Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 764 085
  • 6 501
# 165
Ееее, на тия не пише, че са БИО, само че са произведени от Гимел... Wink
хм, много странно, значи био краставиците не са толкова скъпи за колкото ги продават  newsm78 . И в големите супермаркети , са пак горе долу толкова . Сега видях, че в БиоБалев са на 2,79 за 1бр  #Crazy Какви са тези надценки, какво е това чудо, от 2,50 за 1 кг до 2,80 за 1 бр  Crossing Arms
Виж целия пост
# 166
Да де, нали това и аз опявам, единствената разлика е, че тези от чувалчето ги виждаш колко са пресни, а тези в полиетилена нито ги виждаш, нито знаеш кога са пакетирани, нито е гот да се купува една кирлива краставица в колкова много пластмаса. Да не говорим, че и това опаковане ми намирисва, ама буквално, на токсичност от пластмасата.

Сдобих се с домашна  био (несертифицирана) БЯЛА царевица, смляна на каменна мелница. Цената е 3 лв килото. Има сертификат че е без ГМО, останалото е честната дума на жена, която заради спомените от детството си и личната си нужда от безглутенова храна, сама го е организирала, сама е ронила, търсила каменни мелници и сега сама го продава. Трайността му е до месец май и трябва да побърза.
Утре на закуска ще направя качамак, а за обяд някаква питка.  Ще пиша каква е разликата с фуражната вкусово.

Търся и рецепта за мексиканска царевична питка, ще ви пиша , ако съм доволна от резултата !
Виж целия пост
# 167
Направих само качамак. Още не мога да свикна, че е бяло на цвят.
Вкусът е приказен, сладък и с друг аромат, все едно е друга култура (не сорт). Омете се , даже за мен остана съвсем малко, синът ми изял 2 порции.

Рецепта за качамак с натурално брашно от бяла царевица
Сложих да кипнат 6 чаши вода. Отделно разбърках 2 ч ч с още 4 чаши вода. Сипат на нещо като струйка, с непрекъснато бъркане с дълга дървена лъжица, на силен огън. След повторното кипване намалих на най слабото и захлупих както е с лъжицата с капак. Така се вари точно 50 минути. На 30-тата минута все още се усещаше , че има малък процент много мънички, но все пак несварени частички. НА 40-тата бяха ОК, но за по-сигурно  го оставих още 10 минути.
Описвам всичко, защото ако някой е свикнал с полуфабрикат дето се сварява за 3 минути, тук е доста дълго.

Много красив е като изстине, на външен вид прилича 100% на стандартен грис с мляко и захар. Дори на вкус също напомня Simple Smile

Аз няколко години не съм яла качамак , сега ще си наваксам!
Виж целия пост
# 168
За пръв път чувам за бяла царевица..
Виж целия пост
# 169
  Търся си ник, аз имам каменна мелница, зърното и царевицата сама си ги меля, но чак пък такава разлика във вкуса?! А и моите зърнени са био Grinning. Освен това на едно от царевичните брашна, които се продават на пазара изрично пише, че брашното им се мели на такава мелница. Оказа се, че в България има каменни мелници за царевица и не е трудно да се открият. Проблемът е за пшеницата, защото има само няколко действащи  в южна България. Наричат се караджейки.
Виж целия пост
# 170
Забравих да разкажа най-интересното за бялата царевица.
Всъщност тя е с 2-3 пъти по-нисък добив и затова вече не се отглежда, освен от някой селянин в двора. Допреди 40 години хората са отглеждали за храна само бялата царевица и не са консумирали фуражната, жълтата, която е груба и безвкусна.
Тази жена ми разказа как като е отишла от село в големия град и за пръв път е видяла гражданите да ядат жълта царевица и се е потресла. Не е хапвала жълта.

Жени, значи си достатъчно млада, за да не си чувала , както и аз  Simple Smile

Милена, разликата във вкуса коментирам, защото е друг, съвсем различен сорт. Аз го ядох неовкусен.

Виж целия пост
# 171
Сега се сетих, че съм виждала бяла царевица на село като дете!
Виж целия пост
# 172
 Включвам се и аз да следя тази хубава тема:)
 Мога да споделя само инфо, че през лятото на пазара Димитър Петков, идват баби и дядовци и продават плодове, зеленчуци, подправки. Много хубави домати съм си взимала..
Виж целия пост
# 173
Някой да е поръчвал от Амитица скоро? Впечатления?
Писна ми с тия високи цени на биомагазините и повехнали зеленчуци.
И си мисля,след като няма случаен превоз до Звъничево, дали да не спретнем сборна поръчка и да платим на някого да отиде в крайна сметка(имам такъв човек пред вид,да платим горивото)?
Виж целия пост
# 174
Някой да е поръчвал от Амитица скоро? Впечатления?
Писна ми с тия високи цени на биомагазините и повехнали зеленчуци.
И си мисля,след като няма случаен превоз до Звъничево, дали да не спретнем сборна поръчка и да платим на някого да отиде в крайна сметка(имам такъв човек пред вид,да платим горивото)?
Доре, в фейсбук има една група дето предлагат зеленчуци от Звъничево. Бях ги пускала някъде напред в темата.  Peace
Виж целия пост
# 175
Da,видях,но цените са по високо.Не ми вдигат от  тоя селски магазин.
Виж целия пост
# 176
краставици фолирани - 3 лв./ кг, краставици - нефолирани - 2,60, розов домат І качество - 5,00 лв./кг, спанак - 5,00 лв/кг, зелена салата - 0,70 лв/бр., магданоз, копър - по 0,80 лв, картофи - 0,80, лук - 1,30, рукола - 1,50 лв/ 100 гр. ,целина глава 2,40 лв. кг, чери доматки 2,80 лв/250гр

Toва има сега в мазазина във Звъничево.Някой знае ли дали работи и в събота?
Виж целия пост
# 177
 Ако разбереш, моля те веднага да споделиш.
Виж целия пост
# 178
Щооо Party
Виж целия пост
# 179
 Ами скоро ще имаме път към Пловдив и задължително ще отидем и до там.. Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия