Здравословно хранене за децата - 4

  • 38 767
  • 786
# 315
До колкото знам беления боб е обелен по химичен път, а не механично и май не е много полезен.
Виж целия пост
# 316
До колкото знам беления боб е обелен по химичен път, а не механично и май не е много полезен.
Хм, това не го знаех, благодаря!
Всъщност зърната изглеждаха доста надрани, все едно са се валяли в някаква механична стъргалка... и не бяха 100% обелени, но ще се поинтересувам повече за технологията.
Виж целия пост
# 317
Мег, преdи време бях писала на Хармоника, защото бяха сменили производителя на сиренето, дали все още се прави с микробиологичен и те ми писаха, че вече не било така. Дали има промяна от тогава, не знам.
Питах ги тези дни и уви, не са променили технологията. Ползват си животински ензими.
Цитат
1. Маята е микрибиолен сирищен ензим и е разрешена за био продукти. Не
съдържа глутен. (после уточниха, че е животинска)
2. Относно калциев хлорид - при задължителната пастьоризация на суровото мляко се унищожава наличиета на калциев хлорид в млякото, затова го влагаме (в допустимите норми, в течно състояние) при подсирването на пастьоризираното вече млякото. Разрешен е за употреба в млечните продукти, вкл. в новото БДС 15/2010 за саламурени сирена.
Взех си и сирене "Съединение", но козе и нямаше проблем. Не откривам техен и-мейл да ги питам каква мая ползват и дали имат добавен Калциев хлорид, който ми се вижда напълно излишен.
Виж целия пост
# 318
До колкото знам беления боб е обелен по химичен път, а не механично и май не е много полезен.
Хм, това не го знаех, благодаря!
Всъщност зърната изглеждаха доста надрани, все едно са се валяли в някаква механична стъргалка... и не бяха 100% обелени, но ще се поинтересувам повече за технологията.

ами ако ти се занимава, просто го накисни за повече време и го ошлюпкай сама... не е кой знае каква играчка, но със сигурност люспите ще подразнят малкото стомахче Simple Smile
Виж целия пост
# 319
Самсара, кремчето си го правя аз. В 300 мл. био-прясно мляко (уточнявам, защото за мен има разлика във вкуса) слагам 2 суперни лъжици пълнозърнесто брашно (овесено, ръжено, ечемичено, просо, оризово). Варш на бавен огън, обикновено за 15 минутки е готово. понякога добавям плодове и/или канела.

Благодаря   bouquet
Аз и правя такива, но с церевично или пшенично нишисте.
Ще пробвам твоя варинат...не се ли прави така каша всъщност - с брашно?
Виж целия пост
# 320
mandarinkaz  при нас не сме имали проблем с люспите до момента, а давам зрял боб вече почти от година сравнително редовно. Кисна го от вечерта и му сменям 2-3 води, в които е врял дестина минути, след което го готвя в глинен гювеч с повечко зеленчуци. Това е от малкото ни 'семейни ястия' и малкия го харесва.

Самсара дали крем или каша, не съм се замисляла - малко импровизирано го дадох Simple Smile това успях да измисля като вид следобедна закуска, която да приготвям сутрин и да оставям на бавачката. Но Ники много си я харесва и си я хапва с охота дори в съвсем чист вид - без плодове и канела, за ужас на всички около мен, които са силно притеснени защо го храня с такива безвкусици, поне малко захар да има... А то реално си сладни от млякото Simple Smile

И отново да попитам - добавяте ли (и ако да, колко)  сол в харната на децата? На мен ми се струва, че сол поема достатъчно от продуктите, които ползваме и гледам да не добавям или слагам 1-2 щипки на цяла тенджера... Но все се чудя дали не го лишавам, защото и солта е много важна.
Виж целия пост
# 321
За солта: добавям към храната, но много малко и зависи каква сол - примерно розовата и някои видеве морска не са така осезаемо солени като кафявата. При нас има много малко продукти в менюто, които фабрично съдържат сол - лютеница, крема-тофу, маслинова паста, доматено пюре - определено неща, които присъсват 1-2 пъти в седмицата на някое хранене.
Кафява захар също използвам понякога заради стравнително неутралния вкус и при печива.

