ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 348 173
  • 849
# 525
ЗЕЛЕН ФАСУЛ С РЕБЪРЦА В ГЪРНЕ




Още подобни рецепти




ПРОДУКТИ:
около 1кг.-зелен фасул
свински ребра
6-домата настъргани или от буркан
2-моркова нарязани на шайби
1голяма глава-кромид лук нарязана на ситно
7-8-скилидки обелен чесън
червен пипер,
чер пипер на зърна,
две три лъжици брашно,
1/2 връзка магданоз на ситно
олио



Приготвяне
Изчистваме и нарязваме зеленият фасул.
Прибавяме кромида,чесъна,и всички останали продукти без ребрата.
Хубаво объркваме всичко.
Ребрата ги осоляваме малко чер пипер поръсваме и леко го топим в брашното.
В глиненото гърне на дъното поливаме много малко олио и редим ребрата.
Изсипваме сместа от другите продукти отгоре и заливаме с вода да НЕ покрива фасула .
Слагаме в СТУДЕНА ФУРНА и тогава включваме на 220 градуса.
Така печем в  фурната около 1час след като заври.
Това е простичка и много вкусна манджичка която семейството ми много хареса ,въпреки че не обичат много зеленият фасул.
Виж целия пост
# 526
КРЪГЪЛ ГОЛЯМ ХЛЯБ




Още рецепти за хляб





ПРОДУКТИ
300мл. - вода
2 пълни с.л.- кисело мляко
7гр. -суха мая
1-яйце
1ч.л.-сол
1ч.л.-захар
1ч.л.-оцет
1ч.л.-олио
брашно около килограм за средно меко тесто



ПРИГОТВЯНЕ
От продуктите омесих тесто и направих на топка като хубаво я набрашних с брашното да побелее.
В тава застлана с хартия за печене го сложих в средата.
Завих с кърпа и пъхнах във фурната на 50 градуса да втасва за около 35-40 минути.
Когато е втасало тестото махнах кърпата и увеличих фурната на 190 градуса.
Пекох до готовност.
Извадих на решетка да изстине!





Виж целия пост
# 527



Рецептата я видях във ФБ и много ми харесаха на вид тези сладки куркубинчета Simple Smile
Рецептата взех от тук
 Много бързи ,много вкусни и лесни и най вече с малко продукти.
 Правя ги за втори път защото всички се надпреварваха кой повече да изяде и не останаха . Време за правене около 30 мин. ми отне.
  Тук има видео как се правят и за това не съм снимала постъпково.






ПРОДУКТИ
 кори за баница, аз използвах Фамилия
 олио за напръскването им и за пърженето им,

 ЗА СИРОПА
2 чаши вода,
 2 чаши захар
 кората на един лимон
 две канелени пръчки

 ПРИГОТВЯНЕ
 Слагаме водата и захарта с кората лимон канелените пръчки да заврат и от момента на завирането засичаме само 5 минути и махаме от котлона.
 Оставяме да се охлади хубаво.
 През това време си приготвих корите ,една пръскалка заредена с олио ,вода в чашка и четка. Взех първата кора и напръсках леко с олио .
 После намазах с вода единият тесен край на кората и сложих втората кора отгоре.
 Хубаво притиснах. Напръсках и втората кора с олио и намазах крайчето и с вода.
Прегънах кората към страната където е намазано с вода но да не се покрива намокрената част.
Ще видите във видеото.
 После още веднъж се прегъва и започваме да навиваме много стегнато на масурче.
Като свих рулото намазах по цялата му дължина с четката с вода за да не се развиват корите. Рулата са готови всички и наредени върху дъска за рязане.
Започнах да режа на еднакви парченца всичките заедно.
Загрях олиото( но не на силен котлон защото първият път малко ги пригорих изведнъж ги хвана огъня ) пуснах едно куркудинче и когато изплува сложих и другите .
Когато са готови порозовели ги прехвърляте веднага в изстиналият сироп да стоят докато станат другите.
После направо си ги подредих в тавичка и ги полях с останалият сироп.
Можете да си ги направите и със шоколад така както е дадено във видеото.
Изстудете ги във хладилник и разтопете шоколад .
Боцнете всяко парченце и потопете в шоколада и оставете в тавичка да изстинат.







Невероятни са и без шоколад ние така си ги хапваме.




Виж целия пост
# 528
Огретен с кашкавал и Скаморца на тиган





Още подобни рецепти



Започвам серия от предложения с продуктите които ми подари  Ванчето.
Нали съм си икономична та направих няколко ястия.
 Първото предложение е това.
Роди ми го главата от пататника. Не че има нещо общо с пататник но от там ми дойде идеята! Забелязала съм че такива импровизации стават безумно вкусни.


Продукти за една порция
 5- средни картофа нарязани на колелца
150гр-кашкавал нарязан на кубчета
40гр-масло
 40 гр. Скаморца
 щипка чубрица
 щипка джоджен
чер пипер
 1-2 лъжици брашно



Приготвяне


Нарязаните картофи сложих в тефлонов тиган в който бях разтопила маслото.
 Леко посолих (може и без сол защото кашкавала е солен ) прибавих подправките и пържих до готовност.




Прибавих кашкавала на кубчета .



Поръсих с брашното



Обърках хубаво докато се разтопи кашкавала.
 С лъжицата хубаво намачках и оставих да се запече от едната страна.
 Докато се печеше нарязах Скаморца на парчета отгоре и тях притиснах.



Обърнах на голяма чиния (или капак) огретена .



Посипах леко тигана с брашно.



Върнах огретена да се изпече и от другата страна.



Извадих в чиния и сервирах топло.





Невероятна вкусотия се получи излапаха си целите порции .
Опитайте мили приятели ще ви хареса и на вас сигурна съм.





Виж целия пост
# 529
Панирана Скаморца





Още подобни рецепти





Продукти:
1 сирене скаморца, пушено
1 яйце
6 с.л. галета
6 с.л. брашно

*Количеството на продуктите е относително.




Приготвяне:
Нарежете скаморцата на филийки, с дебелина между 5мм - 1 см.
Сипете в купа студена вода с няколко кубчета лед.
Сложете резените сирене вътре. Не е нужно да преседяват дълго, просто ги дръжте в купата, докато работите.
Изваждайте ги едно по едно и ги потапяйте хубаво първо в брашно, след това в разбито с вилица яйце и накрая в галета.
Много важно е, когато потапяте в брашно, да покрие добре отвсякъде, за да не пробие панировката при пърженето.
Сложете олио не повече от 1 см височина в тиган да загрее. Може да работите и на максимална степен на котлона. Изпържете от двете страни.
Извадете върху домакинска хартия, твърда салфетка да се изцеди излишната мазнина.







ИЗТОЧНИК
Виж целия пост
# 530
Салата от TORCHIETTI





Още подобни рецепти






Какво сложих в салатата
Torchietti или други навити макарони сварени със солчица
гъби изпържени в масло
чушка нарязана и изпържена за 2 мин. в маслото от гъбите



малко праз нарязан
зехтин
Сок от лимон
накъсани листа босилек -аз сложих зелен и червен




Сварените макарони измих със студена вода
Сложих и всички останали продукти и полях със зехтин и лимонов сок.
Обърках салатата.
Парче скаморца настъргах отгоре.
Това е моята салатка да ви е сладко!


Виж целия пост
# 531
Запеканка с TORCHIETTI и сос Бешамел





Подобни рецепти





Ако случайно ви остане от "салатката  TORCHIETTI" от предният пост  (на мен една чиния ми остана, че бях направила за цял полк да нахраня  ,пък и не обичам да заносвам храна, та  я използвах така ) сложих  я в тавичка  и залях  със сос Бешамел.



Рецептата за бешамела

Продукти:
40г- краве масло
2с.л.- брашно
1,1/2ч.ч.- прясно мляко
2 -жълтъка
1/2ч.л. сол

Приготвяне:
Кравето масло  слагам в тиган  да се разтопи.
 Брашното разтворих във вода да стане на каша и разбърках.
Тигана махнах  от огъня и добавих брашнената каша и  бърках  енергично.  Налях и прясно мляко хубаво разбърках да се получи еднородна смес и върнах
на котлона.
Бърках  непрекъснато с  шпатула.
Когато се получи гладък и леко гъст сос махнах от котлона.
Сложих  сол и  добавих двата леко разбити с вилица жълтъка .
 Бърках  докато се получи еднородна смес.



Залях в тавата сместа и сложих във фурната и запекох за 15-20 мин .
Когато е готово настъргах  отгоре Скаморца (или кашкавал) и сложих  да се запече отгоре.
Е те това е с един куршум два заека


Виж целия пост
# 532
"Сандвич" от Скаморца чушки и гъби





Подобни рецепти


Хайде да публикувам и последната импровизация от подаръците на Ванчето,
 с панираната скаморца ето рецептата за тези които са я пропуснали.




Върху всяко парче панирана скаморца  сложих нарязани чушки леко запържени в масло, гъби пържени в масло и за разкош няколко TORCHIETTI отгоре завършваме с парче панирана скаморца.
Настържете леко кашкавал отгоре  и воалааа... разкошотийка!!!

 С всичките тези ястия исках да покажа , как от едни и същи продукти правени за едно, стават хубави ,интересни и много вкусни ястия когато се поднесат в различни варианти .
Може да използвате и паниран кашкавал за този сандвич, много подходящ за предястие.



Това бяха моите италиано-български измишльотини дано да са ви допаднали като идеи.


Виж целия пост
# 533
Цвете на поляна   Wink





Подобни рецепти




Някъде видях тази идея ,но рецептата не я знаех та реших да импровизирам и аз.
 Благодаря на автора за идеята,който и да е той!



Ето и моята рецепта

Продукти
 Камби или големи червени чушки нарязани на рингове дебели по 3-4см. по 1 яйце за всеки ринг за плънката натрошено сирене колбас какъвто имате нарязан на ситно 1-домат нарязан на кубчета всички продукти за плънката се смесват.
 Може и някаква мерудийка да си сложите аз предпочетох чиста.
Продуктите са според това колко цветенца ще правите!






Приготвяне
 Ринговете сложих в не залепваща тавичка или сложете хартия за печене, но да е намазана с олио.
 Напълних всеки ринг на дъното от плънката но да остане място и за яйцето да се събере.(аз препълних с плънката, а яйцата ми бяха големи та се разля и стана като полянка под чушката ,за това и така го нарекох)



Чукнах отгоре яйцето и сложих да се запече във фурната докато яйцето побелее.



Ако искате да е рохко извадете по рано.
 ТОВА Е  - Бързо лесно и невероятно на вкус.





Виж целия пост
# 534


В магазините продават хляб рамазанки и много ни харесват на вкус ,но тъй като  винаги слагат подобрители  а аз гледам да ги отбягвам  поне заради внуците ми. Та реших да пробвам какво ще се получи и по описанието на етикета какви продукти има (без подобрители естествено ) сътворих това.




Продукти:


300мл- топло прясно мляко
1 - пакетче суха мая
2 с.л. -захар
1 с.л.. сол
3с.л.-зехтин
1 с.л.-оцет
брашно за меко тесто( една идея по меко от това за хляб)
 зехтин за намазване на тавата или хартията




Приготвяне:


Омесих всичко в машината и направо разтлах рамазанката в тавата като я оформих с пръсти потопени в зехтин, притискайки я и правейки дупки.



Така сложих тавата покрита с кърпа във фурната на 50 градуса да втаса.
Когато е готово тестото  намазах с жълтък ,1с.л.-зехтин и 1с.л.-прясно мляко  поръсих със сусам .
Включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.

МНОГО ХУБАВА СТАНА!

Виж целия пост
# 535
Кюфтета забулени с настъргани картофи




Подобни рецепти







Останаха ми два картофа обелени че не ми ги побра тавичката.
 Преди да започна да пържа кюфтетата ми хрумна да настържа картофите и да завия кюфтетата с тях.
 Каймата си я омесвате по желание както вие си харесвате.
 Аз само кимион ,чер пипер и сол сложих.
 Насякох дребни кюфтенца и всяко обвих с настърганият картоф, който предварително посолих и отцедих от водата.





Овалях в брашно и изпържих в олио но котлона да не е много силен а бавно да се пържат. Такава вкусотия се получи че в къщи бяха във възторг от хрупкавата коричка и кюфтето вътре.






Опитайте невероятни са!

Виж целия пост
# 536
Пухкави питки с пълнеж от шунка и кашкавал  и хляб





Подобни рецепти







Тези безумно вкусни питки ги видях в блога на Едилина.
Така ми се приядоха докато четях рецептата че веднага се захванах с тестото
 Ще ви напиша и рецептата така както я е написала Едилина и с малките изменения от мен.






Продукти

1ч.ч. -прясно мляко
1-2 с.л.- захар
1 кубче- мая
750-800 гр. -брашно
1с.л.- сол
6 яйца /5бр. за тестото и 1 за намазване/ (аз сложих 4 + един белтък в тестото  и 1 жълтък за намазване)
250 гр. меко масло  (аз сложих едно малко пакетче)

за плънката:
кашкавал на кубчета
шунка на кубчета
Всеки може да замести със разни други продукти по избор




ПРИГОТВЯНЕ
 Приготвяне:
   Затопляме млякото и разтваряме в него маята, захарта, 2-3 с.л. от брашното и оставяме да шупне.
   В голяма купа пресяване брашното и солта, правим кладенче и добавяме яйцата /5 бр./, шупналата мая и маслото, нарязано на парченца.
Замесваме меко тесто и оставяме да втаса в намаслена купа и поръсено отгоре с брашно.
   Междувременно си приготвяме плънката.
   Готовото тесто разделяме на топчета /според бройките в тавата от снимката са ми излезнали около 30-32 бр. - бяха 2 тави/.
 Всяко топче разплескваме с длан на малка питка и слагаме част от плънката. Събираме краищата внимателно и отново придаваме формата на топче.
   Редим в намаслена тава с около 1 см. разстояние едно от друго и отново оставяме да втасат.
   Мажем с разбито яйце (аз прибавих малко олио и прясно мляко към жълтъка)и поръсвате на морската сол. (аз сложих и сусам и в средата поръсих галета)
   Печем в предварително загрята на 200* фурна за около 20-тина минути или до готовност.
   След като ги извадим задължително покриваме с хавлия за 15 минути за да омекнат.




Това е рецептата и много много вкусни питки станаха.





Понеже за тавата ми дойде много тестото сложих във форма и един хляб без плънка така чист.
Останалото тесто само  направих на фитил и усуках .





Невероятен ,пухкав мек и много ароматен от маслото.

Едилина сърдечно благодаря за рецептата!
Виж целия пост
# 537
Патладжан завит с кайма




Подобни рецепти




Видях го ето на тази снимка  нямаше рецепта но си го направих по мой си начин побългарено   Mr. Green Joy



Благодаря на източника който и да е той ,за идеята.   bouquet






ПРОДУКТИ
патладжани
кайма омесена само със сол ,кимион и чер пипер


Патладжаните се пекат и обелваме хубаво като се стараем да останат цели.
На опаковачно фолио сложих от каймата и я разтлах дебела около сантиметър.



Сложих патладжана и завих каймата около него заедно с фолиото.





Хубаво разпределих равномерно.
Махнах фолиото като с него си помогнах да сложа патладжана в подмаслена тавичка. Само един направих за проба и съжалявам защото много вкусно стана.
Даже за да запълня около него нарязах и картофки.



Полях отгоре с олио и пекох до готовност.
Опитайте невероятно стана. Следващият път в патладжана ще набучкам и скилидки чесън предполагам ще стане още по ароматно.

Виж целия пост
# 538
ПЪЛНЕНА ПИТКА




Подобни рецепти





Като видя такава рецепта и не мога да се сдържа да не я направя.
 Толкова да харесвам такива неща че тутакси се запретнах и я приготвих с малки изменения. Рецептата я видях от блога  на  Елза Стоянова
 Сърдечни благодарности за доставеното ни удоволствие да хапнем тази вкусотия!







Може да видите в нейния блог нейната рецепта ,защото аз сложих допълнително продукти.

Ето моите продукти
 1 питка 500гр.-готова от магазина ,може и домашно печена
300гр. - салам нарязан на кубчета
3- чушки нарязани на ситно
1- морков   нарязан на ситно                                                        
2- глави червен лук на ситно (аз сложих бял лук)
 1- домат нарязан на ситно
бройката на яйцата  по избор аз сложих 4бр.
  колелца пушено сирене
 100гр.- кашкавал настърган
100гр - сирене
 3-4 с.л.- олио
 масло за намазване на тавата

 подправки по избор аз сложих :
 магданоз,
 чер пипер,
 сол


 ПРИГОТВЯНЕ
 Отрязах капачето на питката и  издълбах меката част.
 В олиото изпържих нарязания лук,чушки и морков.
Добавих  нарязаният домат и салам.
 Пържих  до готовност.
 Изсипах  готовата смес в питката,нарязах на колелца пушеното сирене (може и топено да е).




Чукнах отгоре яйцата.



Намазах тавата с масло и сложих пълната питка.
 В загряна фурна на 180 -200 градуса и пекох  около 15-20 мин. или докато се изпекат яйцата (ако искате да са рохки по малко печете).
 Настъргах  кашкавал и натроших  сирене.
 Разпределих половината кашкавал върху питката,  наръсих сиренето и покрих с останалият кашкавал.
 Пекох на горна решетка ,докато се зачерви .





Безумно вкусно ,докато  поднесох и ги нямаше порциите ,даже не им стигна.
Ще направя пак тази вкусотия често ще присъства на трапезата ни със сигурност!

Виж целия пост
# 539
ЯБЪРКОВА БАКЛАВА




Подобни рецепти




Така го нарекох защото почнах да правя ябълкова баница а стана съвсем друго както винаги се получава при мен явно  
Не знам но  ако не меря продуктите точно никога не мога да направя едно и също нещо както е по рецепта.
Ама така пък си хапваме различни нещица и най важното им харесва.



продукти :

1 пакет -точени кори аз използвах Турски кори
6-7 - настъргани ябълки
1-к.ч.-грис ,
захар,
орехи,
канела
всичките  смесени с настърганите ябълки
разтопено масло с малко олио за между корите(може и само с олио)

ЗА СИРОПА
1к.ч.-вода
1,1/2-захар
сиропа трябва да е много гъст





ПРИГОТВЯНЕ
Ябълките когато ги настъргах не ги изстисках умишлено за това и сложих грис за да поеме течността.
Най отдолу слагам  три кори и после през две  кори се ръсих със сместа и от мазнината.
Нарязах баклавата и с четка намазах горните кори с мазнината.
Леко поръсих грис.
Пече се на умерена фурна до готовност.
Когато извадих пак с четката намазах отгоре и краищата  със сиропа докато свърши всичкия.
Коричката отгоре стана една захаросана ммм... Crazy
Невероятно вкусна плодова баклава !
Препоръчвам да опитате ,и няма да съжалявате.
Ще си я правя и друг път така.




Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия