МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

  • 64 504
  • 749
# 540
Alys, аз доколкото схванах, ако утре използваш старото тесто трябва да намалиш маята само с 1/3. А солта се намалява сигурно щото в старото тесто също има сол.

Ааа, добре   bouquet, значи трябва да сложа 4 г, а ако тестото ми е престояло в хладилника 2 дни, тогава мога да сложа половината мая. Солта няма да я пипам, че и без това не е много. Ако има друга причина за намаляване на солта... тогава може да помисля за намаляване.
Ами солта е стопер на маята и понеже и без това количеството се намалява с 1/3 до 1/2, логично е солта също да се намали с толкова, когато се използва старо тесто. Аз правя хляб над кило за готов продукт, за да не зареждам всеки ден и с половин ч.л мая етава супер.  Peace
Виж целия пост
# 541
... а за следващата седмица съм взела и готови брашна на които само вода да долея и ще видим какво ще излезе.
Информирай ме, моля те, за резултата с готовите брашна, че сме по цял ден на работа и нямаме време да смесваме и да търсим различни рецепти. Благодаря предварително.
Днес пуснах да направя с готово брашно и ето го резултата:
Снимах и опаковката на брашното за да се сравни картинката с готовия резултат. Рецептата на пакета беше 500гр. брашно, 330мл. вода и да се пече на основна програма 2,5-3.00ч. Но моята основна е 4ч. и така си го пуснах,силно препечен. Получи се с много хрупкава коричка, вкусен е, макар да ми е леко безсолен. Извода е че се получава чудесен хляб без много философия. Като понапредна малко ще почна да експериментирам с вашите предложения.
Виж целия пост
# 542
резил,резил,резил .....
за първи път не получих хляб. по-точно получи се някаква имитация - хляб с люспи. 1/3 от хляба не беше втасал. а нарочно сложих повечко мая за да втаса по-бързо. най-вероятно маята ме предаде.
срам , срам ..... #Cussing out
Виж целия пост
# 543
Ах, ах, ах, аз отлагам писането в темата, щото трябва да разказвам за моето невтасало Панетоне, което ни провали и Коледата и Новата година.  #2gunfire Значи и на баш майсторите се случва.
Успокоих се  Whistling Whistling Whistling

А какво брашно ползва и по каква рецепта?  Flutter
Виж целия пост
# 544
Проблем е ,че рецептите са в грамове и милилитри/лъжици/.Хванах се и измерих по един еднокилограмов пакет от основните видове брашна по колко мл. е, за да мога в бъдеще да не си играя с кантари.Чашата ми с равен ръб е точно 300 мл.Бялото брашно тип 500 излезе точно 6 чаши.Типово,царевично,ръжено,грахам и пълнозърнесто по около 5 3/4 до 6 чаши.От бяло тип 500 не мога да сложа повече от 3 чаши(500 гр.) и 1 чаша вода с 1 пакетче суха мая(7 гр.)или жива -1/2 пакетче(21 гр.)-стига до капака.Ако слагам други брашна не бухва толкова и мога да слагам до 4 чаши и течност 1:3.Най -добър резултат дава ако се работи с газирана вода и част от течността да е мляко.Минималното количество бяло брашно тип 500 е 1/3,иначе става клисав.Останалите 2/3 каквото ви хрумне-типово,царевично,ръжено,грахам,пълнозърнесто,оризово,сухо картофено пюре,намачкан варен картоф,смлени в кафемелачката елда/гречка/ ,просо,овес и всякакви зърна -сусам,слънчоглед,тиквени,ким,мак,ленено-всичките счукани.На това количество се слага и 1 до 2 чаени лъжички сол и захар и 1 до 2 супени лъжици мазнина:зехтин,слънчогледово,царевично или друго олио или краве масло.Настърган пармезан или много сух кашкавал също са добра добавка. Технологията - течностите, солта, брашното и маята отгоре.
Явно че домашната хлебопекарна ни лиши от ''удоволствието'' на готовия хляб.Домашния хляб е в пъти по вкусен от купешкия.Така стана и с купешкото кисело мляко и кайма.Щом веднъж пробвахме домашните купуваме само при абсолютна липса на време и възможност за домашно приготвяне.Следващата стъпка е използването на домашната хлебопекарна като тестомесачка са различните пици и пити,че дъщерите и внука много ги обичат.
Другия проблем който не мога да разреша засега са брашната.Готовия продукт,както и цената му силно зависи от качеството и цената на брашната и комбинацията им.Оказа се и че в България въобще не се сее твърда пшеница. Например ЛАГАРД за по специалните си изделия си внася брашна от ФРАНЦИЯ.У нас нА година се внасят около 20 000 тона подобни висококачествени брашна.А иначе Био- мио-жив боклук,само цената им фантастична-5-6 лева пакета.Оказа се, че и никъде във и около ВАРНА няма мелница от която да купя автентично черно брашно, за да пробвам и с него,макар че те мелят каквото има и като няма хубаво зърно..........каквото стане.Има едно типово на варненската мелница и само от него става поносим типов хляб/въобще без бяло брашно/.
Ето и каква         УНИВЕРСАЛНА РЕЦЕПТА         си измислих
1.Течност (вода,газирана вода ,мляко,тоник)-                                      300 мл.
2.Сол                                                                      -                        1 до 2 чаени лъжички
3.Захар                                                                                             1 до 2 чаени лъжички
4.мазнина:зехтин,слънчогледово,царевично или друго олио или краве масло
                                                                              -                            1 до 2 супени лъжици
5.Бяло брашно тип 500                                                         1 чаена чаша 300 мл.=170 гр.
6. Бяло брашно тип 500 или  типово,царевично,ръжено,биоръжено,грахам,пълнозърнесто,оризово,сухо картофено пюре,трици,намачкан варен картоф,смлени в кафемелачката елда/гречка ,просо,овес ,овесени ядки,корнфлекс  още                                           2 чаени чаша 300 мл=330 гр.
7.Суха мая                                                                             1 пакетче=7 гр. което може да се замени със 3 пъти повече жива мая=21 гр.(половин кубче) която трябва да се размие в течност  при 40 градуса  C
Могат да се добавят  всякакви зърна -сусам,слънчоглед,тиквени,ким,мак,ленено-всичките счукани. Настърган пармезан или много сух кашкавал също са добра добавка ,а също маслини,сухи домати,лук,шунка и т.н. и т.н..
Технологията – течностите с размита жива мая, солта, брашната и ако е  суха маята отгоре.
Изобщо -всеки ден може да се прави различен хляб стига да се ползват основните съотношения.

Още нещо което забелязах.По добър резултат се получава ако домашната хлебопекарна е топла преди да започне слагането на продуктите.За целта я пускам 2-3 мин. на 12та програма/печене/преди слагането на продуктите.
Виж целия пост
# 545
резил,резил,резил .....
за първи път не получих хляб. по-точно получи се някаква имитация - хляб с люспи. 1/3 от хляба не беше втасал. а нарочно сложих повечко мая за да втаса по-бързо. най-вероятно маята ме предаде.
срам , срам ..... #Cussing out


спокойно комшу, на всеки може да му са случи, важното е защо

важното също така е да споделяме тъкмо и такива опити, благодарим за което

дай да видиме колко брашно, колко мая, колко вода, ако па може и снимка

 Hug

например, със старата машина при прекъсването на тока и при мене на времето се беше получило провал, бях обърнал хляба с главата надолу и ОК  Mr. Green

      
Виж целия пост
# 546
резил,резил,резил .....
за първи път не получих хляб. по-точно получи се някаква имитация - хляб с люспи. 1/3 от хляба не беше втасал. а нарочно сложих повечко мая за да втаса по-бързо. най-вероятно маята ме предаде.
срам , срам ..... #Cussing out


спокойно комшу, на всеки може да му са случи, важното е защо

важното също така е да споделяме тъкмо и такива опити, благодарим за което

дай да видиме колко брашно, колко мая, колко вода, ако па може и снимка

 Hug
оооо това е най-малкият ми проблем (получаването на такъв хляб). криво-ляво го изядох. и за мен е важен въпросът защо така се получава както и какво мога да поправя за следващият път ? newsm78
Виж целия пост
# 547
Аз пък днес по инерция сложих вода, в нея мая, захар и вместо да насипя брашното, цопнах и солта при маята. И понеже машинката ми има 20 мин подгряване си мислех че солта ще деактивира маята. Излязох по работа и като се върнах - изненада, той хляба взел че станал newsm78
Виж целия пост
# 548
Правила съм хляб с пет вида семена, но ги слагам в диспенсера. Ако искаш да са отгоре, трябва преди печенето да намажеш с нещо - дали олио, дали жълтък... или само вода - трябва да пробваш кое ще ти допадне
Днес издебнах машината когато започне да пече и се опитах да сложа слънчогледови семки, ама много трудно се получи. Аз мажа с вода, ама нали е топло и тя попива веднага в хляба, а и само на върха се задържаха, останалите се изтъркаляха отстрани. Следващият път ще пробвам с яйце надявайки се да се захванат по цялата повърхност на хляба. Вие как ги слагате отгоре, някакви трикове?
Виж целия пост
# 549
Ами аз мажа с белтък и ръся семенцата отгоре, лекичко ги притискам с ръка ако са по големички, хубаво да залепнат.
Виж целия пост
# 550
Здравейте Hug! Този форум много ми помогна за ползването на хлебопекарна. С рецептите и съветите. Имаме хлебопекарна Мidea EHD25AD  от една година и съм много доволна от нея. Чета, че ползвате какви ли не видове и марки брашно и мая, и на някои не им се получава хляба, макар че дословно спазват рецептите. И аз имах такъв случай и се оказа лоша партида брашно с по-малко глутен в него на Била, казваха за него, че ставало само за готвене. Аз купувам най-евтиното брашно на Била марка Клевър и на Фантастико - Ефеф и прясна мая Виво, и винаги ми се е получавал хубав хляб. Само, когато беше лошо брашното хляба беше вдлъбнат в средата и се ронеше. Усетих се, че е от него, защото друго не бях променяла. Докато се месеше тестото не беше на топка, а малко по течно. Реших, че се рони, защото нишките на глутена са по-къси и във форума Ердинч беше писал, че се удължава с вит.С или лимонов сок. Така и направих, добавих лимонов сок и малко повече брашно за да се получи хубаво тесто и хляба се получи хубав, надигнат и не се ронеше. Надявам се този мой опит да ви помогне.  chef
Виж целия пост
# 551
До тук с експериментите. SadВече ще използвам само рецептите от книжката към машината  ми за хляб.Всичко което пробвам извън тази книжка се увенчава с провал. newsm78
Виж целия пост
# 552
Мога да кача моята книжка с рецепти, което съм пробвала се е получавало много вкусно и както трябва, като съм спазвала пропорциите. Хлябът ни от първия път стана,  надигнат и с хрупкава коричка. Пробвала съм и рецепти от форума. И те са сполучливи, и в къщи са очаровани от хлебопекарната и друг хляб не искат ( Simple Smile те ме навиха да се регистрирам и да пиша във форума, до сега само четях). Най-много им харесва доматения (преписах си рецептата от форума), царевичния и хляба със зелени маслини. Само някой да ми каже как да кача файл. Книжката е на Мидеа и формата е pdf
Виж целия пост
# 553
Качих файла в dox на abv на книжката с  рецептите на Мидеа това е линка: http://dox.bg/files/dw?a=823b4ff06b ще е активен до неделя 12.02.2012 ако някой иска може да си я свали
Виж целия пост
# 554
Качих файла в dox на abv на книжката с  рецептите на Мидеа това е линка: http://dox.bg/files/dw?a=823b4ff06b ще е активен до неделя 12.01.2012 ако някой иска може да си я свали

благодарим Ani Ka , а тука е последната книжка на Бревиле със много точни рецепти(на английски)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия