(Био) зеленчукова градина 13

  • 109 971
  • 748
# 675
Колко е хубаво тука Hug И ние в Пловдив видяхме истински сняг Simple Smile Аз пека питка и разказвам на децата за Житената питка. Нещо като вашите разкази, но непреживяни.
Виж целия пост
# 676
Най-после и по морето сняг да дойде.
Сутринта си играх в снега. Разбирайте го, че съм изринала пътеки наляво и надясно до улицата, за да могат бабите от блока да излизат да си пазарят.
Натрупах снега около едно дърво, за да му облекча градската участ и пътик-пътик - до работа, за да не се мешам в градския транспорт с грипозните.
Моята работа - гърми-трещи е все еднаква, обаче много си я харесвам - статистически анализи. Чудничка, само за мен. Обаче много пусто е на етажа! Бойният отряд сме само трима (както винаги).
Зад мен се гласят пак да правят цветни пъпки мини-розичките, които на 3 януари ги пръсках с цитрусова настойка против акари и бяха съвсем оплешивели. Сега се разлистват и чакам да цъфнат.
Виж целия пост
# 677
На термометъра пише -14 С.
По моя край и - 20 С не е кой знае какво. Ама, ако ме питате, ако е -20 С, да е в Кнежа. Или в Криводол. Или в района. Някак там имат хубав студ. Сух и слънчев.

Някога не са секли дърва за огрев. Събирали са падналета, но неизгнили клони. Виждал съм тоя тертип все още жив. Трупаха я около едни келяви круши, вертикално. Като свие студа, вземаш един клон от крушата и си го надребняваш. Понеже е вертикален, на практика е сух.

По градината ми има само няколко котешки пътечки. Сняг до чатала, както се казва. От време на време някой кос ръси сняг от асмалъка.

Пролетта иде първом с птичите песни. Има време де, но ще усетите утро, когато ви буди птича врява. Е, него ден е първа пролет, където и когато се случи.


Апропо, при когото март е мек, да сее марулено семе.
Виж целия пост
# 678
При мен няма да е мек Laughing

Куркума,
пази чатала. Много сняг , ейииии!
Виж целия пост
# 679
Куркума,а при нас потопяват старите дървета в езерата.
http://prikachi.com/images/257/4317257Q.jpg
От кметството  ни помолиха коледните елхи да превлечем и оставим на леда.За да запазим блатната флора.И сомовете да хвърлят хайвер.
Зарзават кат не става-поне сом.Тежките Омеги.Като тюленчета.Мустаците,увиснали-настъпям ги.
Ярко арктическо слънце ни залива.Нося слънчеви очила като през юни.
Те,хубаво поникнаха моите салатки,полегнали към светлината.
Ама като имам 3 месеца до Старта.Майко-далече,бре!
Моята пролет идва с Катеринка.Кат се заумилква по клоните.И отънее. Heart Eyes
Дедо Дедов що да не мек при теб? Thinking
С субтропичните шменти-капели-киви,смокини,фурма....
Не им е първа зима.То-само първия път е страшно....
Виж целия пост
# 680
Веселче,
никой не иска мек. Ти за какво говориш бре? За климата?
Виж целия пост
# 681
От два дена мъдря кое кога да сея, питам баба ми: "Ми то дядо ти го правеше това." , та реших да не препирам с много ранни култури.
Баща ми само се шегува с мен, че кокичетата ще ми цъфнат март месец. Ама то верно си е студено, на 4км съседното село останал сняг само по покривите, пък аз от сняг не мога да отворя входната врата.

Пак правя сирене посред нощ и ми остана суроватка, от която направих друго сирене, ама пак остана.  И се зачетох, че с нея може да се тори градината, също и да се пръска по краставици/тикви срещу брашнеста мана.
И на компоста било хубаво да се изсипва.
Аз нали съм по експериментите, ще продвам торенето. Доста сметки, защото от всяко сирене суроватката е с различна киселинност, пък не всички растения обичат кисело. Иначе като съотношение е 1:9 с вода и се слага по 1 инч около растението .
Виж целия пост
# 682
Тази саламура няма ли сол? Ако да - не я ползвай за кореново торене. Експериментирай само за листно торене или за други цели.

Вчера-оня ден разнообразих експериментите със стевия. Залях изсушени и стрити (между пръстите) листа с ракия в съотношение 1:2 (или 1:3-4-5-6 - много на око) в полза на ракията и сега добавям по една чаена лъжичка в разни неща - чай, сурова лимонада. Не е лошо. Черпя домашните. Открехнахме се тези дни на здравословни храни. Като изпием "екстракта" ще ги залея същите листа с ракия, да пуснат пак сладичко.
Виж целия пост
# 683
Малка поправка, имах предвит суроватка/цвик, а не саламура .
Тя не е солена и на доста места прочетох за торене с нея, та ще видим какъв е резултата : ) .
Виж целия пост
# 684
Здравейте!
При нас сняг почти няма. Преди два дни се събудихме с 3 пръста сняг, а вчера беше топличко и сега само в сенчестите места се белеят малки островчета.
От понеделник дават много ниски температури,  до - 20°. Shocked
Вчера си купих ножица и сега ме сърбят ръцете да си я пробвам. Ето как ва хубавица си взех.
http://pao.bg/%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-% … ardena-comfort-92
Ама в сряда ще я пробвам. Simple Smile Нали е Трифон.
Куркума, благодаря за напомнянето за салатките. Ако някой има впечатления от сортове да препоръча.
amica1, като дойде реч за стевията, кога се сее. Днес ще ходя да си търся семенца. Hug
Виж целия пост
# 685
... amica1, като дойде реч за стевията, кога се сее. Днес ще ходя да си търся семенца. Hug

Цък, не вярвам да има. Ходих преди година и на магазина ме гледаха много тайнствено и ми казаха, че стевия нямат, няма и да имат. Тогава още имаше забрана в ЕС за стевията. Пробвай, може пък да са реагирали светкавично. Обаче има едно по-сигурно решение - пишеш на Теди на лични и тя те спасява с коренче, ама трябва да се стопли времето.
Аз още се уча да я отглеждам. Вегетативното размножаване е за предпочитане, така се запазват качествата.

Малка поправка, имах предвит суроватка/цвик, а не саламура .
Тя не е солена и на доста места прочетох за торене с нея, та ще видим какъв е резултата : ) .
Със сигурност ще бъдеш възхитена от резултата. От цвика правят листни торове. Знам, че ги има в търговската мрежа. Понякога си мисля, вместо да купувам цедено мляко, да го цедя аз, така както правихме преди години и да ползвам цвика за листно торене.
Виж целия пост
# 686
Стевия си поръчаха приятели от тук: http://stevia-bg.info/magazin/

Получиха си семенцата и някои се хванаха. Много мънички и нежни са.  Peace
Виж целия пост
# 687
Амико,защо стевията е била забранена в ЕС?
Идеята с настойка от стевия ми допада.Загряващо и стимулиращо ми звучи.Дали пък не става и за разтривка?Кат ходих на презентазия на билкови масла гледах,че може да се прилагат за вдишване,вътрешно и разтривка.Наблягаха на масажа.Обаче трябва да имаш топли ръце.Иначе подскача обектът.
Вие използвате ли  плодове и зеленчуци разкрасително,подмладително?
Аз-да. Blush
Наблягам на краставици,банан и кора от цитруси.Нар.
Гелика,сподели по-подробно за избора на градинарска ножица. Thinking
Форма,предназначение.
Таз сиджимка на дръжката ми допада.
Моята е с къс клюн,за по-лесно маневриране из храстите.
Авосетт-козичките още ли дават мляко.Не са ли с натежали кореми вече? Laughing
В суроватката няма ли много лактобацили?Замислих се за плесен.Нали ужасно влажно тук.
Виж целия пост
# 688
Подмладително казваш. А нара?
Виж целия пост
# 689
Тя историята е много интересна, обаче аз със съвсем груби щрихи ще я разкажа. Стевията се ползва от местните уругвайци от време оно за подсладител. Ама високомерните и много културни пришълци не се интересуват какво правят местното народонаселение, а пък и те не припират да обясняват. Та когато през миналия век се разбира за изключителната сладост на стевиозида и започват да се правят първите проучвания, съобщения по форуми, изведнъж се оказва, че цялата налична литература бива унищожена или засекретена не без помощта на почувствалата опасността за печалбите си конкуренция в лицето на производителите на захар и подсладители.
Обаче се оказва, че са прошляпали нещата и са изтървали в Япония няколко корена от растението. Сега стевии има разни, обаче въпросът е, че е запазен в Япония от най-сладкия сорт. Там почват полско производство и масирани проучвания. Междувременно ЕС чул-недочул, чел-недочел забранява стевията, поради липса на достатъчно проучвания за ефекта й върху здравето. Сега вече и изследвания има доволно и всички са със суперлативи. Забраната падна, така че давайте да си отглеждаме стевия, за да сме здрави, със здрави зъби и с хлътнали коремчета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия