(Био) зеленчукова градина 10

  • 99 464
  • 756
# 735
Куркума,на кой сорт са ти дебели кожите?И само на един ли?
Рилата ми е сравнително тънка,а късните,домашни са с толкова тънка,че не стават за транспорт по-дълъг от градината до масата  Mr. Green
Аз преди малко замервах дебелината на ей-това чудо http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24367807-в горната си част е с обиколка 19 см. и диаметър 6,5 см.Никога не съм виждала такова чудо,а подозирам,че има и по-едри екземпляри.
И това едновременно зреене на доматите и то ми е странно  newsm78.Толкова,че се питам от исландския вулкан или от Фукошима е повлияно.
Виж целия пост
# 736
Някои сортове домати, селектирани за помече сухо вещество за консерви, са селектирани и за това - да зреят почти едновременно. Да не сноват цяло лято берачи из доматите. Има логика.
Имам в момента такъв сорт, много приличат на роми, някакъв испански.
Та това за едновременното зреене го пише на опаковката.
Вълчита ме бъзикна, че доматките ми били дребни - същите, дето са като роми. Малее, тая жена, дето не различава биволско сърце от Марица, ще ми прави забележка. И дето не прави разлика между отскубнат и откъснат плевел. Час и половина й говорих.

Вили, тоя морков прилича на виме на крава. Mr. Green
Виж целия пост
# 737
О, Вълк, масово узряващите домати буквално ги жънат с комбайн. Гледах един такъв край Раковски миналата година. Как реже и „вършее” не загледах, а ми е интересно. Един лентов транспортьор сипва в ремарке колкото селски хамбар.
Има си машинки за всичко. За бране на лозя, за кастрене на лозя, за вътрередово окопаване, за вадене на праз. Из youtube има сума клипчета комуто е интересно.
Всички домати са ми "шлиферни", Вили.

Забранявам да се говори за лютеница, докато не изям поне десет буркана от новата реколта. Simple Smile Ама сте! Добре де, хортувайте, ама аз няма да чета. Crossing Arms
Виж целия пост
# 738
Някои неща не мога да ги проумея. Това определено прави света по-интересен. Откъде-накъде последните, най-чоляви домати, които разсадих, сега ще са най-големи и с най-едри плодове от всички? Ей това не мога да си го обясня. И понеже бяха последни, сложих в редичката от всички сортове. И сега няма да мога да си взема семе, защото всичко е омешано, а пък са най-най-най-хубави.
Виж целия пост
# 739
Съгласна съм за масовото узряване на безколовите домати.Че им е по природа.Ама коловите и то сортове дето не ги сея от днес да ми се зачервят за два дни.
Куркума,каква лютеница-чушките са още зелени  Mr. Green.Лютеница в края на август или през топлите септемврийски вечери.Да се носи надалеч миризма на печени чушки,дим от огнище,чесънец и врящ доматен сок...И някъде приглушено да потракват прибори на нечия семейна трапеза,и баби по съседски да хортуват до портата.А децата нетърпеливо да притичват с въпроса -готово ли е за опитване.Най-сладка става по ръба на бакърената 15 литрова тава,изпечена,опушена.
Не,не е за лютеница сега времето-динено е ,доматено от сутрин до вечер-с мисълта така мога да се прехранвам цял живот Laughing-де със сиренце,де с филийка с масълце....
Виж целия пост
# 740
И аз не проумявам newsm78, защо, аджеба, всички моркови са ми криви, като тоя, дето Вили е показала, че прилича на ръка. Разбирате ли, от редица, дълга 10 метра, да няма един прав?
Цецинка  bouquet, така ще правя доматите, като майка ти. Изглежда лесно.
Куркума, извинявай, ама се налага. Самото сглобяване на лютеницата ще е по-късно, само доматите са налице. Ще, ще, след снощния дъжд.
Виж целия пост
# 741
Да не изтървем началото на новата тема, вече сме на 50-та страница. Кой е майсторът? Вълк?
Виж целия пост
# 742
След толкова дъжд като нищо ще се напукат доматите.Моят план е първо доматен сок в бутилки-не го бърка колко е гъст,а става за всяка манджа.После,от градинския лютеници,кетчуп и други от сорта.Есенния домат има и друга плътност, и друг вкус.Любимия ми зеленчук е домата-и за супа става,и за гозба,а скоро срещнах рецепта и за мармалад от червени домати.Да не забравяме участието му в Блъди Мерито  Laughing
Виж целия пост
# 743
Като дете, за мен беше обичаен мармалада от домати, но баба ми го правеше с малинова есенция. Скоро четох рецепта, ароматизираше се с нещо друго. Дали се продава някъде малинова есенция днес?

Пак от баба си знам един убийствен сос за пържени попчета (лихнус/лихмус/галя). Като махна последната риба, дръпвам тигана от огъня, хвърлям вътре (в горещото олио с препържените остатъци от брашно) няколко счукани скилидки чесън, около 1/3-1/2 чаша добре счукани орехи (но не смлени на машинка), угасяме с оцет, сол. Разбъркваме и готово. Децата проядоха риба, когато си възстанових соса по детските спомени.
Много е важно за консистенцията чесънът и орехите да са просто чукани, иначе не става.
Както и за италианското сос "песто", то точно това и значи - "счукан"/"бит"/"смачкан".

 А, да си замразим червени черита за телешко варено през зимата, господа. Класика в жанра! На порция по едно цяло доматче. Сервира се с лъжица, вилица и нож, и ... настърган хрян.
Виж целия пост
# 744
Нощес, в дъжда, си мислех за напукването по доматите, Вили. Напуква се, започва да зрее и цепнатината почернява. Става с лош вид, нито за клиенти, нито за лична консумация. От бурята имам скършен корен, не е кой знае какво, към 2 кила домати.
Виж целия пост
# 745
И една жилчица да е останала, му стига, Ани, ще си ги изхрани.
Узрели афъзките, буркани имам, казан имам, и капачки, дървении колкото щеш - а не правя компоти. Лигльо.
Виж целия пост
# 746
И една жилчица да е останала, му стига, Ани, ще си ги изхрани.
Узрели афъзките
  А един бидон да ги напълниш,както направихме ние. И след някое време малко захар,после казан и после салати.  Grinning
Виж целия пост
# 747
Някой знае ли как да спася няколко корена домати от сиво гниене, без да използвам препарати?
Виж целия пост
# 748
А ние плуваме ли плуваме...
http://news.nate.com/view/20110727n07966?mid=n0000
Виж целия пост
# 749
Спирам да плача за дъжд. Тъкмо щях да се ожаля, че фронтът, който мина през страната пак се изваля над Девня и за Варна нищо не остана, обаче като видях какво преживява Мананди ...  Shocked
Кураж, Мананди!!!   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия