Кога се слагат туршийте?

  • 53 484
  • 260
# 75
Момичета, дайте малко акъл.  Praynig Днес слагах Царската туршия на Мастерчето, нооо... останаха ми камби и карфиол, а нямам повече буркани. Кво да праа сега? Във фризера някак мога ли да ги бутна?Не съм замразявала. И ако замразя - после как , така де по какъв начин да ги приготвям? newsm78Е, те сега го закъсах...Отидоха ми кабмите... newsm45
Виж целия пост
# 76
 На Селма камбите си направи, ако още не си.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433474.0
Виж целия пост
# 77
Просто Хари, мерси за бързината с която се включи, но аз нямам буркани...Такива на винт. От другите имам в изобилие, но те не ми вършат работа.
Виж целия пост
# 78
Със сигурност има рецепта със салицил. Нея издирвам
Има, да, аз бях пуснала и в тази тема някъде по -назад е, хи-хи. Само че аз правя само домати-смлени или настъргани, заедно с чушки не съм правила. Консервирам ги със салицилова киселина, на пликчето на която си пише, че е и за консервиране. Аз също винаги забравям дозата и всяка година се допитвам до възрастната ми съседка, която ми каза и рецептата, докато и тя не се сети да ми каже тази година-ама то на опаковката си пише Joy Joy Joy Та -слага се на 1 кг. зеленчук-1гр салицилова киселина-то си го пише на самата опаковка, да не мисбиш, че и сега го знам наизуст-пак отидох да прочета Joy Joy, нищо, че ги слагах преди 2 седмици доматите (и както казва моята възрастна съдедка-и мааааалко отгорце си слагаш и от тебе-за всеки случай).  После ги наливам в бутилки, изчаквам хубаво да се утаят и след 2-3 часа наливам мааалко олио отгоре-за запечатване. После наистина са с вкус на пресни домати.
Виж целия пост
# 79
Привет, момичета   bouquet

Следя ви редовно, но до сега не съм писала в тази тема. Отсъствах седмица и сега с любопитство чета всичко. Понеже видях, че никой не е писал по въпроса на matze за рибата, ще кажа как я правя аз и много се харесва.

Почистената риба се измива хубаво. Накисвам я в саламура за 24 часа /не с морска, а с обикновена сол/, След 24 часа рибата се отцежда хубаво и се слага в оцет - да я покрие, за 12 часа /може и повече/. Загрява се олио - като се пусне хапка хляб вътре да започне леко да се пържи, тогава е готово. Маха се от огъня и когато изстине до степен да си държиш пръста вътре е готово. Рибата се отцежда и после рибка по рибка /може и по няколко/ се топят в олиото и се нареждат в буркани плътно. Отгоре слагам по 1-2 зрънца бахар и по 1 дафинов лист. Затварят се и се прибират на хладно.
Както го описах - много сложно изглежда , но не е . Рибата издържа дълго време така. Рецептата е идеална за сафрид, хамсия и всяка друга.
Дано да съм била полезна.
Виж целия пост
# 80
Момичета, дайте малко акъл.  Praynig Днес слагах Царската туршия на Мастерчето, нооо... останаха ми камби и карфиол, а нямам повече буркани. Кво да праа сега? Във фризера някак мога ли да ги бутна?Не съм замразявала. И ако замразя - после как , така де по какъв начин да ги приготвям? newsm78Е, те сега го закъсах...Отидоха ми кабмите... newsm45

  А пластмасови бутилки от минерална вода имаш ли?От тези с по-широко гърло?Насипваш вътре камбите и карфиола,аспирин,сол,захар,оцет,вода по някоя рецепта и затваряш.После като ще хапвате просто режеш бутилката и пресипваш в друг съд.Някой беше пускал рецепта за люти чушлета в шишета и аз миналата година правих.Супер удобно!
Виж целия пост
# 81
lina kaz, БЛАГОДАРЯ ти от сърце!!! Спасяваш положението... При първа среща ще черпя... Wink Hug
Виж целия пост
# 82
Благодаря, казабланка  bouquet Ако някой не се сети дали се слагат чушки, ще бъдат само нарязани домати. Сместа когато се сложи салицила разбърква ли се и колко често се прави това?
А по въпроса за останаалия карфиол . Може да се бланшира за 2 мин.с малко сол. Отцежда се, изтива . В пликчета и във фризера. Зимата изваждаш пликчето, размръзваш и панираш в панировка от яйце и брашно. Много е вкусно.
Виж целия пост
# 83
lina kaz, БЛАГОДАРЯ ти от сърце!!! Спасяваш положението... При първа среща ще черпя... Wink Hug

  Радвам се,че мога да помогна  Hug
Виж целия пост
# 84
Здравейте.И аз тези дни съм в разгара на приготвянето на туршийките.Правя много,защото зимата много си ги хапваме.Сега обаче искам изпитана рецепта за царска туршия,но с точни пропорции-зеленчук и марината.Прочетох тук по-нагоре рецепта,но само на маринатата.Нямаше количество зеленчуци.Благодаря ви предварително    bouquet
Виж целия пост
# 85
Царската туршийка на Мастерчето я има на страница трета. Там има линк. Peace
Виж целия пост
# 86
Благодаря, казабланка  bouquet Ако някой не се сети дали се слагат чушки, ще бъдат само нарязани домати. Сместа когато се сложи салицила разбърква ли се и колко често се прави това?
А по въпроса за останаалия карфиол . Може да се бланшира за 2 мин.с малко сол. Отцежда се, изтива . В пликчета и във фризера. Зимата изваждаш пликчето, размръзваш и панираш в панировка от яйце и брашно. Много е вкусно.
ААА, това е важен въпрос. В никакъв случай не го слагай в целия кюп, че ще си скъсаш нервите докато го разбъркаш-образуват се малки топченца, които има да ги гониш из тавата с часове Joy. Аз си отделям количеството салицил в една малка чашка, прибавям 1-2 супени лъжици студена (не топла или вряла) вода и хуууубаво го разбърквам и тогава го слагам в общото количество домати. Разбърквам и него хубаво и това е, не е небоходимо да го бъркаш няколко пъти.
Виж целия пост
# 87
Тук някъде от форума бях намерила една рецепта за хрупкави камбички. Мисля да я направя, но не намирам да съм записала дали се слага аспирин. А е без варене. Какво ще ме посъветвате? newsm78
Виж целия пост
# 88
Моята любима зимнина, вече няколко години се оказва, че са сушените домати в зехтин на майка ми!  Laughing Пръвото нещо, което свършва, от скъпоценните малки бурканчета. Така, че тази година съм се заловила да суша на фурна (по нощите, че по-евтино). Ето тука видях много подробни и ясни указания http://sharemykitchen.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0 … 0%BE%D0%BC%D0%B0/
 Thinking Питам се, обаче, след като съм решила да си направя сериозен запас - трябва ли да ги стерилизирам? И как? Някой от вас да го е правил?   
Уу, че дълъг линк се получи  ooooh! Извинете  Tired

Ями, не знам дали някой ти отговорил по нататък в темата, но аз правих скоро домашно сушени домати със зехтин и подправки. Всяко бурканче завършвах, като слагах най-отгоре кръгче лимон, а върху него морска сол. Важно е зехтинът да е горещ като пълниш бурканчетата и да е до горе, за да няма въздух. Съхранявам ги в хладилника. Някъде на 3-4 ден бяха готови за консумация, за моя изненада - невероятно вкусни. Сложих освен подправки (пресен магданоз, пресен копър, сух босилек, чесън, каперси) и лимонови резенчета - обилно. Така се неутрализира малко тежкия вкус от зехтина, а киселият привкус и лимонов аромат се оказаха страшно подходящи. Подправките са комбинирани по няколко на бурканче, а не всички изброени наведнъж. Понеже ги правя за първи път не мога да кажа колко им е трайността. Но в линка, който си дала има инфо по този въпрос, което аз споделям относно трайността.

И малко снимки:

http://dimov.myphotoalbum.com/view_album.php?set_albumName=album21
Виж целия пост
# 89
Край след 3 седмици ходене по мъките сложихме цялата зимнина,просто думи нямам колко много неща направих и се уморих  Sad.Малко по нагоре видях подобна рецепта на туршията която преди час заредих с мед,тя е готова утре за консумация  Grinning и ще се радвам ако оцелее нещо до зимата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия