Бъдни Вечер 3

  • 43 329
  • 331
# 165
Добре, пиша първо задължителните:

1. содена питка с паричка и дрян
2. мед в купичка
3. чесън
4. орехи
(ако обаче правите разядка, сложете и няколко ореха отделно в купичка, защото те се чупят и се гадае каква ще е годината по тях)
5. боб чорба, може и леща, вазното е да е нещо, което набъбва
6. едно ястие с много дребни зрънца - обикновено това са сърмите, но можете да направите и ризото примерно, идеята е да с дребни зърна за изобилие, може и от жито, елда, ечемик, каквото обичате

По избор:
7. може да е тиквеник, щрудел, компот, сушени плодове, пресни плодове, салата и т.н.

Така стават минимум седем.  Peace
Виж целия пост
# 166
Добре, пиша първо задължителните:

1. содена питка с паричка и дрян
2. мед в купичка
3. чесън
4. орехи
(ако обаче правите разядка, сложете и няколко ореха отделно в купичка, защото те се чупят и се гадае каква ще е годината по тях)
5. боб чорба, може и леща, вазното е да е нещо, което набъбва
6. едно ястие с много дребни зрънца - обикновено това са сърмите, но можете да направите и ризото примерно, идеята е да с дребни зърна за изобилие, може и от жито, елда, ечемик, каквото обичате

По избор:
7. може да е тиквеник, щрудел, компот, сушени плодове, пресни плодове, салата и т.н.

Така стават минимум седем.  Peace

Благодаря ти много, Simplyaven!   bouquet
Отивам, да купя жито и още някои други неща.
Трябва, да са нечетно число ястията, така ли e?  A дрян не се ли слагаше в тиквеника?  newsm78
Виж целия пост
# 167

Ей това съм си копирала за ориентир, всичкото не мога да направя, но поне което ми е възможно: Peace

Цитат
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея - нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама. До трапезата се поставят различни предмети - ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили. Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място - за мъртвите (починал близък или роднина). През нощта софрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.
Виж целия пост
# 168
Дрян се слага в питката, това е късметът за здраве, написала съм го.  Peace Ястията са нечетен брой, но не по-малко от седем. Седем, девет или единайсет.
 Peace
Виж целия пост
# 169
Благодаря много още веднъж, Simplyaven!   bouquet
Да, ти го написа, но едно време майка ми слагаше дряна в баницата и аз затова мислех, че се слага в там, но тази година, ако намеря го изобщо, ще го сложа в питката. Купих жито и леща, така че смятам, че имам всичко.
А житото кисне ли се предварително във вода, или се вари веднага. Като ориза например, че аз никога не съм варила жито.

Видях също, че в твоята тема, в любимите има Коледни късметчета за баница и сега разбирам, че аз греша. Майка ми е слагала късметчета в баницата, а не дрян. Явно това ме е заблудило.
Това, което си написала за късметчетата, много ми допадна  thumbsup.
Виж целия пост
# 170
Дрян и паричка се слагат винаги в питката на Бъдни Вечер. Аз тук дрян няма откъде да намеря и слагам малко борово клонче, съвсем мъничко - за мен е символ на здраве и издръжливост, тъй че не ми пречи да не е дрян. Като няма дрян, проявявам творчество.  Wink

А късметчета в баницата на Коледа - веднъж, някои предпочитат на Нова Година. А аз за Нова Година правя баклава и на нея слагам отделни, смешни късметчета. За купона.  Grinning

Аз никога не съм варила жито и не мога да помогна, винаги ризото правя, защото детето ми го яде, пък и аз обичам.  Peace
Но пък слагам житни класове от цветарския (или ечемичени, каквито има) за украса + слагам задължително семки и пуканки за изобилие и набъбнала, богата година. И така имам минимум девет ястия.

Весели празници!
Виж целия пост
# 171

Благодаря ти, на теб също весели празници Simple Smile!
Виж целия пост
# 172
Благодаря!  Hug
Виж целия пост
# 173
Venetta, аз варя житото веднага. Обаче, ако е такова за покълване е доста по твърдичко и може да го накиснеш 1-2 часа предварително. Ако искаш да "цъфне" го махаш от котлона, когато е почти сварено и както си е във водата, завиваш тенджерата в одеало за няколко часа. То си поема водата.
Виж целия пост
# 174
Благодаря ти Shada.   bouquet
Едва сега погледнах, че на пакета пише, че може да се ползва за кекс, хляб, палачинки, както и за варене като гарнитура. Така че утре ще сваря малко, да видя как се сварява и на 24.12 отново ще варя и все трябва, да се получи.
Виж целия пост
# 175
Аз ще направя ашуре....Житото така ще го ядем на 24-ти...
Виж целия пост
# 176
Аз ще направя ашуре....Житото така ще го ядем на 24-ти...
... а сега кажи как се прави ашуре.  Laughing
Виж целия пост
# 177
Аз ще направя ашуре....Житото така ще го ядем на 24-ти...
... а сега кажи как се прави ашуре.  Laughing
Вени,това е десерт.Засега нямам снимка,но обещавам да снимам.

Накисва се една чаша жито във вода от вечерта.Сварява се до разпукване и омекване на зърната в около 4 пръста вода над житото.Подслажда се със захар,добавят се стафиди,орехи и цялата работа се сгъстява с размито в малко водичка нишесте Ванилия.Разсипва се по купички и се оставя да изстине.Отгоре може да се поръсят още орехчета(може и леко препеченки на сух тиган).
Хубаво е да се остави малко по-редичко,за да е сочно,а не сухо....
Ето една снимка от нета...
Виж целия пост
# 178
Може ли да допълня Мастерчето  Embarassed
 На житото като е почти е сварено се слага и щипка -две сол. Една трета от житото се претрива или пасира. Не забравяйте да ароматизирате готовото ашуре с ванилия или розова вода. Аз лично използвам нишесте малина или ягода, че са по-ароматни. Купичките преди да разсипя в тях ашурето ги изплаквам със студена вода, за да обърна по-лесно след това в чинийка. Отгоре се ръси със ситно счукани орехи,канела и пудра захар ,объркани предварително. Децата ми не обичат много стафиди и затова слагам сушени кайсии, череши, каквото имам.
 Това е горе-долу по книжката  "Какво да сготвим ,когато мама я няма ".
Виж целия пост
# 179
simplyaven, labrex, благодаря за разясненията, момичета.  bouquet
Подсетихте ме за ашурето, ще взема и аз да направя, ама винаги съм яла правено от баба ми и е било сухо, вътре с лимонова кора, захар, смлени орехи и поръсено с пудра захар. Дали е било ашуре? newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия