БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-9

  • 22 847
  • 751
# 15
Аз лично не взимам вакуумирани, все са кофти  Confused (според мен). Взимам неопаковани, както едно време, от тави. Ако взимаш вакуумирано, само да не е Маджаров  Stop
Жълтък е достатъчно да даваш два пъти седмично.

Блонди, защо да не е Маджаров? То се произвежда от добри суровини и има много добри технолози в предприятието. Лично съм го посещавала и го казвам от професионална гледна точка.
За топените сирена съм съгласна, че са от остатъци. Аз лично купувам чужди марки, не БГ.
Виж целия пост
# 16
На принципа на пробите и грешките, последно се спрях на сиренето "На Баба" (в кафява кутия). На него сме всички в къщи от година и повече.
Виж целия пост
# 17
Здравейте, и аз давам  за Манджаров, исках да попитам само как се приготвят овесени ядки или корнфлекс с прясно мляко/
Виж целия пост
# 18
Момичета, бях препоръчвала и все още препоръчвам сирене Маджаров, в пластмасова кутия в саламура.
Има краве, козе, биволско и овче.
Купувам го от Пикадили.
Виж целия пост
# 19
На нас ни останаха за въвеждане от основните неща тези: сирене, кисело мляко, кашкавал.
Има ли значение с кое ще започна или не?
Виж целия пост
# 20
Има значение, естествено.
Според мен:
1. Сирене, минимум след 8 навършени месеца, най-добре 10.
2. Кисело мляко - най-добре след 1 година.
3. Кашкавал - след 1 година.
Виж целия пост
# 21
Аха, мерси! Защото масово около мен (а и на доста места чета майки) дават кисело мляко преди годинка, та реших все пак да попитам.  Peace
Виж целия пост
# 22
Кисело мляко - долната граница за въвеждането му е 8 навършени месеца. И само ако бебето е здраво, без никакви проявени до момента алергии или предразположеност към такива.
Виж целия пост
# 23

Jenivas, казваха, че българските топени сирена се правели от остатъци. Не знам дали е така.

 

Блонди, не знаех за това, възможно е. Но все пак винаги остава възможността да се купуват чужди.

Българско сирене аз тук купувам от българския магазин - Тетевен и ми харесва много. Но не знам в БГ къде го има.
Виж целия пост
# 24
Детето е захранено с каши, зеленчуково пюре, плод. Реших да захраня с месо, готово пюре. До колкото знам пилешкото е алерген (или поне на дъщеря ми с алергията беше забранена храна), затова взех пуешко. На бурканчето пише, че съдържанието на пуйка е 10% което ще рече 20 гр месо на 200 гр пюре. Това означава ли, че мога да му дам половината пюре още от първия път? И като дам да кажем утре на следващия ден мога ли пак да дам месо или да редувам през ден?
Виж целия пост
# 25
Мисля, че Косе Босе чудесно го е формулирала. Ще ти е от полза:

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

Как се въвежда месо от пюре

Примерна схема:
* 3-4 лъжички месно пюре 1-ия ден
* 1/3 от пюрето през 2-ия ден
* 2/3 от пюрето през 3-ия ден
* цяло пюре
* предлага се през ден или всеки ден

Може и по-плавно въвеждане.
Хубав ориентир е как най-удобно да се разпредели едно бурканче.

Месо се въвежда според правилото за всяка нова храна - 'лъжичка по лъжичка'. Месото в готовите пюрета е 8-12% от общото количество – въпреки че е малка част от пюрето, това е цялата доза нова храна. Пълната доза месо, вкарана наведнъж, може да натовари стомахчето. Освен това, за да се тества алергична реакция (колкото и слабоалергенно да е месото по принцип) трябва да се дава още 2-3 последователни дни т.е. ако отново се предлага пълен грамаж, това би могло ненужно да затормози стомахчето.

Отделен е въпросът, че месото съвсем не е малко, зависи какви препоръки се гледат и колко често се предлага месо според възрастта. Тези 8-12% се равняват на 15-20 г месо, което е препоръчваното количество при въвеждане и през първия-втория месец от захранването с месо.
Виж целия пост
# 26
Sourcherry много благодаря!  Hug Супер ясно обяснено!
Виж целия пост
# 27
И нещо, което пропуснах за реда на месата:
Пуйка или заек е хубаво да е първото месо.
След това пилешко, агнешко, телешко. Свинско и риба след 1 година.
В твоя случай бих поизчакала с въвеждането на пилешкото, просто превантивно.
Виж целия пост
# 28
И аз така мислех да направя с пилешкото и да бъде въведено най-накрая, което с паузата около 20 дни между вид бебето ще е около годинка.
За свинското проблем ли е да не се въвежда? Ние не сме му привърженици и не присъства на масата ни. Или да го въведа пък после като мине на нашата храна както се храним ние така и той?
Виж целия пост
# 29
Ние например агнешко месо не ядем по никакъв повод. Не съм захранвала с него.
Свинско можеш и да не даваш, макар че ако е без тлъстини, консерванти и хормони е полезно. Всъщност, както всяко месо.

Ето за свинското, пак от Косе Босе:
Свинско
- 8-10 м. (или около 2 месеца след захранването с месо)
- въвежда се след основните видове месо или заедно с тях (но не сред първите 1-2 вида)
- достатъчно е да бъде крехко и без мазнини
- няма основания за изключване от детското меню (незаслужено лоша репутация)
- предлага се в неголямо количество и не много често
- спорни алергенните свойства (присъства в списъци с алергени, но се препоръчва на някои алергични деца за разлика от пилешкото).
- самото месо много рядко може да бъде алерген, но поради антибиотиците и други химикали (стабилизатори, консерванти и пр.) може да предизвика реакция.

С възрастта на въвеждане не съм съгласна, според мен е много ранна.
Според мен месо е ок да се въвежда след 8 навършени месеца. Така и по твоите изчисления свинското влиза в графата "след 1 година".
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия