ВЕГЕТАРИАНСКА ЗЕЛЕВА СУПА
Необходими продукти:
1кг зеле
3 картофа
1-2 глави кромид лук
1-2 моркова
3-4 домата
дафинов лист
1 с.л. растително масло
млян черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Кипнете вода, подсолете и намалете огъня. Накълцайте на дребно прясното зеле, нарежете на жулиени обелените и измити картофи. Пуснете зеленчуците във врящата вода. запържете до златист цвят в растителната мазнина обеления и нарязан на дребно лук, добавете нарязаните на тънки ивици моркови, запържете ги, после добавете нарязаните домати, сипете малко вода и задушете.
Изсипете задушените зеленчуци в бульона, сложете дафинов лист, сол и пипер.
СЪВЕТ: Ако предпочитате супи, приготвени на основата на месен бульон, не трябва да слагате в тях картофи.
БОРШ С ПАТЛАДЖАНИ
Необходими продукти:
1л зеленчуков бульон
1 картоф
100г патладжани
100г прясно зеле
1/2 пиперка
1 глава цвекло
100г кромид лук
1/2 морков
2 с.л. доматено пюре
1 дафинов лист
зелени подправки за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете цвеклото на жулиени, запържете в малко растително масло с доматеното пюре, залейте с малко вода и задушете до готовност.
Във врящия бульон пуснете нарязаните на малки парченца картофи и патладжани, оставете да кипне и добавете накълцаните на тънки лентички зелени пиперки. варете 15-20 минути. добавете задушеното цвекло, запържените лук и моркови, сол, пипер, дафинов лист и варете още 5-7 минути. Сервирайте супата със ситно нарязана зелена подправка.
ВАРИАНТ: Вместо патладжани може да се използват тиквички.