Попаднах на друга тема в този подфорум, където беления боб беше отбелязан като пълен провал и безвкусен... Аз снощи пак правих и отново стана превъзходен. Само за чорба не го виждам много, иначе за манджа боб е чудесен - няма нужда от сгъстители като брашно, запръжки, червен пипер...
В същата тема анатемостваха и био-киселото мляко, защото неотворено можело да изкара далеч отвъд отбелязания срок на годност без промени във вкуса. Това обаче няма нищо общо с факта, че продуктът е био, а е въпрос на технология и използвани бактерии...
Виж целия пост
# 322
Между другото във връзка с киселото мляко, което правя домашно-също, когато не е отворено може да издържи и повече от седмица.
Виж целия пост
# 323
Това обаче няма нищо общо с факта, че продуктът е био, а е въпрос на технология и използвани бактерии...

За мен био киселото мляко е единствена алтернатива, всички други млека са в кофичка от полистирен, само био е в PP. Количеството лактобацили не ме притеснява, именно поради това което е написала и Мег.
Виж целия пост
# 324
Да и ние вкъщи купуваме БИО кисело и прясно на Хармоника. Мога да гарантирам, че е истинско. Как разбрах ли?  Embarassed Не вкусвам домашно кисело мляко...една лъжичка, застава ми на гърлото и аха..ни напред - ни назад  Embarassed Само който има непоносимост към дадена храна може да ме разбере. Купено ям на поразия с мюсли и мога да кажа, че го обичам дори. Странно, но Факт! Същото се случва, когато се опитам да ям Био кисело на Хармоника. Душата не ми го иска. Детето и мъжа ми го ядат. А за мен...зелена Верея  Embarassed
Да ви попитам за маслините. Синът ми много обича. Но забелязах, че във вакумните опаковки и консервите имат консерванти. В буркан съм виждала все без костилка, а вътре с ядка или чушка...тях не ги обичаме. Моля ви препоръчайте ми конкретна марка маслини, предпочитам черни, но да са качествени...и къде да ги закупя...за София  Embarassed
Благодаря предварително   bouquet
Виж целия пост
# 325
За мен проблемът са маслити е голям... Предпочитам кафяви без костилки, но такива сигурно има на едно-две места в София и аз не съм близо до тях...
За черните маслини просто не мога да се доверя - не се знае как са обработвани...
Зелените не ми харесват на вкус, иначе са ок.
Купувам най-често кяфява Кламата лукс (с костилки) - малко на 9 лв. за кг излиза, но ние не ядем повече от 10-тина грама на седмица... Купувам примерно ок 250 гр. и изкисвам по една седмица, защото иначе са ни много солени...
Понякога взимам и салата от маслини - тя е от зелени и кафяви нарязани и подправени маслини - ок е в малки количества, успявала съм и да я обезсоля с накисване, но така се губи и част от вкуса на подправките...
Виж целия пост
# 326
ауууууу маслините са най-великото нещо, толкова много ги обичааам ам -ам!! И маслиновата паста yammiiiiiii
Виж целия пост
# 327
Маслини и ние много ядем. Марки не следя. Купувам от Халите, където има щанд само за маслини и е много добре зареден. Предпочитаме безсолни , големи и черни. Зелени от време на време. Пакетираните по магазините са ужасно солени, колкото и да ги кисна , пак не става. Отказала съм се от тях  Simple Smile
Виж целия пост
# 328
А маслиновата паста винаги ли е толкова солена. С такова желание си купих и я изплюх веднага щом я лапнах Shocked
Виж целия пост
# 329
Пробвали сме най-различни маслинови пасти. По-малко солени са видовете с зелени масли и повечко подправки, но като цяло са си доста солени. Аз затова търся обезкостени маслии и купувам салата от маслини, че да мога сама да си ги направя на паста, след като ги обезсоля... Но май само в Халите от време на време се намират обезкостени кафяви маслини, с черните просто не смея да рискувам...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия