии и даваме на детето гледаме да е натурално, защото например познавам майки, които на 7-месечни бебета правят попарата с маргарин.
Виж целия пост
# 30
Масло Simple Smile.
Виж целия пост
# 31
масло
Виж целия пост
# 32
Използвам масло. Маргаринът не ми е вкусен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия