Ако желаете да конкурирате лабораториите на Лореал, Вижи, Юсерин и други, които сте чували и гоните ефекта на нежна текстура и аромат дори, има начини. Мазнината се подгрява на много, много бавен огън за нищо на света не трябва да се стига температурата, при която се задейства процеса на пържене. Хора които ги разбират тия работи са се пробвали да ми обясняват какво се случвало било без значение каква е мазнината, дори полезния зехтин видиш ли като прегрееш, т.е. почне вече пърженето на иначе така витаминозните зеленчуци, някви свободни радикали започвали да се отделят. Не ги знам тия какви са, но звучат като кофти пичове - хем са свободни, хем са радикални. Та не случайно ни съветват да избягваме пържена храна. Колко са градусите не знам точно, по моя преценка някъде около 60 по Целзий, но така по бабешки ще се опитам да обясня - трябва да е горещо и като топнеш пръстчето да възкликнеш "Ух! Пари!", мехур от изгаряне обаче не трябва да ти се появява. Маха се от котлона да си почине едно 12 часа и да си пуска там билката благините в сгрятата мазнина. През това време маста (било то свинска, патешка, гъша) отново стяга естествено, та на 13-тия час подгрявате леко колкото да се втечни и прецеждате през каквото ви хареса, надиплени превързочни марли (че една марличка само много рехаво сито е), тензухче, памучно някакво парцалче, каквото имате там под ръка. Най-добре е това нещо да се съхранява в стъклено бурканче, не пластмасово и да се държи в хладилник. Туй то. Отваряш хладилника, вадиш, мажеш. Аз си го кътках и пестях докато мажех изгорената гърда, ама сега вече като гледам, че количество ми е останало мажа дори по лицето като нощен крем.
Ако още повече пък ви се играе, можете и онази техника да приложите с премиването на маста. Тя си е трудоемка обаче за мързеланковци като мен. В хладка вода слагате мазнотията и започвате все едно яйца разбивате и така енергично около 5-7 минути. Хвърляте водата, доливате нова и пак биете. Идеално упражнение за предмишница между другото. Около десетина пъти така и всичките тлъстинки на покойното животно са вече изпрани. Няма дъх, няма онзи специфичен жълт отенък. Та оттук ако стартирате като основа и извършите циганските колела с извличането на невена, ще сътворите мехлем, който може и да продавате.