Кисело зеле

  • 53 496
  • 102
# 90
Никакъв.

Преди години така мръзна и нашето. Чупиш леда и вадиш. Това е... Peace
Виж целия пост
# 91
 Има проблем и още как !
 Освен ако нямаш друго мезе за ракията, за момента поне  Grinning!

 Друг проблем е само, че ферментацията ще се забави.
Виж целия пост
# 92
Аз говоря за зеле, което вече е ферментирало...
Виж целия пост
# 93
Най-вероятно ще му се поразвали хрупкавината и ще стане по-меко. Като зеленчуците които са били във фризера. В замръзнало състояние водата се разширява; водата в клетките на зелето като се разшири под формата на лед ги разкъсва, нарушава се целостта на тъканта и като се размрази, става по-пихтиеста. Ако ледът е само на повърхността, зелето може да не е било засегнато. Ако замръзнат и самите зелки надолу, тогава може да се получи фризерният ефект.
Виж целия пост
# 94
Най-вероятно ще му се поразвали хрупкавината и ще стане по-меко. Като зеленчуците които са били във фризера. В замръзнало състояние водата се разширява; водата в клетките на зелето като се разшири под формата на лед ги разкъсва, нарушава се целостта на тъканта и като се размрази, става по-пихтиеста. Ако ледът е само на повърхността, зелето може да не е било засегнато. Ако замръзнат и самите зелки надолу, тогава може да се получи фризерният ефект.


Дидитка,  абсолютно си права  .
И на нас ни  е  замръзвало ,  няма страшно ,  яде  се .Дано  е  останало хрупкаво , по-вкусно  е  все пак .
Виж целия пост
# 95
Всяка година си правим кисело зеле.
Това ме улеснява после в седмичното меню поне веднъж- правя боб със зеле,сърмички,месо с зеле и т.н.!
Виж целия пост
# 96
  Нашето вече се преполови. Преди 2-3 дни му сложих съвсем малко н. бензоат, може би една кафена лъжичка (на половин бидон 120л.) защото вече не го претакам и започна упорито да прави сага.
Виж целия пост
# 97
Аз слагам 4-5 лимона срязани на четири на половин бидон 120л. Хваща сага и трябва да се чисти, но пък си остава приятно кисело и солено както в момента когато сложа лимоните до май месец.
Виж целия пост
# 98
Мой познат сподели, че пресичал зелето с ориз - на един бидон 1 кг. ориз. Не съм му опитвала зелето, но миналата година пролетта видях до канализацията остатъци от зеле и доста ориз.
Там не живее този познат и явно и други ползват този метод за пресичане.
Това с лимоните го прави продавачът от близкия Плод-зеленчук.
Питах го как го пресича, защото имам проблем със стомаха от този бензоат.
Свършихме бурканите със зеле и сега ще купя от него.
Виж целия пост
# 99
За пръв път  чувам  за  пресичане  на  зеле  с лимон .  Ще  го  пробвам  метода   .
Виж целия пост
# 100
Изчетох цялата тема  за киселото зеле.Много хора от форума се лутат колко сол се слага за саламура.
За протичането на млечно-киселала  ферментация пропорцията е:

33гр.морска сол за 10л.вода

или 3.3 кг  за 100л.вода задължително и само морска пречистена сол.

Тя винаги е еднакво солена няма йод и допълнителна химия

При това разреждане протича правилната ферментация за зеле,сурова туршия и който каквото си е намислил за мезе на ракията,пържолите и т.н.
Поредица от години жъна успех с тази дозировка
преди го карахме СОЛ НА ВКУС!!!!!тъпота

Успех на всички.
За спиране на ферментацията -натриев бензоат 1гр на литър сок(  като се брои и изпития при претакане)
Виж целия пост
# 101
Изчетох цялата тема  за киселото зеле.Много хора от форума се лутат колко сол се слага за саламура.
За протичането на млечно-киселала  ферментация пропорцията е:

33гр.морска сол за 10л.вода

или 3.3 кг  за 100л.вода задължително и само морска пречистена сол.

Тя винаги е еднакво солена няма йод и допълнителна химия

При това разреждане протича правилната ферментация за зеле,сурова туршия и който каквото си е намислил за мезе на ракията,пържолите и т.н.
Поредица от години жъна успех с тази дозировка
преди го карахме СОЛ НА ВКУС!!!!!тъпота

Успех на всички.
За спиране на ферментацията -натриев бензоат 1гр на литър сок(  като се брои и изпития при претакане)

Браво, перфектна рецепта. Днес си купих и са го уцелили, искат ми 2лв за литър сок, но няма грижи, нормално е.
Виж целия пост
# 102
Изчетох цялата тема  за киселото зеле.Много хора от форума се лутат колко сол се слага за саламура.
За протичането на млечно-киселала  ферментация пропорцията е:

33гр.морска сол за 10л.вода

или 3.3 кг  за 100л.вода задължително и само морска пречистена сол.

Тя винаги е еднакво солена няма йод и допълнителна химия

При това разреждане протича правилната ферментация за зеле,сурова туршия и който каквото си е намислил за мезе на ракията,пържолите и т.н.
Поредица от години жъна успех с тази дозировка
преди го карахме СОЛ НА ВКУС!!!!!тъпота

Успех на всички.
За спиране на ферментацията -натриев бензоат 1гр на литър сок(  като се брои и изпития при претакане)
Не ми се обиждай, mazda6, но си сбъркал, вероятно грешка от клавиатурата.
10л - 100л. - разлика един порядък (10 пъти)
33гр. - 3.3кг - разлика 2 порядъка (100 пъти)
Второто е вярното, а на 10 литра е 330 грама. Аз го знам 400, но май е много.
33 грама е на литър.
---------------
Някой може ли да сподели оптимални граници на външната температура? Примерно до колко под 0 е приемливо? -5 ? До към +10 ? Ясно, че ако е постоянна, най-добре, ама не може Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия