Веганството - да споделим опит 2

  • 97 504
  • 2 089
# 840
Кантарини, беше края на учебната година и вече свършен факт. За тази година се знаеше, че учителката е друга. Затова и оставих така нещата.
Иначе тук от училище до училище има огромна разлика във всякакъв аспект.

Луничке, не е задължително да е сложно и да купуваш специални храни. Всъщност кои са тези храни?
Бобови, зърнени, семена, плодове, зеленчуци, ядки, кълнове, ако ти се занимава.
Сега е сезона на тиквата.
Зимата ябълки, банани, цитрусови.

Човек, ако е готов за идеята, ще се справи. А аз мисля, че си готова.
Виж целия пост
# 841
 Peace
Виж целия пост
# 842
My_Moonka ,
Добре дошла. Simple Smile
Нищо не  е сложно, когато от вътре те влече.  Simple Smile
Лека- полека и неусетно ще научиш разни неща, които сега само ти се струват сложни.  А те са такива, просто защото са ти все още непознати.  Peace
Честно казано на мен  като ми се каже нещо от света на месото, рибите , някои от сирената....и ми звучи супер объркващо и супер сложно. Аз нямам грам опит с тези храни, нито ги познавам като наименования, нито знам как се готвят/приготвят.

Аз също се уча. Вече бая годинки....  И все научавам по нещо ново и полезно.
Виж целия пост
# 843
Здравейте, днес цял ден разглеждам темата и направо си умирам от радост  Laughing , има толкова неща, които не знаех, толкова неща си харесах , че .... нямам думи, страхотна тема ... аз съм веганка от 3 - 4 години и тук открих страхотни неща, които да използвам в кухнята си ... толкова подробно и полезно  Crazy  все съм се ровила из нета да открия инфо за веганците, но все нещо липсваше , отново - страхотна тема  Peace
Виж целия пост
# 844
My_Moonka,
съвсем не е сложно самото веганство, сложна е по-скоро промяната.
А иначе Вери много точно ти го е казала -


Бобови, зърнени, семена, плодове, зеленчуци, ядки, кълнове, ако ти се занимава.


Бобовите са известни - всякакви видове боб, леща, грах, нахут и фъстъците към тях
Зърнени - може би тук си попаднала на няколко неизвестни като киноа, амарант (поне на мене тези ми бяха неизвестни), те не са толкова познати у нас, иначе в тази графа спадат нашенските зърнени - пшеница, ръж, ечемик, овес, също и ориз, просо, булгур, и амарант и киноа, които се намират най-вече в диетичните и био-магазините, но и във ФФ вече има амарант за 3 лева някъде
Семена - нашенските са си екстра като за начало - намират се навсякъде - слънчогледови, тиквени
Ядките също са ясни, аз наблягам на орехи, че имаме много, и лешници. Но иначе - разнообразие голямо!
Плодовете и зеленчуците няма какво да ги коментираме, най-добре наистина се възползвай от сезонността им (ние също сега много хапваме тиква), а иначе в магазините има и много замразени зеленчуци.
За кълновете - аз съвсем отскоро започнах и съм възхитена!!!

Аз все повече изпитвам влечение да не купувам нищо готово, а да си правя всичко самичка. Всъщност в момента единственото готово, което влиза вкъщи е хлябът, но и в тази сфера съм запретнала ръкави, само трябва да направя нещо, което на всички ни да хареса! Laughing

Може би сложно ще ти бъде в началото с разнообразието от постни храни.

В тази връзка подхвърлям тук, че имам един уърд файл с рецептите от първата тема, както и такива, които съм си вадила оттук оттам - всичките вегански. Който го иска - с удоволствие ще го пратя, само да ми пусне мейл на лични.
 Hug
Виж целия пост
# 845
От зърнените- елда също.
Семена- сусам, лен, мак.
Сушени плодове съм пропуснала- стафиди, кайсии, сливи, смокини, шипка. Другите не споменавам, защото не са български.
Виж целия пост
# 846
В тази връзка подхвърлям тук, че имам един уърд файл с рецептите от първата тема, както и такива, които съм си вадила оттук оттам - всичките вегански. Който го иска - с удоволствие ще го пратя, само да ми пусне мейл на лични.
 Hug
Щастливата, пратих мейл и голямо благодарско за труда!
Виж целия пост
# 847
My_Moonka, няма защо да се стряскаш от термини, магазини, продукти - имаме си достатъчно наша си храна, която е масово достъпна и ще ти дава всичко необходимо. Вери се е включила компетентно и няма какво да повтарям. Много ми хареса желанието ти да си освободиш главата от мисълта за яденето - и аз към това се стремях преди и се изненадах колко е лесно. Имаш нагласата, подкрепа у дома - значи всичко полека-лека ще се нагласи. Щастливата преди време беше дала идея да се направи табличка с най-необходими минерали, витамини и т.н., които храни ги съдържат и в какво количество. Може това да ти помогне лесно да си организираш меню. Като понатрупате опит с веганството можеш спокойно да си направиш предварително меню за месец напред с разнообразни яденета - съвсем няма да го мислиш. А и ще моеш предварително да си напазаруваш необходимите неща, дори и това да включа разходка с автомобила до друг магазин. Да си призная, у дома рядко ми се струва да планирам и 2-3 дни напред, понеже обичаме да хапваме каквото решим на момента - не е лесно, ама се справям:) Започнах обаче да си правя списък и вървя бавно и полека към по-добро планиране.

Сега схващам, че отдавна не съм писала тук, но така ме е увъртяла работата, че нямам грам време да вкарам 2-3 смислени изречения, камо ли рецептичка - тук или във фейсбука. Иначе съм на вълна патладжани, тиквички, моркови, карфиол, цвекло. Експериментирам с различни дресинги за салати за разнообразяване на вкуса. Забелязвам, че откакто захладня, адският ми апетит от лятото се сви в нормални граници - винаги се пробвам и сега за пореден път се убедих, че обратно на повечето хора плющя здраво лятото и нямам толкова ищах за ядене, когато е студено.
Виж целия пост
# 848
Аз имам една веганска таблица с витамини и минерали и кои храни ги съдържат. Мога да се пробвам да я сканирам някъде.

Виж целия пост
# 849
Момичета влизам с два въпроса с молба за съвет:

Как да разтворя цветен прашец в мед? В какво съотношение имам в предвид.
Дайте някакви дресинги за салати че това е единствения начин по който мога да накарам мъжът ми да не слага сирене на всяка салата. Салата се яде всяка вечер у дома, но задължително овкусена със сирене  Embarassed

Много ви благодаря.

В нашия град има изложение на меда и вчера си купихме от производители различни видове мед и прашец. Имаше и пчелно млечице, но някак си не бих купила от улицата пък било то и съхранявано в хладилни чанти.
Виж целия пост
# 850
Зимата също можеш да си осигуриш и български зеленчуци и плодове: до януари - дюли, мушмули, грозде, круши, тиква, после - ябълки, цитруси, киви, банани. А зеле, моркови, праз, цвекло, пащърнак до пролетта. За тях не е нужен специализиран мазагин.
Сега вече си е сезона на тиквата, много чушки, все още останали домати, праз...
Виж целия пост
# 851
Щастливата ,
колко страници е този файл? дали е възможно направо тук да го публикуваш? Или да си пуснем наистина един успореден рецептурник. Таман това да е началото му. Или да ги постнеш във ФБ, нали се създаде там точно такова нещо?
И на мен ми се иска да имам такава колекция, но ако си я запазя някъде в моя компютър рискувам, че ще я загубя. Crazy

thai
,
Здравей и от мен.  Simple Smileще се радвам да споделиш твои навици, опит и открития. Преди да станеш веган, била ли си веге?
Nivea Simple Smile ,
Най-често се препоръчва съотношението да е 1:1 или 1:2 /прашец : мед/.
Аз правя 1:2, защото иначе става много концентрирано и за черният дроб е рисковано. Особено за детето.
Винаги го смесваш в течен мед.  Добре е да е такъв , който не се захаросва/кристализира. или се захаросва трудно. Такъв е акациевият, също  елденият...
Първо слагаш прашеца, а отгоре меда. След време прашецът  набъбва и  изплува нагоре. Така заема почти целият буркан. Съхранявай в хладилник. Най - удобно е да смесваш в стъклен буркан с капачка. Сместта става доста плътна и твърда.

Да ви почерпя със палачинки/ с овесено мляко/ , домашен малцов квас и крем от тиква + кестени+ мед  + кокосово мляко


Кремът стана много благ, плътен и с наситен вкус. Може да се консумира отделно, като следобедна закуска за детето, например. 
Така м/у впрочем  излапа  вчера една купа, веднага след като го направих.  Grinning

Виж целия пост
# 852
ехее,realist,при вас почнаха ли кестените  Grinning тука още нямаме
любими са на всички вкъщи-сурови,печени ,всякак

Вери,имаме една хремичка вече 2 седмици,и една кашлица  Thinking замислям се пак за това мляко  #Cussing out
Виж целия пост
# 853
А в БГ вече има кестени Simple Smile
Реалист, може ли рецептата на този крем, страхотно изглежда и звучи!
Виж целия пост
# 854
realist, страхотна почерпка!
Ако имаш време да споделиш и рецептата за палачинките   bouquet !

Аз намерих тези рецепти от сайта на Йоана, който често чета SOS – 3 сурови веган десерта
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия