1 патладжан, с тегло приблизително 600 г /за двама души/
600 г режимна кайма
½ глава лук
1 зелена чушка
1 морков
стрък целина
300 г доматен сос
сол
черен пипер
риган
мащерка
За сос бешамел:
1 супена лъжица Маисена
500 мл обезмаслено прясно мляко
сол
индийско орехче
За гратиниране: настъргано сирене* /количество по желание/
Разрежете патладжана /ако са няколко по-малки, патладжаните/ на половина по дължина. Издълбайте с лъжичка месестата част.
В тенжера сипете вода и я сложете на котлона да заври с малко сол. Когато започне да ври, сложете издълбаните, празни части на патладжана за 3-5 минути, за да омекнат, без да прекалявате, защото ако омекнат прекалено, не можете да ги напълните. След това ги изцедете.
В тефлонов тиган запечете лука и чушката, която ситно сте нарязали, както и ситно нарязания морков и стръка целина. Добавете щипка сол.
Когато лукът стане прозрачен, прибавете част от месестата част на патладжана /горе-долу половината/ и каймата, която сте посолили и поръсили с черен пипер. “Изпържете” добре и добавете ригана, мащерката и доматения сос. Оставете да се редуцира около 20-30 минути на средно-силен огън.
За соса бешамел: В чаша сложете студеното мляко, добавете Маисената и бъркайте, докато всичко се разтвори. Изсипете в тефлонов тиган. Без да преставате да бъркате, изчакайте да заври, докато получите желаната гъстота. Добавете щипка сол и индийско орехче на вкус.
В тавичка сложете празните части патладжан и ги напълнете с връх със сместа от кайма и зеленчуци. Покрийте със соса бешамел и отгоре настържете сиренето.
Печете 10 минути на 210 градуса, докато се гратинира сиренето.
Източник: http://lasrecetasdexoniaparadukan.blogspot.com/search?updated-ma … amp;max-results=3
--------------------------------------------------------------------------------
*За БГ Ескуиза